Uutiset
Haluatko opettaa suomen kielen alkeita? Toisto-menetelmän avulla se onnistuu!
29.5.2023
Toisto-menetelmä tukee puhekielen oppimista ja alkuvaiheen kotoutumista Suomeen. Järjestämme 6.6.2023 infotilaisuuden ja 23.8. koulutuksen Toisto-menetelmästä. Tilaisuudet järjestetään etänä Zoom-alustalla, ne ovat ilmaisia, suomenkielisiä, avoimia ja valtakunnallisia.
Tapahtumat on suunnattu niin vapaaehtoisille kuin ammattilaisillekin. Ilmoittaudu ja tule mukaan!

Haluatko opettaa suomen kieltä? Suomen puhekielen alkeiden oppiminen on tärkeää kotoutumisen kannalta. Toisto on Suomessa kehitetty menetelmä, jonka avulla suomea voi opettaa, jos itse osaa suomea. Erityistä tässä menetelmässä on se, että Toisto-ohjaajien ei itse tarvitse osata kielioppisääntöjä tai olla koulutukseltaan opettajia. Periaatteessa siis jos osaat puhua suomea hyvin, voit opettaa. Toisto-ohjaajana voi mainiosti toimia myös henkilö, joka on itse oppinut suomen kielen aikuisena.
Toisto-menetelmä on inklusiivinen ja saavutettava, koska oppijoiden ei tarvitse osata lukea tai kirjoittaa osallistuakseen Toisto-tuokioon. Lisäksi oppijat voivat olla keskenään erikielisiä eikä Toisto-ohjaajankaan kanssa tarvita yhteistä kieltä. Lisäksi Toisto-menetelmä toimii vaikka elämäntilanne olisi hektinen ja osallistuminen kaikkiin tuokioihin ei olisi mahdollista. Toisto-tuokiot toimivat itsenäisinä eivätkä poissaolot haittaa.
Toisto-tuokiot eivät korvaa virallisia kieliopintoja, vaan täydentävät niitä, tukien erityisesti niitä ihmisiä, jotka eivät ole vielä kielikursseilla tai eivät niille pääse.
Toiston arvoja ovat turvallisuus, saavutettavuus, yhteisöllisyys ja ilo!
Toisto-tuokioita vetävät yleensä kaksi tai useampi vapaaehtoinen yhdessä. Tule siis kuulolle ja kutsu kaverikin mukaan.
Järjestämme kaksi ilmaista, suomenkielistä tilaisuutta etänä: Avoimen infon 6.6. aiheesta kiinnostuneille vapaaehtoisille, asiantuntijoille ja ammattilaisille, ja lisäksi koulutuksen 23.8. Toisto-ohjaajiksi haluaville.
Kumpikaan tilaisuus ei edellytä sitoutumista mihinkään toimintaan, vaan tarjoaa tietoa ja taitoja iloksi ja hyödyksi vapaaehtoistyön, Toisto-tuokioiden ja alkuvaiheen kotoutumistoiminnan suunnitteluun.
Ilmoittaudu:
- Info Toisto-menetelmästä 6.6.2023 kello 17-18 Zoomissa. Ilmoittaudu tästä: https://forms.gle/kd9Au8AKZQ9KG1zR7
- Koulutus Toisto-menetelmästä 23.8.2023 kello 17-19 Zoomissa. Ilmoittaudu tästä: https://forms.gle/YyQDrbScHdfhrFjB8
Toisto-materiaaleihin voit tutustua jo etukäteen: https://suomenkielisanootervetuloa.fi/
Tiedustelut: Minna Savolainen, koordinaattori, Toistetaan yhdessä -hanke, puh. 050 330 3132, sähköposti: minna.savolainen@luetaanyhdessa.fi.
Tervetuloa!
Mukaan toimintaan? Aloita vapaaehtoisena ohjaajana vaikuttavassa verkostossamme syksyllä 2023!
26.5.2023

Haluatko olla mukana tukemassa uusien suomalaisten kotoutumista ja toimia kielioppaana suomen kielen saloihin? Kiinnostaako vapaaehtoistyö ihmisten, kielten ja maailman eri kulttuurien parissa? Tule mukaan toimintaamme ja aloita vapaaehtoisena ohjaajana lähi- tai etäryhmässämme syksyllä 2023!
Esittelemme Luetaan yhdessä -toimintaa ja vapaaehtoistehtäviä Zoomissa tiistaina 22.8.2023 klo 16-17. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille eikä sido mihinkään. Pääset ilmoittautumaan tilaisuuteen täällä.
Voit myös olla yhteydessä verkoston asiantuntijaan Salla Tievaan, salla.tieva(a)luetaanyhdessa.fi tai 044 8723929 ja kysyä lisää.
Tervetuloa mukaan lämminhenkiseen toimintaamme, jossa oppimaan pääsevät kaikki!
Yhteisöllistä kielenoppimista ympäri Suomen – aluekoulutusten antia
15.5.2023
Luetaan yhdessä -verkoston aluekoulutuksiin osallistui kevätkaudella 86 vapaaehtoista opettajaa. Tämän vuoden koulutuksessa haettiin vertaiskokemuksia, keskusteltiin oppimistuokioista ja pohdittiin, millaisen käsityksen kielenoppimisesta jaamme.

