Uutiset

Positiivisen pedagogiikan asiantuntija: ”Onnistumaan oppii onnistumalla!”

25.5.2020

Kuva: www.positive.fi

Mitä positiivinen pedagogiikka on ja mitä tekemistä sillä on kielenoppijoiden motivaation kanssa? Muun muassa näihin kysymyksiin saimme vastauksia, kun tapasimme tohtoritutkija Kaisa Vuorisen Helsingin yliopistosta kevään viimeisessä webinaarissa 12. toukokuuta.

”Positiivinen pedagogiikka tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että annetaan jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus onnistua opintopolulla ja autetaan jokaista löytämään omat kykynsä ja vahvuutensa” kertoo Vuorinen. Hän kannustaa ohjaajia antamaan mahdollisimman paljon positiivista, kannustavaa palautetta ja luomaan yhteenkuuluvuudentunnetta ryhmissä. Tärkeämpää on se, miten ohjaaja toimii, kuin se, mitä hän sanoo.

Vuorinen nostaa positiivisen ilmapiirin tärkeäksi motivaation herättäjäksi. Myönteiset tunteet saavat oppijassa aikaan dominoefektin, joka lopulta lisää hyvinvointia, parantaa oppimista ja motivoi ponnistelemaan sinnikkäästi uuden äärellä. Jokaisella tunnilla olisi hyvä ruokkia oppijoiden kyvykkyyden kokemuksia, huomata pienetkin edistysaskeleet ja sanoittaa ne ääneen oppijalle. Vaikka yhteistä kieltä vasta harjoitellaan, jo ohjaajan positiiviset ajatukset ja eleet heijastuvat voimakkaasti oppijaan.

Tutkijan vinkit positiivisen ilmapiirin luomiseksi

 1. Panosta aloitukseen: saa ihmiset tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Odota heitä innostuneena ja ota heidät ilolla vastaan.
 2. Huomaa jokainen pieni edistysaskel ja sanoita se. Kun opiskelija käyttää vahvuuksiaan, kehu häntä ja anna hänelle tunnustusta.
 3. Jaa kukkuramitoin hyvää mieltä ja kannustusta. Ihmisillä, joilla on huonoja kokemuksia itsestään oppijoina, on erityisen suuri tarve positiiviselle vahvistukselle.

Katso tallenne webinaarista täältä.

Kaikki webinaarit linkkeinä sivuillamme (linkkilistan alapuolella).

Kielen omaksuminen ja ymmärtämisstrategiat nousivat esiin kevään toisessa webinaarissa

20.5.2020

Tapasimme 5. toukokuuta Maria Ahlholmin puhekielen omaksumista käsittelevässä webinaarissa. Maria Ahlholm on soveltavan kielentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistosta. Tallenne webinaarista on katsottavissa tämän uutisen alla olevasta linkistä elokuun 15. päivään saakka. Webinaarin viesti on selkeä: alkuvaiheessa kannattaa keskittyä kuullunvaraiseen kielenoppimiseen. Jotta tämä onnistuisi, tarvitaan sosiaalisesti turvallinen ympäristö.

Webinaarissa Ahlholm tuo esille, kuinka kielenoppija elää aluksi uuden kielen keskellä kuin kaaoksessa. Opettajan tehtävä on paloitella uusi kieli sopivina annoksina tarjolle. Lyhyistä kielenpätkistä kielenoppijan on helpompaa alkaa rakentaa kokonaisuuksia kuin irrallisista kieliopillisista faktoista tai pelkistä sanojen perusmuodoista. Ahlholm puhuukin mielellään formuloista, ilmauksista tai sanojen taivutusmuodoista, joita yhdistelemällä voi käyttää kieltä ja rakentaa moniin tarpeisiin sopivia yhdistelmiä. Tähän ajatukseen perustuu myös Toisto-menetelmä, jota Ahlholm on ollut kehittämässä.

Ahlholm kertoo webinaarissa myös ymmärtämisstrategioista, joita kielenoppija käyttää omaksumisen alkuvaiheessa. Strategiat ovat sekä tiedollisia että sosiaalisia. Tutkimusten mukaan oppijalle on tärkeää paitsi kuulua ryhmään, myös antaa vaikutelma ymmärtämisestä ja osallistumisesta. Muutamallakin fraasilla tai kommentilla voi osallistua toimintaan, vaikka tilanteen lukeminen olisikin osittain arvailua. Tilannetta helpottaa, jos ryhmään kuuluu turvallisia vertaisia, joiden apu on tarvittaessa käytettävissä.

Ahlholmin vinkkejä Luetaan yhdessä -ohjaajalle

 1. Suunnittele, mitä puhut. Puhu vain tarpeellinen. Anna oppijan käyttää kieltä.
 2. Luo turvallinen ilmapiiri, jossa ei ole pelkoa kasvojen menetyksestä. Aikuista kielenoppijaa hidastaa usein virheiden pelko.
 3. Luo mahdollisuuksia osallistumiseen: opeta fraaseja, joilla oppija voi osallistua keskusteluun, vaikkei ymmärtäisikään kaikkea.
 4. Vie alkeisoppija kokemusten äärelle. Kokeminen, tekeminen ja keskusteleminen tukevat muistinvaraista oppimista.
 5. Tue arvaamista ymmärtämisstrategiana: havainnollista päivän aihetta esittämällä, näyttämällä kuvia, videoita ja lehtileikkeitä.
 6. Valokuvat toimivat usein paremmin kuin piirretyt kuvat. Luku- ja kirjoitustaidottomuus vaikuttaa myös siihen, miten oppija katsoo ja ymmärtää kuvia.

Katso koko webinaari tallenteena täältä.

Kaikki webinaarilinkit sivuillamme (heti linkkilistan jälkeen)

Etäohjausta ja webinaareja – poikkeuskevään kiireitä verkostossa

15.5.2020

Epidemiatilanne pakotti verkostomme pysäyttämään kaiken ryhmätoiminnan maaliskuussa. Digitaalisen kielenopetuksen pilotit alkoivat jo huhtikuun alussa: yhdistimme onnistuneesti 15 vapaaehtoisohjaaja–opiskelijaparia ja he aloittivat yhteistyön videopuheluina Skypen kautta. Maaliskuussa aloitimme myös ryhmämuotoisen ohjauksen kokeilut Zoomilla. Olemme tarjonneet etäohjaukseen monenlaista apua vapaaehtoisille. Tekniikkaa harjoiteltiin yhdessä ennen ohjauksen aloittamista ja mukaan lähteneille tarjottiin kattava lista ideoita ohjaustuokioiden sisällöstä. Myös vertaistukea oli saatavilla vapaaehtoisten yhteisen kahvihetken muodossa, etäyhteyksien avulla sekin.

Olemme saaneet etäohjauksen käynnistämisestä erittäin hyvää palautetta. Siihen osallistuneet vapaaehtoiset ovat kokeneet tekniikan helppokäyttöiseksi ja lähes kaikki mukana olleet oppijat sitoutuivat toimintaan hyvin.

28. huhtikuuta verkostossa aloitettiin kolmen webinaarin sarja. Yhteensä webinaareja seurasi yli 150 katsojaa. Ensimmäisessä Zoom-webinaarissa oli vieraana vapaaehtoisia, jotka ovat rohkeasti kokeilleet suomen kielen ohjausta etäyhteyksien varassa. Keskustelimme webinaarissa heidän kokemuksistaan ja saimme runsain mitoin käytännön vinkkejä etäopetukseen. Alla olevasta linkistä pääset katsomaan tallenteen, jos etäohjaus kiehtoo!

Etäohjauksen mahdollisuudet -webinaaritallenne

Kaikki webinaaritallenteet listana (linkkilistan alla)

Kevään seminaarimme siirtyvät nettiin!

24.4.2020

Luetaan yhdessä -verkosto on yleensä järjestänyt toukokuussa pääkaupunkiseudun ryhmille suuren, yhteisen kevätseminaarin Helsingissä. Epidemiatilanteen vuoksi seminaaria ei tietenkään voida järjestää sen perinteisessä muodossa. Yhteisen digiloikan hengessä järjestämme kaikille vapaaehtoisille ja yhteistyöverkostoille avoimet webinaarit huhti-toukokuussa.

(lisää…)

5 vinkkiä suomen kielen opiskeluun kotona

22.4.2020

Korona-viruksen takia suomen kielen kurssit ovat tauolla tai opetus on internetissä. Miten kotona voi opiskella suomea? Me kirjoitimme listan ideoista, joiden avulla voit opiskella kotona. Vinkit on kirjoitettu helpolla suomen kielellä.

 • Huomaa suomen kieli ympärilläsi. Suomea voit kuulla ja lukea monessa paikassa. Katso tv-uutiset. Kuuntele radiota tai podcastia. Lue kadulla kylttejä. Puhu puhelimessa ystävän kanssa tai lähetä viestejä suomeksi.
 • Tee tehtäviä netissä. Esimerkiksi MoniNetissä voi lukea tekstejä, kuunnella niitä ja tehdä tehtäviä. Kaikki tekstit ovat helppoa suomen kieltä.  
 • Pyydä apua. Voit löytää jonkun opettamaan sinua Skypen kautta. Luetaan yhdessä -verkosto kokeilee nyt monia digitaalisia tapoja auttaa suomen kielen opiskelijoita. Lisäksi esimerkiksi Koivukylän kirjasto Vantaalla järjestää arkipäivinä kielikahviloita Zoom-palvelussa.
 • Tee oma sanakirja. Ota käyttöön tyhjä vihko. Kirjoita uudet sanat muistiin. Piirrä, leikkaa ja liimaa kuvia. Voit kirjoittaa sanat myös omalla kielelläsi. Voit lajitella sanat esimerkiksi aiheen mukaan.
 • Ota sosiaalinen media avuksi. Youtubessa on paljon hauskoja kanavia suomen opiskeluun, esimerkiksi Easy Finnish. Instagramissa voi seurata tiliä InstaFinnish.

Puhutaan suomea etänä!

20.4.2020

Poikkeuksellisen kevään myötä myös Luetaan yhdessä -ryhmämme ovat joutuneet jäämään tauolle. Vantaalla Koivukylän kirjasto näki tilanteessa kuitenkin myös mahdollisuuden jonkin uuden kokeilemiselle. Syntyi idea etäyhteyksillä toteutettavasta kielikahvilasta. Kirjastolla ja heidän tiloissaan kokoontuneella ryhmällämme on aina ollut hyvä yhteistyö ja nytkin tuumasta ryhdyttiin toimeen vauhdilla. Luetaan yhdessä-ryhmän opettajilta tuli pedagoginen osaaminen ja kirjasto loi puitteet etätapaamisille Zoom-alustalla. Kuudessa päivässä kahvila oli jo auki ja toiminnassa joka arkipäivä klo 13-14.

Toiminnan tehonaiset, vapaaehtoisemme Arja Saunamäki ja Eija Merikoski- Järvinen kertoivat aluksi arvioineensa, että kielikahvilan pyöritys kerran viikossa olisi sopiva tahti, mutta nyt kun aloituksesta on kulunut lähes kolme viikkoa, he ovat huomanneet olleensa mukana miltei joka kerta. Mukana linjoilla on ollut heille jo sekä entuudestaan tuttuja, että uusia opiskelijoita. Yksi opiskelija jopa osallistuu kielikahvilaan joka kerta Moskovasta käsin.

Etäopetus on haasteellista, eikä ainakaan helpompaa kuin live-opettaminen. Alku oli opettelua puolin ja toisin. Ryhmässä on monenlaisia opiskelijoita ja oli tärkeää miettiä, miten jokainen saisi ryhmästä jotain irti.
– Pitkään opettajana työskennelleenä kokemukseni on, että opettajan fyysinen läsnäolo auttaa ryhmän haltuunottamisessa ja myös sanattoman viestinnän tulkinnassa, Arja Saunamäki kertoo.

Laadukkaan toiminnan tarjoaminen on vapaaehtoisillemme selvästi sydämen asia, sillä aiheita ja niiden käsittelytapoja pohditaan, kokeillaan ja kehitellään jatkuvasti. Samalla Arja ja Eija kokevat, että uusien opetusmenetelmien oppiminen on mielenkiintoista. He uskovat, että nyt opituista kokemuksista on hyötyä varmasti myös jatkossa.

Etäryhmässä oppilaat ovat oppineet nopeasti kommunikoimaan keskenään, välillä jopa väittelemään. Suurin onnistumisen kokemus on ollut se, että oppilaat haluavat tulla kahvilaan keskustelemaan aina uudestaan.
– Uskon, että tällainen toiminta auttaa näitä meidänkin maahanmuuttajia jaksamaan tämän epämääräisen korona-ajan. Esimerkiksi Moskovassa asuva oppilaamme ei ole liikkunut asunnostaan minnekään moneen viikkoon. Tekisi niin mieli tavata nämä kaikki oppilaat livenä, Arja pohtii.

Keskusteluissa osallistujat, niin vapaaehtoiset kuin opiskelijatkin, tutustuvat uusiin ihmisiin ja erilaisiin tapoihin. Päivittäin toistuva tapahtuma tuo mukanaan säännöllisyyttä tämän hetken elämään. Ja tämän lisäksi, kielikahvilassa tietysti opitaan suomea! 