Tutustu Luetaan yhdessä -verkoston huhtikuun uutiskirjeeseen
27.4.2023

Lue uusin uutiskirjeemme selainversio täällä. Huhtikuun uutiskirjeestä pääsee paitsi tarkastamaan viimeiset kuulumisemme, myös antamaan palautetta oppimistuokioista, ehdottamaan vuoden vapaaehtoista ja opiskelijaa sekä tutustumaan tukiyhdistyksemme selkolukupiiriin.
(lisää…)Toiston noin kymmenen käskyä
24.4.2023

Maaliskuisessa Toisto-verkoston tapaamisessa Hanna-Kaisa Malkavaara kertoi pitkään kokemukseensa perustuvia vinkkejä siitä, mitä Toisto-tuokiota ohjatessa kannattaa erityisesti huomioida. Vaikka Toisto-tuokiot ovat valmiiksi käsikirjoitettuja, on niissä tilaa myös ohjaajien omalle persoonalle ja luovuudelle. Tietyt asiat kannattaa pitää aina mielessä tuokiota vetäessä. Nämä vinkit löydät koottuna tästä artikkelista.
(lisää…)Kevään kuulumisia on koottu Toistetaan yhdessä -hankkeen uutiskirjeeseen
13.4.2023
Vuoden toinen Toistetaan yhdessä -uutiskirje on julkaistu. Uutiskirjeessä tiedotamme hankkeen uusista työntekijöistä, päivitetyistä ja selkokielisistä Toisto-materiaaleista sekä ensimmäisestä Toisto-verkoston tapaamisesta. Toisto-menetelmä on osallistava ja toimiva tapa tukea kotoutumista, ja otammekin edelleen innolla vastaan koulutuspyyntöjä! Näistä ja muistakin aiheista pääset lukemaan lisää uutiskirjeen kautta täältä.
(lisää…)Terveisiä Toisto-verkoston tapaamisesta
27.3.2023

Toisto-verkoston tapaaminen 23.3.2023
Toisto-metodi siirtyi osaksi Luetaan yhdessä -verkostoa viime vuonna. Toiston uuden kodin alle organisoitunut Toisto-verkosto kokoontui nyt yhteen ensimmäistä kertaa. Vapaaehtoiset ohjaajat ja Toisto-hankkeen työntekijät, koordinaattori Hanna-Leena ja kouluttaja Niina, pääsivät kahvittelemaan ja tapaamaan toisiaan, verkostoitumaan ja oppimaan yhdessä. Osallistujia oli sekä paikan päällä Helsingissä että mukana etäyhteydellä. Yhteensä osallistujia oli 24. Junalakko vaikutti harmillisesti ohjaajien mahdollisuuksiin osallistua tapaamiseen kasvokkain.
(lisää…)Toisto-tuokion tunnelmia Jyväskylästä
7.3.2023
Toistetaan yhdessä -hanke kävi vierailemassa Jyväskylän Monikulttuurikeskus Gloriassa helmikuisena keskiviikkona. Jyväskylän Toisto-opetus on kenties Suomen pitkäikäisintä Toisto-toimintaa. Toisto on rantautunut Jyväskylään vuonna 2016, kun Toistoa kehitettiin Kirkon ulkomaanavun Suomen kieli sanoo tervetuloa -hankkeissa. Vuodet ovat vierineet, mutta kielen alkeisopetuksen tarve säilyy.

Tutustu Toistetaan yhdessä -uutiskirjeeseen
23.2.2023
Vuoden ensimmäinen Toistetaan yhdessä -uutiskirje on julkaistu. Uutiskirjeessä tiedotamme maaliskuun tulevista tapahtumista, joita ovat avoin Toisto-metodin koulutus, selkokielisten materiaalien julkaisu sekä Toisto-verkoston ensimmäinen tapaaminen. Lisäksi alkuvuonna olemme päässeet kouluttamaan Toisto-metodin käyttöä jo useaan otteeseen ja otamme edelleen innolla vastaan koulutuspyyntöjä. Näistä ja vähän muistakin aiheista pääset lukemaan lisää uutiskirjeen kautta täällä.

Tutustu tammikuun uutiskirjeeseen
25.1.2023

Lue vuoden ensimmäinen uutiskirje täällä! Tammikuun uutiskirjeessä on tärkeää tietoa kevään aluekoulutuksista sekä uusista lomakkeista, joiden avulla ryhmän toiminnan lukuja on jatkossa helppo seurata. Myös uudesta tuokiosuunnitelmasta on asiaa, sillä se on nyt julkaistu! Uutiskirjeen muita aiheita ovat:
- opiskelijapalautelomake
- uusien vapaaehtoisten info
- eduskuntavaalien selkoesitteet
Traumasensitiivisyys vapaaehtoistyössä
19.1.2023
Luetaan yhdessä -ryhmissä käyvät oppijat tulevat Suomeen monenlaisista oloista monenlaisia reittejä pitkin, ja erityisesti turvaa hakeneilla saattaa olla hyvinkin vaikeita kokemuksia taustallaan. Ukrainan sota on nostanut trauma-aiheen taas erityisen ajankohtaiseksi, joten halusimme syysseminaarissamme tarjota tietoa ja työkaluja traumoihin ja erityisesti traumasensitiivisyyteen liittyen. Aihetta avasi kriiseihin ja traumoihin perehtynyt psykologi Sanna Korpela, jonka seminaarissamme jakamia erinomaisia oppeja on kerrattu alla.

Kestävän kotoutumisen tukeminen vapaaehtoistyössä
9.1.2023
Saimme lokakuisessa seminaarissamme kuulla kiinnostavan ja paljon kiitosta keränneen puheenvuoron kestävästä kotoutumisesta. Puheenvuoron piti Bahar Mozaffari, kotoutumisasiantuntija ja Life-coach Soraya tasa-arvo ry:stä. Erityisen painoarvon esitykseen toi se, että Mozaffarilla on muun asiantuntemuksensa lisäksi myös itsellään kokemusta uuteen maahan kotoutumisesta. Puheenvuoro sisälsi tärkeän viestin vapaaehtoistyötä tekeville ja muille kotoutumisen parissa työskenteleville.

Uuden suomalaisen koulutuspolkuja
3.1.2023
Viime lokakuussa järjestetty seminaarimme kulki teemalla “Uuden suomalaisen polkuja”, jonka siivin halusimme tarjota tietoa ja näkökulmia Suomeen muuttaneiden kotoutumisesta. Yksi asiantuntijapuhujistamme, Työväen Sivistysliiton koulutussuunnittelija Leeamaria Välitalo, esitteli puheenvuorossaan erilaisia koulutuspolkuja ja havainnollisti osuvasti kotoutumisjärjestelmämme koukeroita. Puheenvuoro tarjosi kattavan kokonaiskuvan siitä, minkälaisista palikoista Suomeen muuttaneen koulutuspolku yleensä muodostuu. Alla vapaasti tiivistettynä olennaisimpia paloja Välitalon puheenvuorosta.

Toiston vuosi 2022 – innostuneita oppijoita ja merkityksellisiä hetkiä
21.12.2022
Toiston vuosi 2022 alkaa olla taputeltu. Vuoteen on mahtunut monenlaista vilinää liittyen uuden hankkeen käynnistämiseen. Tässäpä numeroihin paketoituna kohokohtiamme kuluneelta vuodelta, joiden myötä Toisto toivottaa rauhallista joulun aikaa kaikille!

Työpaikat: koordinaattori vakituiseen työsuhteeseen
20.12.2022
Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoima Auroras-toiminta järjestää työelämäaiheista ryhmämentorointia maahan muuttaneille naisille. Verkostolla on toimintaa Suomessa useilla eri paikkakunnilla. Toimistomme sijaitsee Helsingissä Etu-Töölössä. Nyt etsimme tiimiimme vakituista koordinaattoria kokoaikaisella työajalla helmi/maaliskuun alusta lähtien.
(lisää…)Vantaan Kulttuuriseppä-tunnustus Luetaan yhdessä -verkostolle
8.12.2022

Luetaan yhdessä -verkosto on palkittu vuoden 2022 Kulttuuriseppä-tunnustuksella, joka jaettiin Vantaan monikulttuurisessa itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.
Kulttuuriseppä-tunnustus voidaan antaa Vantaalla toimivalle henkilölle, yhteisölle tai yhdistykselle, joka on työllään, teoillaan ja asenteellaan edistänyt kulttuurien välistä vuorovaikutusta sekä hyviä väestösuhteita. Palkinto, ruusuveistos ja 1000 euroa, jaettiin tänä vuonna jo 16. kerran. Tunnustuksen saajaa voi ehdottaa kuka tahansa ja päätöksen palkittavasta tekee kaupungin, monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan, Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen sekä edellisvuoden Kulttuurisepän muodostama raati.
(lisää…)Tutustu marraskuun uutiskirjeeseen
29.11.2022

Lue vuoden viides uutiskirje täällä. Syyskausi lähestyy loppuaan ja vuoden viimeisessä uutiskirjeessä on kuulumisten lisäksi tärkeää tietoa muun muassa raportoinnista. Muita uutiskirjeen aiheita ovat:
- Mittarit ja tavoitteet -webinaari 8.12.
- Uusien vapaaehtoisten iltapäivä 14.12.
- Helsingin yliopisto etsii osallistujia tutkimukseen
Wim van den Bedem on vuoden 2022 opiskelija
11.11.2022
Luetaan yhdessä -verkoston vuoden opiskelijaksi on valittu Wim van den Bedem. Valinnan tehneen Luetaan yhdessä -verkoston ohjausryhmän mukaan Wim on malliesimerkki henkilöstä, joka toiminnallaan toteuttaa jatkuvan oppimisen periaatetta. Jatkuva oppiminen on yksi Luetaan yhdessä -verkoston strategian kolmesta tärkeimmästä arvosta.

Kuva: Tiina Luukkanen
Hilkka Autio-Ikkala ja Ulla-Maija Koskimies ovat vuoden 2022 vapaaehtoisia
4.11.2022
Luetaan yhdessä -verkoston vuoden vapaaehtoisiksi valittiin tänä vuonna kaksi vapaaehtoista, Hilkka Autio-Ikkala ja Ulla-Maija Koskimies. Valinnan tehnyt Luetaan yhdessä -verkoston ohjausryhmä piti päätöstä perusteltuna, sillä molemmat naiset ovat tehneet tahoillaan erittäin ansioitunutta ja pitkäjänteistä vapaaehtoistyötä ryhmissämme. Näin ollen verkostolla oli ilo kukittaa yhden vapaaehtoisen sijaan tällä kertaa kaksi!

Tutustu Toistetaan yhdessä -uutiskirjeeseen!
25.10.2022

Toistetaan yhdessä -hankkeen toinen uutiskirje on ilmestynyt. Tutustu hankkeen syksyn kuulumisiin täällä. Uutiskirjeessä esitellään muutos hanketiimissä, kerrotaan siitä, missä Toistoon on voinut syksyn aikana törmätä ja etsitään kielenopetuksesta kiinnostuneita vapaaehtoisia ja järjestöjä.
(lisää…)Auli Haleniuksen lukutaitoknopit tallenteena
20.10.2022

Seminaari kokosi vapaaehtoiset Oodiin
13.10.2022

Vuotuinen Luetaan yhdessä -seminaari järjestettiin lauantaina 8.10. Oodi-kirjastossa, Helsingissä. Koko päivän kestänyt ohjelma kantoi tänä vuonna nimeä ”Uuden suomalaisen polkuja”.
(lisää…)Uudistettu Luetaan yhdessä -tuokiosuunnitelma on julkaistu
14.9.2022
Hiljattain julkaistu uusi tuokiosuunnitelma kiinnosti vapaaehtoisia 29.8. järjestetyssä työpajassa. Tuokiosuunnitelma on aiemmin suosittujen tuntisuunnitelmaesimerkkien jatkojaloste – avuksi, tueksi ja ”kättäpidemmäksi” Luetaan yhdessä -toiminnan suunnitteluun.
(lisää…)Ilmoittaudu uudeksi vapaaehtoiseksi
2.9.2022

Opetusryhmämme eri puolella Suomea tarvitsevat uusia vapaaehtoisohjaajia suomen kielen ryhmiimme. Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää toiminnastamme, täytä yhteydenottolomakkeemme täällä.
Me soitamme sinulle tai laitamme viestiä, aivan kuten haluat.
Avoimet työpaikat: koordinaattori
17.8.2022

Haemme koordinaattoria määräaikaiseen työsuhteeseen Toistetaan yhdessä -hankkeeseemme.
(lisää…)Tutustu elokuun uutiskirjeeseen
16.8.2022
Lue vuoden neljäs uutiskirje täällä ja virittäydy tulevaan kauteen! Toiminta käynnistyy jälleen syyskuussa ja on aika tutustua syksyn koulutustarjontaan. Lempeää loppukesää ja nähdään koulutuksissa!