– Ilahduttaa, kun opiskelijat selittävät uusia sanoja ja asioita toisilleen suomeksi, Eija kertoo. Muita etäopetusta miettiville Koivukylän vapaaehtoisemme haluaisivat välittää viestin Eijan sanoin:
– Lähde rohkeasti mukaan! Oppilaat kuulevat suomalaisten keskuudessa puhekieltä. Sitä on hyvä käyttää mahdollisimman paljon. Vaali keskustelussa tasapuolisuutta, kuuntele ja rohkaise hiljaisia vaikka pyytämällä lukemaan tekstiä. On tärkeää, että jokainen opiskelija rohkaistuu ja saa mahdollisuuden osallistua keskusteluun ja puhumisen oppimiseen.


8 vinkkiä kielenoppijan etäohjaukseen

16.4.2020

 1. Kuuntele! Moni kielenoppija tarvitsee poikkeusaikana suomenkielisiä kontakteja ja altistumista kielelle. Pelkkä läsnäolosi, vaikka sitten etänä, on merkityksellistä. Anna oppijalle aikaa tulla ymmärretyksi.

 2. Varmista ymmärtäminen! Videoyhteys on parempi kuin pelkkä puhelu, sillä ohjaaja ja oppija näkevät toisensa ja voivat eleillä ja ilmeillä tukea viestien ymmärtämistä. Kuitenkin videolla jotakin sanattomasta viestinnästä jää uupumaan. Siksi on hyvä antaa selkeitä ohjeita ja varmistaa ymmärtäminen.

 3. Keskity vuorovaikutukseen! Etäohjauksessa voi hyvin panostaa vuorovaikutukseen. Samalla tulee harjoitelluksi monta tärkeää ja käytännöllistä asiaa, esimerkiksi kuuntelemista, puhumista, fraaseja ja sanastoa. Jo alkeiskielitaidolla voi osallistua keskusteluun, jos saa käyttää apuna kuvia ja muita osaamiaan kieliä. Suomen kieli kannattaa pitää keskiössä, mutta ei ole kiellettyä saada pientä apua muista yhteisesti osaamistanne kielistä.  Etäohjaus voi olla tärkeä sosiaalinen tilanne, jossa oppija saa lisää rohkeutta ja itsevarmuutta käyttää kielitaitoaan.

 4. Lähde liikkeelle oppijan tarpeista! Mieti, ketä ohjaat. Älä tee oletuksia vaan keskity tosiasioihin. Tunnetteko toisenne entuudestaan? Miten tutustutte, jos ette vielä tunne? Mitä oppija kertoo taidoistaan? Tarvitseeko hän apua opiskelutehtävissään vai sparrausta keskustelutaidoissa?

 5. Hyödynnä sovelluksen mahdollisuudet! Monet etäneuvotteluohjelmat ja -sovellukset mahdollistavat näytön jakamisen, mutta silloin osallistujilla on syytä olla käytössään isompinäyttöinen laite. Älypuhelimen ruudulle kutistuva Word-näkymä ei palvele oppimista. Skypen chatin kautta voi lähettää liitteinä kuvia tai tehtäviä. Jos uusien ohjelmien haltuunotto ahdistaa, muista, että tärkeintä on yhteys ja vuorovaikutus. Turhat digipaineet voi unohtaa ja keskittyä olennaiseen.

 6. Ota vanhat keinot käyttöön! Opiskelu pienryhmässä on usein hyvin toiminnallista. Etäohjaus kahden ihmisen välillä on kuitenkin itsessään aktivoivaa. Tässä yhteydessä on syytä kaivaa ideoita myös tuttujen ja turvallisten opetusmenetelmien joukosta. Ääneenlukeminen on tutkitusti tie parempaan lukusujuvuuteen. Saneluharjoitukset vahvistavat äänteiden erottelukykyä. Luetaan yhdessä, kysytään kysymyksiä ja vastataan niihin.

 7. Rajaa sisältöjä! Ota yhdelle ohjauskerralle vain vähän opiskeltavaa sisältöä. Jätä aikaa keskustelulle, mutta suunnittele varmuuden vuoksi valmiiksi puheenaiheita. Ota esiin kuvia ja tavaroita, joiden avulla voit selittää sanoja ja tukea ymmärtämistä. Mieti valmiiksi, miten voisit selittää vaikeat käsitteet. Tartu oppijan omiin toiveisiin ja anna niiden käsittelylle aikaa.

 8. Käytä valmiita materiaaleja! Jos oppija on vasta aivan suomen kielen alkeissa, voitte aloittaa esimerkiksi Toisto-metodin materiaalien avulla. Se on kokonaan puhekielen oppimiseen tähtäävä, helposti omaksuttava opetusmenetelmä.

Koronatiedote

9.4.2020

Valtioneuvosto on päättänyt jatkaa poikkeusoloja Suomessa koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi 13.5. asti. Näin ollen Luetaan yhdessä -verkoston opetusryhmien kokoontumiset perutaan aikaisemmin ilmoitetun lisäksi koko loppu kevään osalta (31.5. asti). Näin voimme parhaiten pitää huolta itsestämme, toisistamme ja yhteiskuntavastuusta. Syyskausi alkaa tuttuun tapaan syyskuun ensimmäisellä viikolla.


Jos sinulla herää kysymyksiä koronaviruksen vaikuttamisesta Luetaan yhdessä -toimintaan, voit olla yhteydessä joko toiminnanjohtaja Henna-Maija Syrjälään (henna-maija.syrjala@luetaanyhdessa.fi, 0451174282) tai asiantuntija Sanna Laukkaseen (sanna.laukkanen@luetaanyhdessa.fi, 0458723929). Poikkeusajan toiminnastamme voit olla yhteydessä edellä mainittujen lisäksi myös kouluttajaamme Iina-Ruusa Pyykköseen (iina-ruusa.pyykkonen@luetaanyhdessa.fi, 0451962422) Päivitämme ajankohtaista tietoa myös nettisivujemme uutisiin sekä Facebook-sivuillemme.

Kevään ensimmäinen uutiskirje

2.4.2020

Olemme koonneet tähän uutiskirjeeseen infoa tähän kevätkauteen liittyvistä tärkeistä asioista ja uusista ideoista. On ollut ilo huomata, miten vastuullisesti ja joustavasti vapaaehtoisemme ja opiskelijamme ovat tämän poikkeustilan ottaneet haltuun. Tästäkin selvitään.

Pääset lukemaan uutiskirjeen täältä.

Toivotamme teille kaikille levollista kevättä ja terveyttä!
Henna-Maija, Ruusa ja Sanna

Pieni on kaunista –nukkekotiprojektilla tuettiin maahanmuuttajanaisten kielellisiä valmiuksia.

27.3.2020

”Vahva tahto auttaa sai toimimaan!”

Eläkkeellä olevat luokanopettaja Riitta Malila ja nukkekotiharrastaja Eija Luoto toteuttivat nukkekotikerhotoimintaa syysmaanantaisin Sateenkaari Koto ry:n opetuskodissa Turun Halisissa. Tavoitteena oli käsillä tekemisen kautta oppia kieltä.