Tällä kertaa uutiskirjeen aiheita ovat muun muassa:
- Etätyöpajat elo-syyskuussa
- Valtakunnallinen seminaari 8.10.
- Vuoden vapaaehtoisen ja opiskelijan nimeämiset
Strategia 2022 – 2026 valmistui
30.5.2022
Verkoston tulevien vuosien suuntaviivat ovat valmiit. Strategian keskiössä ovat verkoston ydinarvot: jatkuva oppiminen, yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys.

Toimintakertomus 2021 on julkaistu
27.5.2022
Miltä näytti verkoston vuosi 2021? Tutustu toimintakertomukseen!

Tutustu toukokuun uutiskirjeeseen
25.5.2022

Lue vuoden kolmas uutiskirje täällä. Kevätkausi on tulossa päätökseensä ja toukokuun kuulumisten lisäksi valotetaan jo hieman syksyn suunnitelmia. Uutiskirjeessä kerrotaan muun muassa näistä:
(lisää…)Luontokotoutuminen etäkoulutusaiheena 28.4.2022
4.5.2022

Miten retki lähiluontoon tukee kielenoppimista ja kotoutumista? Mitä hyötyä luontoretkistä voi olla perheille? Millaisia käytännönasioita retkille lähdettäessä on huomioitava? Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastauksia torstaina 28.4. kun Plan Suomen luontokotoutumishankkeen vetäjät Anu Järvinen ja Konsta Ojamaa vierailivat kouluttamassa Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisia. Koulutus tallennettiin ja se on katsottavissa täällä.
(lisää…)Verkoston uuden asiantuntijan terveiset
29.4.2022

Huhtikuun lähestyessä loppuaan ja ensimmäisen työkuukauteni verkostolla tullessa täyteen, on aika esitellä itseni myös täällä. Tervehdys, olen Salla, verkoston uusi asiantuntija!
(lisää…)Aluekoulutuksissa pysähdyttiin alkavan lukutaidon äärelle
26.4.2022
Kevät 2022 palautti perinteiset pienemmät aluekoulutukset verkoston vuodenkiertoon korona-ajan laajan yleisön webinaarien jälkeen. Kuudesta aluekoulutuksesta neljä pidettiin etäyhteyksin ja kaksi läsnäolokoulutuksina. Koulutuksen keskeiset osat on tallennettu.

Tehtäväpaketti suomalaisesta kulttuurista
21.4.2022
Luetaan yhdessä -verkoston ja Turun yliopiston äidinkielen opetusharjoittelijoiden yhteistyö jatkuu! Julkaisemme koko joukon uusia tehtäväpaketteja ryhmiemme käyttöön huhtikuun aikana. Näistä tulostettavista materiaaleista löytyy varmasti ryhmillenne sopivaa puuhaa kevään tuokioihin.

Turun yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden opetusharjoittelijat Ainoliina Leskelä, Janina Korkalainen, Pauliina Lampimäki ja Vilma Rossi laativat osana didaktiikan opintojaan materiaalipaketin kulttuuriin ja vapaa-ajanviettoon liittyvistä asioista. Pakettiin on koottu tehtäviä harrastuksista, ruoasta, juhlista ja suomalaisesta luonnosta. Kaikkien tehtävien lopussa on myös vastaukset vapaaehtoisten ohjaajien käyttöön. Tehtäväpaketteja pääsee tarkastelemaan alta:
(lisää…)Keskustelutilaisuus: sotaa pakenevat ryhmissä
12.4.2022

Hyökkäys Ukrainassa ja sotaa pakenevien ihmisten auttaminen on mietityttänyt paljon verkostomme jäseniä. Odotettavissa on, että Suomeen tulleet ukrainalaiset löytävät myös Luetaan yhdessä -ryhmiimme lähitulevaisuudessa. Miten varautua tilanteeseen ja mitä tulijoiden osalta tulisi huomioida?
Järjestämme Zoomissa keskustelutilaisuuden aiheesta vapaaehtoisillemme tiistaina 3.5. klo 16 – 18. Tervetuloa mukaan keskustelemaan.
Tutustu huhtikuun uutiskirjeeseen
8.4.2022

Lue vuoden toinen uutiskirje täällä. Uusi asiantuntija on aloittanut ja keväällä on tulossa mielenkiintoista koulutustarjontaa. Uutiskirjeen aiheita ovat esimerkiksi
(lisää…)Sanastopelillä perussanasto haltuun
4.4.2022
Luetaan yhdessä -verkoston ja Turun yliopiston äidinkielen opetusharjoittelijoiden yhteistyö jatkuu! Julkaisemme koko joukon uusia tehtäväpaketteja ryhmiemme käyttöön huhtikuun aikana. Näistä tulostettavista materiaaleista löytyy varmasti ryhmillenne sopivaa puuhaa kevään tuokioihin.

Perussanastoa toiminnallisesti
Turun yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden opetusharjoittelijat Oskari Niskanen, Pinja Henttonen ja Sanni Laivo innostuivat kehittämään Luetaan yhdessä -ryhmien käyttöön sanastopelin. Pelivaihtoehdoista kaksi perustuu käsitehierarkioihin: yläkäsitteestä keksitään alakäsitteitä. Sanojen jakaminen aihepiireihin ja lajittelu hierarkisesti auttaa painamaan sanoja muistiin. Kolmannessa pelivaihtoehdossa sanoja käytetään yksinkertaisissa virkkeissä. Virkkeiden muodostaminen auttaa alkuvaiheen ja perustason oppijaa kokeilemaan opittuja lauserakenteita – toisaalta myös sanat jäävät paremmin mieleen järkevässä kontekstissa.
Sanastopeli ohjeineen löytyy täältä.
(lisää…)Tehtäväpaketti yleis- ja puhekielen eroista
29.3.2022
Luetaan yhdessä -verkoston ja Turun yliopiston äidinkielen opetusharjoittelijoiden yhteistyö jatkuu! Julkaisemme koko joukon uusia tehtäväpaketteja ryhmiemme käyttöön huhtikuun aikana. Näistä tulostettavista materiaaleista löytyy varmasti ryhmillenne sopivaa puuhaa kevään tuokioihin.

Mitä eroa on yleiskielellä ja puhekielellä?
Turun yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden auskultantit Heidi Kortelahti, Milla Mykrä ja Janita Saarikko laativat verkoston ryhmien käyttöön tehtäväpaketin, joka sopii edistyneemmälle kielenoppijalle. Ryhmän aiheena olivat yleiskielen (yleisymmärrettävä puhuttu tai kirjoitettu kieli) ja alueellisen puhekielen erot. Tehtävien dialogit sijoittuvat arkisiin tilanteisiin; tutustumiseen, vierailuun ystävien luona sekä kaupassakäyntiin. Paketissa on puuhaa pitkäksi aikaa, sillä tehtävät on jaettu yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä tehtäviksi osiksi. Tehtäväpakettiin liittyviin kysymyksiin vastasi Janita Saarikko.
Yleis- ja puhekielen erot -tehtäväpakettiin voi tutustua täällä.
(lisää…)Uusi materiaali tukee arkisissa kohtaamisissa
28.3.2022
Luetaan yhdessä -verkoston ja Turun yliopiston äidinkielen opetusharjoittelijoiden yhteistyö jatkuu! Julkaisemme koko joukon uusia tehtäväpaketteja ryhmiemme käyttöön huhtikuun aikana. Näistä tulostettavista materiaaleista löytyy varmasti ryhmillenne sopivaa puuhaa kevään tuokioihin.

Asiointia ja vuorovaikutusta
Ensimmäisenä esittelemme tehtäväpaketin, joka tutustuttaa lukutaitoisen, jo jonkin aikaa suomea opiskelleen oppijan paitsi numeroihin ja pankkisanastoon, myös kaupassa, lääkärissä, postissa ja kirjastossa asiointiin. Arkisen vuorovaikutuksen lisäksi perehdytään hyvin helppojen tehtävien avulla esimerkiksi kieliopillisiin sijamuotoihin, genetiiviin (minun) ja partitiiviin (jäätelöä) sekä konditionaaliin (saisinko). Materiaalissa on siis yhdistetty arkista, käytännöllistä sanastoa käyttökelpoisiin, helposti omaksuttaviin kieliopin rakenteisiin. Tehtäväpaketin ovat laatineet Turun yliopiston opiskelijat osana suomen kielen opetusharjoitteluun liittyviä opintojaan. Tiimiin kuului Ohto Airio, Anna Hollo, Eveliina Riihimäki, Jenni Sjöblom ja Melina Vetikko.
Materiaalia pääsee tutkimaan täältä, vastaukset löytyvät täältä.
(lisää…)Avoimet työpaikat: kouluttaja ja hankekehittäjä
15.2.2022

Luetaan yhdessä -verkostossa toteutetaan uusi Toistetaan yhdessä -hanke vuosina 2022 – 2024. Toistetaan yhdessä on STEA:n rahoittama hanke, joka tarjoaa Toisto-metodille (www.suomenkielisanootervetuloa.fi) uuden kodin ja jatkumon osana Luetaan yhdessä -verkostoa. Hanke kouluttaa verkoston vapaaehtoisia Toisto-metodin ja osallistavien työtapojen hyödyntämiseen ja tuottaa uusia alkuvaiheen kielen oppimisen ja demokratiakasvatuksen materiaaleja. Lisäksi hankkeessa kehitetään maahanmuuttajajärjestöjen valmiuksia tarjota vapaaehtoistyönä toteutettavaa, ryhmämuotoista alkuvaiheen suomen kielen opetusta. Haemme nyt hankkeeseen kahta kolmen vuoden määräaikaista työntekijää.
(lisää…)Avoimet työpaikat: asiantuntija
3.2.2022

Luetaan yhdessä on valtakunnallinen verkosto, jonka vapaaehtoistyönä toteutettavat opiskeluryhmät tukevat maahanmuuttajien, erityisesti naisten, suomen/ruotsin kielen oppimista ja kotoutumista. Verkostoa hallinnoi Suomen Akateemisten Naisten Liitto. Haemme nyt asiantuntijaa toistaiseksi voimassa olevaan ja kokoaikaiseen työsuhteeseen (37,5 h/viikko) Helsingin keskustan toimipisteeseemme.
(lisää…)Tutustu tammikuun uutiskirjeeseen
5.1.2022