-Nukkekotiprojektin avulla oli tarkoitus välittää kulttuuritietoisuutta, kertoo nukkekotiprojektin idean kehittäjä, eläkkeellä oleva luokanopettaja Riitta Malila. Kun käsitellään kotiin liittyviä asioita, ollaan naisten elämään liittyvällä alueella. Tällöin oppijoilla on mahdollisuus kertoa esimerkiksi oman kulttuurinsa kodin sisustuksesta. Suomen kielellä opiskeltiin perussanastoa lattiasta kattoon ja kaikkea siltä väliltä.

(lisää…)

Koronainfoa eri kielillä

23.3.2020

Yhteisen turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että kaikki Suomessa asuvat saavat nyt ajantasaista ja luotettavaa tietoa koronavirustilanteesta, riippumatta siitä osaavatko he suomen kieltä vai ei. 

Kotouttaminen.fi -sivusto on koonnut yhteen kattavan luettelon monikielisistä materiaaleista.

Myös Yle Uutiset lisää Suomen koronaepidemiaan liittyviä uutisia ja tietoja arabiaksi, kurdiksi, somaliksi ja persiaksi: yle.fi/coronainfo.

Luetaan yhdessä -verkoston koronatiedote opetusryhmille

13.3.2020

Valtioneuvosto on antanut 12.3.2020 ohjeistuksen, jossa kehotetaan välttämään kaikkia ei-välttämättömiä kokoontumisia ja sosiaalisia kontakteja koronaviruksen tartuntariskin vuoksi. Näin ollen Luetaan yhdessä -verkoston opetusryhmien kokoontumiset perutaan pääsiäiseen asti (13.4.2020). Vapaaehtoistyöntekijämme ovat useat ikänsä puolesta riskiryhmää, ja tavoitteenamme on pitää kaikki Luetaan yhdessä toimijat, sekä vapaaehtoistyöntekijät että opiskelijat, terveinä.

Peruutuksen mahdollista jatkamista pääsiäisestä loppulukukaudeksi toukokuun loppuun harkitaan, ja päätöksestä tiedotetaan huhtikuun alkuun mennessä. Ryhmät, joilla on esimerkiksi hankaluuksia tiedottaa opiskelijoita ryhmän touoista, voivat itsenäisesti päättää toiminnan perumisesta loppulukukaudeksi jo tästä päivästä lähtien.

Jos sinulla herää kysymyksiä koronaviruksen vaikuttamisesta Luetaan yhdessä -toimintaan, voit olla yhteydessä joko toiminnanjohtaja Henna-Maija Syrjälään (henna-maija.syrjala@luetaanyhdessa.fi, 0451174282) tai asiantuntija Sanna Laukkaseen (sanna.laukkanen@luetaanyhdessa.fi, 0458723929). Päivitämme ajankohtaista tietoa myös nettisivujemme uutisiin sekä Facebook-sivuillemme.

Kevään aluekoulutukset

9.1.2020

Tulevan talven ja kevään aikana järjestämme tuttuun tapaan alueseminaareja eri puolilla Suomea: Kajaanissa, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Vaasassa.

Aluekoulutukset – Aiheena arjen turvallisuus:
Kajaani 6.2. klo 15.00-19.00, Nuppa talo, kokoushuone, Asemakatu 2A
Lahti 14.2. klo 15.00-18.00, Lahden kansanopisto, Sammonkatu 8 H, 3. krs.
Lappeenranta 11.3. klo 15.00-19.00, ravintola Kultakaari, Urheilukatu 5
Vaasa (päivämäärä ja paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Aluekoulutusten aiheena on turvallisuusasioiden huomioiminen maahanmuuttajien ohjauksessa. Koulutuksen ote on lämminhenkinen jutustelu tärkeän asian parissa Turvallisuuskassiin tutustuen. Lisäksi käymme tietysti läpi Luetaan yhdessä -kuulumisia puolin ja toisin. Osallistujille tarjoamme kahvit. Ilmoittaudu koulutukseen täällä.

Avoimet työpaikat: kouluttaja

3.1.2020

Innostutko uuden oppimisesta ja fasilitoinnista?
Onko suomi toisena kielenä -opetus intohimosi? Hae meille!

(lisää…)

Digiloikan jalanjälki

19.12.2019

Tämän vuoden digipilottimme on nyt saatu pakettiin ja on hyvä hetki pohtia sen tuomia oivalluksia ja tuloksia.

(lisää…)

Terveisiä Norjasta!

9.12.2019

Vapaaehtoisemme matkasivat marraskuussa Norjaan tutustumaan paikalliseen kielen opetukseen ja kotoutumispolitiikkaan. Kohteina olivat Kongsgård skolesenter Kristiansandissa, IOM/Norway Migrant Training and Integration Support Unit Oslossa ja Norjan Punainen Risti Oslossa.

Lue alla olevasta linkistä vapaaehtoistemme kokemuksiaan ja ajatuksiaan opintomatkasta!

http://luetaanyhdessa.fi/wp-content/uploads/2019/12/Opintomatka-Norjaan.docx

Joulukuun uutiskirje

Pian on aika kääriä kulunut vuosi pakettiin, ottaa vastaan talven juhlapyhät ja hengähtää hetki. Tähän vuoden viimeiseen uutiskirjeeseen olemme liittäneet teille vielä muutamat tärkeät tiedonmurut. Kevätkauden tuntisuunnitelman päivitys on parhaillaan työn alla, lataamme sen uuden version nettisivuillemme vielä ennen lomalle lompsahtamista.

(lisää…)

Digipilotti päättyy, tule pohtimaan jatkoa

4.12.2019

Luetaan yhdessä -verkostossa on vuoden 2019 aikana toteutettu digipilottihanke, joka sai alkunsa verkostossa havaitusta tarpeesta tarjota tukea opiskelijoidemme digitaitojen vahvistamiseen, sillä ne ovat tärkeitä kansalaistaitoja nykyajan yhteiskunnassamme. Myös suomen kielen opetuksen ja opiskelun tueksi on verkossa tarjolla monipuolisia materiaaleja ja sovelluksia.

Iisalmen opiskelijat ja vapaaehtoiset ovat yksi digipilotin myötä tablettien käytöstä innostuneista ryhmistämme.
(lisää…)

Mistä tulemme, missä olemme?

29.11.2019

Luetaan yhdessä -verkostomme on ollut osa suomalaista kotoutumistoiminnan kenttää jo 15 vuoden ajan. Tuossa ajassa meistä on kasvanut vaikuttava ja tunnettu valtakunnallinen toimija, joka tunnetaan matalan kynnyksen ryhmistään ja poikkeuksellisen sitoutuneista vapaaehtoisistaan.