Lue vuoden ensimmäinen uutiskirje täällä. Koronapäivitykset ovat jo arkipäivää, mutta niiden lisäksi uusi aviisi tarjoaa hyviäkin uutisia ja valottaa uuden vuoden toimintaa:
- Toimintasuunnitelma 2022
- Kevään koulutusaikataulut ja ilmoittautuminen ensimmäisiin aluekoulutuksiin
- Tuntisuunnitelmaesimerkki 1/2022
- Muistutus itsearvioinnista sekä ohjausryhmän jäsenhausta
- Tietoa etäryhmien ohjaajatarpeesta
Päivitetty koronatiedote
4.1.2022
Suomen koronatilanne on talven aikana jälleen heikentynyt. Tällä hetkellä koko Suomi on koronan leviämisvaiheessa ja laajat rajoitus- ja sulkutoimet ovat jälleen käytössä.
Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti koronapassia ei voida käyttää vaihtoehtona alueellisille rajoituksille ajalla 30.12.2021 – 20.1.2022. Tällä hetkellä on vielä epäselvää, tulevatko voimassa olevat rajoitukset mm. tilojen suhteen jatkumaan tammikuun loppuun. Noudatamme Luetaan yhdessä -verkostossa voimassa olevia valtakunnallisia ja alueellisia koronasuosituksia. Jotta voimme verkostona olla mukana turvaamassa vapaaehtoistemme ja opiskelijoidemme terveyttä ja terveydenhuollon kantokykyä, suosittelemme, että lähiopetusryhmät aloittavat kevätlukukauden opetuksen vasta helmikuun 2022 alussa.
Mikäli viranomaisten asettamat alueelliset ja paikalliset koronarajoitukset sekä ryhmien tilantarjoajien linjaukset sen sallivat, lähiopetusryhmillä on oman harkintansa mukaan mahdollisuus aloittaa toimintansa koronaturvallisuus huomioiden ennen helmikuuta 2022. Olettehan tässä tapauksessa yhteydessä toimistoon. Seuraamme aktiivisesti koronatilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian.
Lisätietoja:
Alueelliset koronasuositukset ja rajoitukset https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/koronaepidemia-alueiden-tilanne-suositukset-ja-rajoitukset
Valtioneuvoston rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana
https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset
Usein kysyttyä koronaviruksesta
Kevään 2022 tuntisuunnitelma on päivitetty
29.12.2021
Kevään tuntisuunnitelmaesimerkki on päivitetty. Asiakirja toimii parhaiten tietokoneella, sillä se sisältää runsaasti linkkejä tulostettaviin ja verkossa hyödynnettäviin materiaaleihin. Tuttuun tapaan olemme koonneet ryhmien omien suunnitelmien ja aiempien vuosien tuntisuunnitelmaesimerkkien teemat kokonaisuudeksi, jossa jokainen tuokio toimii myös itsenäisesti. Tuntisuunnitelmaa voi hyödyntää tarkasti tai soveltaa ryhmän tarpeisiin. Suunnittelun ei tulisi kuormittaa vapaaehtoisia – jos siihen tuntuu kuluvan paljon aikaa, apua saa aina toimistolta.

Jokaiseen tapaamiseen on valittu aihepiiri ja alkeis-, perus-, ja jatkotason tehtäväideoita. Mukana on myös linkkejä tulostettaviin tai muihin kirjallisiin materiaaleihin sekä pelejä ja verkkotehtäviä. Mukana kulkevat toiminnallisen oppimisen teemat sekä mukana olevien lasten huomiointi: kaikenlainen liike, piirustelu, askartelu, laulu ja leikki tukee myös aikuisten oppimista, muistia ja tuo vaihtelua perinteiseen kirjasta opiskeluun. Materiaalia on paljon, mutta paineita siitä ei kannata ottaa. Tärkeintä on aina positiivinen kohtaaminen, yhdessäolo ja kommunikointi – kaikki ymmärtämistä helpottavat apukeinot ovat sallittuja!
(lisää…)Tutustu joulukuun uutiskirjeeseen
9.12.2021
Joulukuun uutiskirje on lähetetty matkaan! Kiitokset kaikille toimijoillemme, yhteistyökumppaneillemme ja opiskelijoillemme vuodesta 2021. Viimeisen uutiskirjeen aiheita:
- terveysturvallisuus ryhmissä
- verkoston itsearviointi
- raportointimuistutus
- tirkistyksiä tulevaan vuoteen

Euroopasta kerättyjä hyviä käytäntöjä
8.12.2021
Vuosina 2018-2021 Luetaan yhdessä -verkosto toteutti Vertaisoppimista Euroopassa -hankkeen Opetushallituksen Erasmus+ -rahoituksella.
Hankkeessa järjestettiin yhteensä 9 opintomatkaa niihin Euroopan kotouttamisen keskuksiin, joissa on runsaan maahanmuuton seurauksena kehitetty erilaisia toimintamalleja maahanmuuttajien kotoutumiseen. Kohdemaiksi valikoituivat Italia, Espanja, Kreikka, Saksa, Hollanti Norja ja Portugali. Opintomatkoille osallistui yhteensä 36 vapaaehtoista verkoston opetusryhmistä eri puolilta Suomea ja 4 työntekijää.

Sukellus selkosuomeen
3.12.2021

Sukellukseni selkosuomeen alkoi tästä Selkokeskuksen toiminta-ajatuksesta. Kehitysvammaliiton alaisen Selkokeskuksen järjestämä ja Opetushallituksen rahoittama kurssi Selkokieltä opetukseen! oli lähinnä opettajille tarkoitettu, mutta ilokseni mahduin mukaan. Oppia tuli runsaasti, kiitos taitavien kouluttajiemme Ella Airaksisen ja Henna Karan sekä etätehtäviämme asiantuntevasti kommentoineen kustannustoimittaja Jenni Saarilahden.
Peilaan seuraavassa kurssilla oppimiani asioita omaa vapaaehtoistyötäni vasten ja poimin kurssin sisällöstä minua erityisesti puhutelleita aiheita. Monet niistä ovat varmasti verkostomme vapaaehtoisille jo oman kokemuksen kautta tuttuja, mutta ehkä onnistun nostamaan esille jonkin uudenkin näkökulman. Viittaan tekstissä kielenoppijoihin vaihtelevasti sanoilla keskustelukumppani (tai keskustelija), kuulija ja vastaanottaja sen mukaan, missä roolissa he selkokieltä käyttävän vapaaehtoisohjaajan näkökulmasta kulloinkin ovat.
(lisää…)Tutustu marraskuun uutiskirjeeseen
11.11.2021
Marraskuun uutiskirje on julkaistu. Raportointilinkki oli ensin tulleessa kirjeessa valitettavasti virheellinen, joten lähetimme perään toisen kirjeen, jossa linkki toimii. Alkuperäisen uutiskirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täällä ja se sisältää muun muassa
- tärkeää tietoa syksyn raportoinnista,
- opiskelijapalautteen keräämisestä ja
- toiminta- sekä virkistysrahojen maksamisesta ryhmille.
Syysseminaarin tallenne on valmistunut
10.11.2021