Ohjausryhmämme puheenjohtaja Terhi Nieminen-Mäkynen kuvasi toimintamme kasvun vaiheita ansiokkaasti tämän vuoden syysseminaarin avauspuheessaan. On tärkeää tietää, mistä tulemme ja missä olemme nyt, jotta voimme ylpeydellä ja innolla suunnata katsetta kohti tulevaa.

Terhi Nieminen-Mäkynen on toiminut verkostomme ohjausryhmän puheenjohtajana viimeiset kaksi kautta inspiroivalla, rohkealla ja sydämellisellä otteella. Sydämellinen kiitos Terhi luotsauksestasi ja ammattitaidostasi!

(lisää…)

Syksyn uutiskirje

21.10.2019

Syksyn uutiskirjeestämme löytyy tietoa esimerkiksi:
 – valtakunnallisesta seminaarista 23.11.2019
 – uusien vapaaehtoisten illasta 13.11.2019
 – syyslukukauden päättymisestä
 – avoimista paikoista Maltan opintomatkalle ensi keväänä!
Käy lukemassa kuulumisemme ja ajankohtaiset infot: https://mailchi.mp/64743836e01e/luetaan-yhdess-uutiskirje-623689

Syysseminaari 23.11

14.10.2019

Tervetuloa Luetaan yhdessä -verkoston vuosittaiseen valtakunnalliseen koulutusseminaariin. Seminaari järjestetään lauantaina 23.11. klo 09.30-16.00 Niemi-Centerissä Hartwall-areenan lisärakennuksessa, Helsingin Pasilassa (katso saapumisohje). Seminaari on kaikille Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoistyöntekijöille maksuton. Vapaaehtoisten matkakulut korvataan. Ilmoittaudu seminaariin tästä. 200 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Ilmoittautuminen päättyy 7.11.

(lisää…)

Syksyn koulutukset

28.8.2019

Syksy tuo tullessaan aluelliset koulutustilaisuudet Turussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa sekä valtakunnallisen seminaarin Helsingissä. Valtakunnallisen seminaarin ohjelman julkaisemme seuraavassa uutiskirjeessä, mutta merkitse jo nyt kalenteriisi lauantai 23.11, jotta varmasti pääset paikalle. Luvassa on kiinnostavaa asiaa mm. suomen alkeiden opettamisesta.

(lisää…)

Terveisiä Barcelonan ja Ateenan opintomatkoilta

5.8.2019

Ateenan opintomatkalaiset vaihtavat ajatuksia Caritas Hellas -järjestön Kreikan kielen opettajan kanssa.

Verkostomme vapaaehtoiset ja työntekijät vierailivat keväällä ja kesällä Barcelonassa ja Ateenassa. Opintomatkat toteutettiin CIMO:n (Opetushallituksen kansainvälistymispalvelut) projektiavustuksella. Opintomatkoilla tutustutaan mm. maahanmuuton ja kotoutumisen kentän kansainvälisiin muutoksiin, opetusmenetelmiin ja hyviin käytäntöihin.

Barcelonan opintomatka 2019
Ateenan opintomatka 2019

Tutustu vuoden 2018 toimintakertomukseemme

1.8.2019

Millainen oli Luetaan yhdessä -verkoston vuosi 2018? Tässä muutamia nostoja.

(lisää…)

Blogi: Neljä kuukautta digipilottia – mitä olemme oppineet?

13.6.2019

Luetaan yhdessä -verkoston paljon odotettu ja pitkään suunniteltu digipilotti käynnistyi tämän vuoden helmikuussa. Tätä ennen verkosto oli yhteistyökumppanina ja asiantuntijana Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian Osallisena verkossa -projektia, jossa koulutettiin verkoston vapaaehtoisia käyttämään verkkomateriaaleja ja opettamaan digitaitoja opiskelijoille. Nämä ovat nykyajan kansalaistaitoja yhteiskunnassamme, jossa yhä useampi palvelu on siirtynyt verkkoon ja maahanmuuttajilla on suuri riski jäädä tämän kehityksen ulkopuolelle.

(lisää…)

Vuoden opiskelija harjoittelee taitoja toisensa perään

4.6.2019

Luetaan yhdessä -verkoston vuoden opiskelijaksi valittu Jeannete Uwizeyimana avaa hymyillen kotinsa oven Pirkkalassa. Tervehtimään tulee myös Uwizeyimanan aviomies ja kolme lasta, jotka lähtevät miehen mukana toiseen huoneeseen leikkimään. Nyt on Jeanneten aika loistaa ja kertoa tarinansa – tai ainakin osan siitä.

(lisää…)

Vuoden vapaaehtoinen: ”Vuorovaikutus perustuu kunnioitukseen”

28.5.2019

Luetaan yhdessä -verkostossa toimii lukuisia vapaaehtoisia, jotka ovat monessa mukana. Yksi heistä on vuoden vapaaehtoiseksi valittu Soili Harjula, jonka kansalaisaktiivisuudesta voisi moni ottaa mallia.

(lisää…)

Tupaantuliaiset & avoimet ovet 4.6. klo 13-16

Suomen Akateemisten Naisten Liitto sekä Auroras– ja Luetaan yhdessä -verkostot muuttivat toukokuussa Etu-Töölöön, Temppelikadulle. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme, toimijoihimme ja uuteen toimistoomme Temppelikatu 13:a kivijalassa. Toivomme näkevämme myös nykyisiä jäseniä, vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita.

Tarjolla on pientä purtavaa ja kesäisen kuplivaa alkoholitonta boolia. Tule ja tuo ystäväsikin! Lapsetkin ovat tervetulleita.

Tupaantuliaiset & avoimet ovet:

4.6.2019 klo 13-16, Temppelikatu 13, 00100 Helsinki

Kevätlukukauden raportointi

22.5.2019

Ennen kesätauolle jäämistä pyydämme ryhmiämme jälleen tuttuun tapaan raportoimaan toiminnasta kevään osalta. Tänä vuonna kokeilemme uutta käytäntöä, jossa ryhmät voivat halutessaan raportoida kerran vuodessa kahden kerran sijaan. Raportoinnin uudistamisella haluamme vähentää vapaaehtoistyön kuormittavuutta ja selkeyttää kerättävien tietojen ilmoittamista eteenpäin. Toivomme keväraportin yhteydessä palautetta siitä, kuinka haluaisitte raportoida jatkossa.

(lisää…)

Tutustu uusimpaan uutiskirjeeseemme

20.5.2019

Kevätlukukausi lähestyy loppuaan ja pian ryhmissämme suljetaan oppikirjat ja laukataan kesälaitumille. Sitä ennen haluamme vielä muun muassa kutsua kaikki halukkaat tutustumaan uuteen toimistoomme ja kerromme, ketkä ovat vuoden vapaaehtoinen ja opiskelija.

Lue lisää kevään toiseksi viimeisestä uutiskirjeestä (3/2019).

Terveisiä opintomatkoilta!