Verkoston valtakunnallinen seminaari järjestettiin hybridimuotoisena 30. lokakuuta Helsingissä. Paikalle kerääntyi noin 60 hengen yleisö ja seminaarilähetystä seurattiin reaaliajassa viidessäkymmenessä kodissa. Nyt tapahtumasta on valmistunut tallenne, jota voi katsoa tästä linkistä. Kiitämme kaikkia osallistujia! Palautetta voi antaa edelleen tällä lomakkeella.
Seminaarin avauksessa Jutta Hartikainen nosti esiin verkoston menestyksen poikkeusaikana: ”Haluan kiittää teitä kaikkia, verkostontyöntekijöitä, vapaaehtoisia ja opiskelijoita, joustavuudesta, ymmärryksestä ja nopeasta reagoinnista toiminnan siirtyessä verkkoon.” Hartikainen pyysi myös ottamaan huomioon yhteiskunnan avautumiseen liittyvän sopeutumisen ja mahdolliset pelot, joita toimintaan palaamiseen voi liittyä.
(lisää…)Najleh Feisali on vuoden 2021 opiskelija
9.11.2021
Luetaan yhdessä -verkoston vuoden 2021 opiskelijaksi on valittu Najleh Feisali. Valinnan tehnyt Luetaan yhdessä -verkoston ohjausryhmä perustelee valintaansa Feisalin säännöllisellä ja motivoituneella osallistumisella Luetaan yhdessä -toimintaan. Feisali saa tunnustusta myös kehittyneestä kielitaidostaan ja perheen hyvinvoinnin lisäämisestä esimerkillisen osallisuuden ja taitojen kehittymisen myötä.

Alli Isotalo on vuoden 2021 vapaaehtoinen
5.11.2021
Luetaan yhdessä -verkoston vuoden 2021 vapaaehtoiseksi on valittu Alli Isotalo. Isotalo on toiminut pakolaisten ja maahanmuuttajien opettajana yli kolmekymmentä vuotta ja vapaaehtoisena suomen kielen opettajana yli kaksikymmentä vuotta. Myös valinnan tehnyt Luetaan yhdessä -verkoston ohjausryhmä on huomioinut Isotalon pitkän kotouttamistyön historian.
– Alli Isotalo on sitoutunut yli kahdenkymmenen vuoden ajan merkitykselliseen, kotoutumista edistävään vapaaehtoistyöhön. Lisäksi hänellä on erittäin pitkän linjan kokemusta maahanmuuttotyöstä.

Tutustu lokakuun 2021 uutiskirjeeseen
6.10.2021
Uusin uutiskirjeemme on julkaistu. Tällä kertaa aiheina:
– päivitetyt koronaohjeet lähiryhmille
– etäosallistumismahdollisuus seminaariin 30.10.
– etäryhmien ohjaajatarve
– vuoden vapaaehtoinen ja opiskelija – äänestys auki 8.10. asti
– vapaaehtoisten vapaamuotoinen kahvihetki 21.10.

Lue uutiskirje kokonaisuudessaan täällä.
Luetaan yhdessä -verkoston koronatiedote
Noudatamme Luetaan yhdessä -verkostossa voimassa olevia valtakunnallisia ja alueellisia koronasuosituksia. (tiedote päivitetty 8.12.2021) Seuraamme aktiivisesti koronatilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian.
Digikoulutukset aloittivat uuden Luetaan yhdessä -lukukauden
9.9.2021

Verkoston syyskausi avattiin tänä vuonna 25. elokuuta yhteisessä zoom-koulutuksessa, jossa kuulimme verkkopedagogiikan asiantuntijaa, Matleena Laaksoa. Koulutuksen teemana olivat paitsi kohtaaminen ja vuorovaikutus verkossa, myös helppokäyttöiset, ohjaustyötä helpottavat sovellukset. Koulutustallenteen ”Verkkosovelluksista apua vapaaehtoistyöhön etänä ja livenä” voi katsoa vuoden loppuun saakka. Matleena Laakson koulutusmateriaaleihin voi tutustua täällä.
(lisää…)Tutustu syyskuun uutiskirjeeseen!
2.9.2021
Uusin uutiskirjeemme on juuri julkaistu! Mukana on mm.: tietoa koronaturvallisuuden huomioimisesta syksyn ryhmissämme
syksyn valtakunnallisesta seminaarin alustava ohjelma (ilmoittautuminen on nyt auki!)
vuoden opiskelijan ja vapaaehtoisen kampanjan käynnistys
päivitetty tuntisuunnitelma
kutsu vapaamuotoiseen kahvihetkeen ja Opehuoneeseen!

Lue lisää: https://mailchi.mp/2b5ddc…/luetaan-yhdess-uutiskirje-6508228
Koronaturvallisuuden huomiointi ryhmissä
Valtaosa lähiopetusryhmistämme käynnistyy jälleen syyskuussa! Jotta voimme yhdessä huolehtia mahdollisimman hyvin toinen toistemme turvallisuudesta, olemme koonneet tähän ryhmissä huomioitavia asioita ja apuvälineitä niihin.