16.5.2019

Verkostomme vapaaehtoiset vierailivat maaliskuussa Pariisissa ja Amsterdamissa tutustumassa paikallisiin toimijoihin. Reissun raportteihin ja matkojen antiin voit tutustua tarkemmin alla olevien linkkien kautta.

Ehdota vuoden vapaaehtoista ja opiskelijaa

24.4.2019

Löytyykö sinun ryhmästäsi vapaaehtoiskollega tai opiskelija, joka ansaitsee kehuja tekemästään työstä? Palkitsemme Luetaan yhdessä -verkostostamme vuoden vapaaehtoisen ja vuoden opiskelijan.

(lisää…)

Pohjois-Suomen alueseminaari

aika: torstaina 9.5. klo 14.00-18.00.
paikka: Oulun pääkirjasto, opetustila Kartta 3 krs., Kaarlenväylä 3
ilmoittautuminen: viimeistään 6.5. mennessä täällä.  

Ohjelma
klo 14 Tervetuloa!
klo 14.15 Ohjaajan mahdollisuus tukea mielen hyvinvointia maahanmuuttajaryhmässä,
Emilia Frantsi/Suomen Mielenterveysseura.
Miten kulttuuritausta näkyy ryhmän toiminnassa?
Maahanmuuton prosessi ja mielenterveys
klo 15.15 kahvitauko
klo 15.45 Ohjaajan mahdollisuus tukea mielen hyvinvointia maahanmuuttajaryhmässä -jatkuu
Ohjaaja turvallisuuden luojana monikulttuurisessa ryhmässä
Menetelmiä ja toimintatapoja monikulttuurisen ryhmän ohjaamiseen
klo 17.30 Luetaan yhdessä -verkoston kuulumisia
klo 18.00 Seminaari päättyy

Nettisivujemme materiaalipankkia on päivitetty

16.4.2019

Nettisivujemme materiaalipankista on siivottu pois toimimattomia linkkejä ja sinne on lisätty pari uutta vinkkiä opetukseen.

(lisää…)

Kevään uutiskirje on lähtenyt matkaan

20.3.2019

Tuttuja kevään merkkejä ovat lisääntyvä valo ja lähestyvät alueseminaarit. Tässä uutiskirjeessä on tarkempaa infoa odotetusta pääkaupunkiseudun seminaaristamme, ilmoittauduthan mukaan ja houkuttelet ryhmäsi muitakin vapaaehtoisia paikan päälle! Uutiskirjeen pääset lukemaan täällä:
https://mailchi.mp/77fc2fd9fd22/luetaan-yhdess-uutiskirje-524093

(lisää…)

Uuden yhteistyökumppanimme terveisiä!

Kutsumme Luetaan yhdessä -hankkeen toimijat mukaan Osallistava Turvallisuus Maahanmuuttajille (OTE-M) turvallisuustyöhön

(lisää…)

Pääkaupunkiseudun seminaari lähestyy!

Tervetuloa pääkaupunkiseudun alueseminaariin 11.4. klo 16.30-20.00. Seminaariin ovat tervetulleita kaikki halukkaat Luetaan yhdessä -vapaaehtoistyöntekijät. Imoittaudu mukaan tästä. Seminaari järjestetään Tieteidentalolla, Kirkkokatu 6, Helsinki, suuri sali, sali 104.

(lisää…)

Kevään alueseminaareja

18.2.2019

Vaasan seudun seminaari
aika: torstaina 7.3. klo 15.00-19.00.
paikka: Vaasa-opisto, luokkatila A204, Raastuvankatu 31, 2. kerros
ilmoittautuminen: viimeistään 28.2. mennessä täällä.

Ohjelma
klo 15 Tervetuloa!
klo 15.15 Ohjaajan mahdollisuus tukea mielen hyvinvointia maahanmuuttajaryhmässä,
Emilia Frantsi/Suomen Mielenterveysseura.
Miten kulttuuritausta näkyy ryhmän toiminnassa?
Maahanmuuton prosessi ja mielenterveys
klo 16.15 kahvitauko
klo 16.45 Ohjaajan mahdollisuus tukea mielen hyvinvointia maahanmuuttajaryhmässä -jatkuu
Ohjaaja turvallisuuden luojana monikulttuurisessa ryhmässä
Menetelmiä ja toimintatapoja monikulttuurisen ryhmän ohjaamiseen
klo 18.15 Luetaan yhdessä -verkoston kuulumisia
klo 19.00 Seminaari päättyy

ilmoittautuminen: viimeistään 13.3. mennessä täällä.

Imatran seudun seminaari
aika: keskiviikkona 20.3 klo 15.30-19.30.
paikka: Imatran Kipinä, Tainionkoskentie 10, (Koskenportti) Imatra
ilmoittautuminen: viimeistään 13.3. mennessä täällä.

Ohjelma
klo 15.30 Tervetuloa!
klo 15.45 Ohjaajan mahdollisuus tukea mielen hyvinvointia maahanmuuttajaryhmässä,
Emilia Frantsi/Suomen Mielenterveysseura.
Miten kulttuuritausta näkyy ryhmän toiminnassa?
Maahanmuuton prosessi ja mielenterveys
klo 16.45 kahvitauko
klo 17.15 Ohjaajan mahdollisuus tukea mielen hyvinvointia maahanmuuttajaryhmässä -jatkuu
Ohjaaja turvallisuuden luojana monikulttuurisessa ryhmässä
Ohjaajan oma jaksaminen ja rajat
Menetelmiä ja toimintatapoja monikulttuurisen ryhmän ohjaamiseen
klo 18.45 Luetaan yhdessä -verkoston kuulumisia
klo 19.30 Seminaari päättyy

Vuoden ensimmäinen uutiskirje!

5.2.2019

Uusi vuosi ja uusi lukukausi ovat pyörähtäneet jälleen käyntiin! Tuttuja kevään merkkejä ovat tulevat alueseminaarit ja päivitetty tuntisuunnitelma, mutta vuosi tuo tullessaan myös uusia tuulia. Digipilottimme pyörähtää käyntiin helmikuussa ja ryhmillemme on tänä vuonna luvassa myös rahaa virkistäytymiseen. Lisätietoja näistä ja mm. ohjausryhmämme uusista jäsenistä voit lukea uutiskirjeestämme täältä.

(lisää…)

Tutustu joulun uutiskirjeeseen

17.12.2018

Vuoden viimeinen uutiskirjeemme on ilmestynyt. Tämä digitaalinen paketti pitää tällä kertaa sisällään infoa mm. itsearvioinnista, ohjausryhmän hausta, uudesta tuntisuunnitelmasta, kevään alueseminaareista ja kuulumisia syksyn opintomatkoiltamme Lissabonista ja Roomasta. Voit lukea uutiskirjeen täällä.

Kuulumisia maailmalta

Verkostomme ensimmäiset opintomatkat Lissaboniin ja Roomaan ovat nyt takana! Voit lukea vapaaehtoistemme kokemuksia ja ajatuksia tarkemmin alla olevien matkakertomusten takaa.

Opintomatka Lissaboniin 13.-17.11.2018 (Riitta Jalonen)

Lokikirja Rooma 21.-24.11.2018 (Jenni Kylliäinen)

Ensi vuonna luvassa on lisää tutustumista muiden maiden maahanmuuttoon ja hyviin käytäntöihin, kun matkat jatkuvat Hollantiin, Ranskaan, Espanjaan, Kreikkaan, Saksaan ja Norjaan.

Uusin uutiskirje on ilmestynyt

5.11.2018

Uusimmassa uutiskirjeessä on tietoa toimintarahojen maksatuksista, syyskauden raportoinnista, valtakunnallisesta seminaarista ja mm. kevään tulevista koulutuksista. Voit tutustua siihen täällä.

Syyslukukauden raportointi

Syyslukukauden päätteeksi pyydämme opetusryhmiä täyttämään syyskauden opetusraportin, jonka lomakepohja löytyy täältä sekä nettisivujemme Ajankohtaista-palstalta.  Ryhmiä pyydetään täyttämään syysraportit 8.1. mennessä. Ryhmäkohtaisesti tulisi sopia, kuka täyttää lomakkeen ryhmän osalta vai täytetäänkö se yhdessä. (lisää…)

Syksyn uutiskirje

21.8.2018

Uudessa uutiskirjeessä on tietoa mm. syksyn koulutuksista, uudesta tuntisuunnitelmasta ja tietosuoja-asetuksen vaikutuksesta toimintaamme. Käy tutustumassa kuulumisiimme tarkemmin täällä.

 

Syksyn seminaarit

20.8.2018

Valtakunnallinen seminaari

aika: lauantai 13.10.2018 klo 9.30-16.00
paikka: Messukeskus, os. Messuaukio 1, 00520 Helsinki (Huom! Hotelli Arthurin yllättävän remontin vuoksi seminaaripaikka on vaihtunut!)
ilmoittautuminen: viimeistään 27.9.2018 mennessä täällä. (lisää…)

Vuoden opiskelija ja vapaaehtoinen valittu

3.7.2018

Vuoden opiskelija Jamille Nuurzaii tahtoisi ommella maton Sauli Niinistön kuvalla. Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Eeva Visala puolestaan tahtoo, että verkoston opiskelijoista tulee oman elämänsä rouvia. (lisää…)

Uutiskirje: Tabletteja ryhmille

5.6.2018

Kevään viimeinen uutiskirje on ilmestynyt ja sen voi lukea täältä: Uutiskirje

Kirjeessä muun muassa kannustetaan liittymään tablettien pilotointiprojektiin, muistutetaan kevätkauden raporteista sekä esitellään juuri valmistunutta selvitystä Luetaan yhdessä -verkostosta.

Vuosikertomus 2017

29.5.2018

Vuonna 2017 verkostomme järjesti toimintaa 33 paikkakunnalla 97 opetusryhmässä. Opiskelijoita oli yli 2500, vapaaehtoisia opettajia 615 ja opetuskertoja 5632. Huikea saavutus! Lämmin kiitos kaikille vapaaehtoisillemme, olette tehneet jälleen kerraan upeaa ja arvokasta työtä! Vuosikertomukseemme voit tutustua tarkemmin alla olevan dokumentin kautta.

Vuosikertomus 2017

Kevätkauden raportointi

8.5.2018

Jälleen on tullut aika raportoida kevään toiminnasta.

Ryhmämme ovat jäämässä pian kesätauolle, mutta ennen kesälomille kirmaamista pyytäisimme teitä raportoimaan toiminnastanne kevään osalta. Lomake löytyy täältä. Raporttien pohjalta kirjoitetaan joka kevät vuosikertomus, jossa eritellään laajasti edellisvuoden toimintaa ja opiskelijoidemme taustaa.

Jokainen ryhmä täyttää yhden raportin toiminnastaan. Ryhmän opettajien kesken tulee sopia, kuka täyttää lomakkeen tai täytetäänkö se yhdessä. Raportointiaikaa on aina juhannukselle asti.

Blogi: Hyvin menee, mutta menkööt!

7.5.2018

– Ei tässä ihan ensimmäistä kertaa olla suomea opettamassa. Eli hyvin meillä menee – mutta menkööt! (lisää…)

Ehdota vuoden 2018 vapaaehtoista ja vuoden opiskelijaa!

22.3.2018

Löytyykö sinun ryhmästäsi vapaaehtoiskollega tai opiskelija, joka ansaitsee kehuja tekemästään työstä? Palkitsemme Luetaan yhdessä -verkostostamme vuoden vapaaehtoisen ja vuoden opiskelijan. Palkinnolla haluamme antaa tunnustusta ja tuoda näkyväksi sekä vapaaehtoistemme että opiskelijoidemme merkityksellistä ja ansioitunutta toimintaa.

(lisää…)

Pääkaupunkiseudun alueseminaari 17.4.2018

Tule mukaan kuulemaan uudet tuulet pääkaupunkiseudun palveluista, inspiroitumaan ajankohtaisista aiheista ja verkostoitumaan muiden vapaaehtoistemme kanssa!

(lisää…)

Uutiskirje 2/2018

1.3.2018

Kevään toisessa uutiskirjeessämme on jälleen luettavissa tomera paketti ajankohtaisia asioita. Voit lukea uutiskirjeen täällä.

Itä-Suomen alueseminaari 27.3.

23.2.2018

Tervetuloa alueseminaariin Lappeenrantaan

Seminaarissa opettelemme löytämään ja käyttämään erilaisia netistä löytyviä suomen kielen opetusmateriaaleja ja pohdimme sitä, kuinka motivoida opiskelijoitamme pienin askelin kohti koulutusta tai työelämää. Ota mukaan oma tabletti tai läppäri, jos löytyy, mutta se ei ole välttämätöntä. Koulutuksessa käydään läpi erittäin mielenkiintoisia nettiapuvälineitä, joita opetellaan käyttämään jokaiselle sopivassa tahdissa. Tarjoamme kahvit koulutuksen lomassa ja vaihdamme tietysti myös Luetaan yhdessä -kuulumisia.

Seminaari on tarkoitettu erityisesti Lappeenrannan ja Imatran vapaaehtoisillemme. Osallistujien mahdolliset matkakulut korvataan.

Lappeenrannan palvelukeskussäätiö, kokoustila Wäinölä, Kauppakatu 58-60

Ohjelma:
16.00-18.00 Verkko-oppimisen parhaat palat/Reka Aarnos, Osallisena verkossa -projekti
18.00-18.30 kahvi
18.30-19.30 Työelämämotivointi osaksi Ly-opetusta / Riikka Laitinen, Osaavat naiset -hanke

Ilmoittaudu seminaariin täällä.
Ilmoittauduthan viimeistään 19.3.

Vaasan seudun alueseminaari 13.3.

21.2.2018

Tervetuloa alueseminaariin Vaasaan.

Seminaarissa pohdimme sitä, kuinka motivoida opiskelijoitamme pienin askelin kohti koulutusta tai työelämää, sekä kartoitamme hankkeita ja palveluita, joihin vapaaehtoisemme voivat ohjata eteenpäin pyrkiviä opiskelijoitamme. (lisää…)

Auroran päivän juhlaseminaari Helsingissä

19.2.2018

Aika: lauantaina 10.3.2018 klo 14-16
Paikka: Malta-talon sali, osoite: Välimerenkatu 13 (Jätkäsaari), 00180 Helsinki

Perinteisessä Auroran päivän seminaarissa pohdimme naisten mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnassa.

(lisää…)

Auroras: Etsitään työuramentoreita Vaasaan!

29.1.2018

Vaasan seudun Auroras -verkoston järjestämään työuramentorointiin tarvitaan nyt lisää mentoreita. Olemme valmiina aloittamaan uuden työuramentorointiryhmän helmikuussa. Meillä on sekä mentoreita että aktoriehdokkaita, mutta heidän edustamansa koulutus- ja ammattialat eivät kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tarkoitushan on, että aktori saa mentorikseen oman alansa ammattilaisen noin 8 kk ajaksi (tapaamisia 1-2 x kk mentorointiparin yhdessä sopimina ajankohtina). Pääasiallinen mentorointikieli on suomi.  (lisää…)

Etsimme uusia vapaaehtoisia

22.1.2018

Tule mukaan tekemään merkityksellistä ja toimivaa vapaaehtoistyötä hauskassa seurassa! (lisää…)

Uutiskirje 1/2018

Uusi vuosi, uudet kujeet! Tutustu kevään ensimmäiseen uutiskirjeeseemme täällä.

(lisää…)

Luetaan yhdessä -verkoston itsearviointi

10.1.2018

Arvoimme Luetaan yhdessä -verkostoa vuosittain, jotta voimme yhdessä kehittää aina vain onnistuneempaa toimintaa. Arvioinnin tarkoituksena on seurata ja kehittää hankkeen toteutusta, tuloksia ja parantamisalueita. Arviointia kerätään verkoston vapaaehtoistyöntekijöiltä, opiskelijoilta, yhteistyökumppaneilta sekä työntekijöiltä.
Olisi hienoa, jos voisit täyttää vapaaehtoisillemme tarkoitetun arviolomakkeen, joka löytyy täältä. Kysely vie noin kymmenisen minuuttia. Lomake sulkeutuu helmikuun lopussa. (lisää…)

Syyslukukauden raportit

8.1.2018

Syyslukukauden päätteeksi pyysimme opetusryhmiä täyttämään syyskauden opetusraportin, jonka lomakepohja löytyy täältä.  Ryhmiä pyydetään täyttämään syysraportit 8.1. mennessä. Ryhmäkohtaisesti tulisi sopia, kuka täyttää lomakkeen ryhmän osalta vai täytetäänkö se yhdessä.

(lisää…)

Kevään alueseminaarit

2.1.2018

Alueseminaarien kierros käynnistyy jälleen helmikuussa. Tänä vuonna perehdymme mm. osaamislähtöiseen työotteeseen ja kotoutumisen eri polkuihin ja palveluihin. (lisää…)

Vuoden 2018 toimintasuunnitelma

Uuden alkaneen vuoden kujeet voit nyt lukea uunituoreesta toimintasuunnitelmastamme. (lisää…)

Jouluinen tervehdys

22.12.2017

Käy lukemassa kevään ensimmäiset tärpit ja toimiston väen kiitokset vuoden viimeisestä uutiskirjeestä. (lisää…)

Verkosto mukana 100 tasa-arvotekoa -haasteessa

7.12.2017

Satavuotisen Suomen kunniaksi Luetaan yhdessä -verkosto osallistui 100 tasa-arvotekoa -haasteeseen yhdessä Monika-Naiset liitto ry:n Osaavat naiset -toiminnan kanssa. (lisää…)

Syksyn kolmas uutiskirje julkaistu

29.11.2017

Tästä uutiskirjeestä löydät tietoa muun muassa uudesta opettajan oppaasta, valtakunnallisen seminaarin materiaaleista sekä kysellään halukkuutta lähteä opintomatkalle ensi vuonna. (lisää…)

Uusia vapaaehtoisia Vantaalle ja Espooseen

27.11.2017

Etsimme uusia vapaaehtoisia Vantaan Martinlaakson ja Espoon Kilon ryhmiimme!
(lisää…)

Lukutaito kaikille -kirja

Lokakuun valtakunnallisessa seminaarissa jaoimme kaikille ryhmille näytekappaleen uutta Lukutaito kaikille -kirjaa.

(lisää…)

Syksyn toinen uutiskirje on ilmestynyt!

25.9.2017

Tästä uutiskirjeestä löydät muutaman vinkin uusista materiaaleista, joiden toivomme palvelevan erityisesti uusia vapaaehtoisiamme ja helpottavan konkareita perehdytysprosessissa. (lisää…)

Valtakunnallinen seminaari 14.10.

8.9.2017

Tervetuloa Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisille opettajille suunnattuun vuosittaiseen valtakunnalliseen seminaariin. Päivän aikana perehdytään muun muassa luku- ja kirjoitustaidon opetukseen, toiminnallisuuteen sekä toisto-menetelmään. Seminaarin lomassa on mahdollisuus tavata muita verkoston vapaaehtoisia, tutustua oppikirjoihin ja kulttuuribasaariin.

(lisää…)

Uutiskirje 4/2017

21.8.2017

Syyskauden ensimmäinen uutiskirje on saapunut.
Uutiskirjeessä löytyy tietoa muun muassa uusista nettisivuistamme ja sieltä löytyvistä uusista opetusta tukevista materiaaleista sekä syksyn seminaareista.

(lisää…)

Syksyn seminaarit

11.8.2017

Syksyn seminaareissa paneudutaan mm. työelämämotivointiin, luku- ja kirjoitustaidon opetukseen sekä erilaisiin opetusmenetelmiin. Tänä syksynä alueelliset seminaarit pidetään Turussa ja Tampereella ja perinteisen valtakunnallisen seminaari Helsingissä. Tervetuloa mukaan!

(lisää…)

Uudet upeat nettisivut

31.7.2017

Syyslukukauden aloitus tuo tänä vuonna tullessaan uusia tuulia. Olemme kesätauon aikana uudistaneet nettisivujamme, jotta ne tukisivat entistä paremmin vapaaehtoistemme tekemää työtä. Uusilta sivuiltamme löytyy mm. materiaalipankki, jonka toivomme hyödyntävän entistä paremmin vapaaehtoisiamme.

(lisää…)

Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.