Osallistujamäärä
Tällä hetkellä Luetaan yhdessä ryhmät rinnastetaan aikuisten harrastustoimintaan. Valtioneuvoston linjauksen mukaan tapaamisissa voi olla maksimissaan 25 osallistujaa, kuitenkin tilan omat rajoitteet huomioiden. Tutun sanonnan mukaan nopeat syövät hitaat, joten jos tulijoita on enemmän kuin paikan päälle mahtuu, suosittelemme ottamaan tulijoita sisään vain sallitun määrän saapumisjärjestyksessä.
Osallistujien ohjeistus
Kuvallinen ja selkokielinen koronaohje toimii apuna, kun käytte opiskelijoiden kanssa läpi koronaturvallisuuteen liittyviä käytännön asioita. Sen voi halutessaan vaikka tulostaa tilan seinälle muistutukseksi. Perusperiaatteitamme on, että toimintaan tullaan vain terveinä. Ryhmissämme on maskisuositus.
Yhteystietolomake korona-altistusten jäljittämistä varten
Yhteystietolomakkeella voidaan pyytää opiskelijoilta lupaa yhteystietojen keräämiseen mahdollista altistumistilannetta varten Luetaan yhdessä -ryhmässä. Huomioittehan, että opiskelijan ei ole pakko luovuttaa yhteystietojaan, eikä se ole este ryhmään osallistumiselle. Altistumistilanteessa lomakkeen tiedot välitetään terveysviranomaisille, he ovat sen pohjalta yhteydessä paikalla olleisiin. Lomaketta säilytetään turvallisesti ja se tuhotaan syyskauden 2021 loputtua.
Rokotukset
Olemme saaneet vapaaehtoisiltamme joitakin kyselyjä rokotepassista. Lainsäädännön vuoksi meillä ei ole oikeutta pyytää osallistujia esittämään rokotepassia tai kysyä heiltä rokotuksista. Rokotteen ottaminen tai ottamatta jättäminen on jokaisen perusoikeus. Rokottamattomuus ei myöskään ole este ryhmiin osallistumiselle. Voimme kuitenkin koronaohjeen avulla muistuttaa rokotuksen ottamisen tärkeydestä. Tarkastelemme tilannetta uudelleen, jos koronapassi tulee laajemmin käyttöön.
Koronaturvallisuussuunnitelma
Jos tilantarjoaja pyytää ryhmältänne kirjallista turvallisuussuunnitelmaa, voitte käyttää tätä pohjaa. Lisätkää tiedostoon vain oman ryhmänne tarkemmat tiedot kohtaan 1. taustatiedot.
Muissa koronatilanteeseen liittyvissä kysymyksissä voitte olla yhteydessä toimiston väkeen. Seuraamme aktiivisesti koronatilannetta ja valtioneuvoston & aluehallintovirastojen linjauksia. Voimassa olevia rajoituksia pääset tarkastelemaan täällä: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset
Elokuun uutiskirje on julkaistu!
11.8.2021
Poikkeuksellisen helteisen kesän jäljiltä lähes 67 % suomen väestöstä on saanut jo ensimmäisen koronarokotteen ja yhteiskuntamme aukenee hiljalleen. Myös Luetaan yhdessä -verkosto käynnistää jälleen toimintaansa koronaturvallisuuden huomioiden. Tätä on odotettu!
Lue lisää ajankohtaisia uutisiamme täältä: https://mailchi.mp/53391593d84a/luetaan-yhdess-uutiskirje-6506244
Suomen kielen opetusta Meksikosta käsin
21.6.2021

Anna Toiva on kauppatieteiden maisteri ja henkilöstöhallinnon asiantuntija. Hänen tarinansa ei ole kuitenkaan se perinteisin, sillä Toiva on tehnyt tähänastisen työuransa Suomen lisäksi Australiassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Arabiemiraateissa. Tällä hetkellä hän on asettunut asumaan Meksikoon ja odottaa meksikolaisen kumppaninsa kanssa elokuussa syntyvää perheen esikoista.
Toiva on myös yksi Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisista suomen kielen opettajista. Vapaaehtoistyö kulkee suvussa, sillä Annan äiti Leena Juntunen-Toiva on toiminut jo seitsemän vuoden ajan verkoston vapaaehtoisena Tampereella.
– Äitini on eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja. Hänen kautta olen kuullut paljon tarinoita Luetaan yhdessä -ryhmistä ja nähnyt, mitä tämä toiminta voi antaa. Opiskelijoiden kohtaamiset ovat olleet äidilleni todella merkityksellisiä. Luetaan yhdessä -verkoston kautta hän on kohdannut eri kulttuureista tulevia ihmisiä ja osallistunut esimerkiksi somalialaisiin häihin.
Haave vapaaehtoisena toimimisesta oli kytenyt myös Toivan mielessä pitkään. Hän on kuitenkin ollut suurimmaksi osaksi poissa Suomesta, eikä kontaktiryhmiin osallistuminen ole ollut hänelle mahdollista. Korona ja Luetaan yhdessä -etäryhmät muuttivat kuitenkin kaiken.
– Näin verkoston Facebook-sivuilla ilmoituksen, jossa kerrottiin etäryhmistä ja etsittiin niihin lisää vapaaehtoisia. Lähetin työntekijöille viestin, jossa kysyin, voisinko tulla vapaaehtoiseksi, vaikka en asu Suomessa. Kun tälle näytettiin vihreää valoa, huomasinkin pian olevani mukana infotilaisuudessa ja etäryhmän suunnittelussa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.
Toiva on ollut kevään aikana mukana kahdessa etäryhmässä: Suomea aloittelijoille ja Keskustellaan suomeksi. Hän on kokenut etätoiminnan mielekkääksi ja omaan elämäntilanteeseen hyvin sopivaksi.
– En ole kokenut vapaaehtoisena toimimista mitenkään erityisen kuormittavana. Kun olen nyt vauvan takia väliaikaisesti työelämän ulkopuolella, opettajana toimiminen on antanut minulle mahdollisuuden ylläpitää ja myös kehittää työelämässä tarvittavia taitoja. Olen ollut mukana suunnittelemassa etäopetusta ja materiaaleja, valmistellut esityksiä Zoomiin, opetellut viestimään selkeästi ja myös ylläpitämään omalta osaltani hyvää henkeä ryhmissä. Näitä kaikkia taitoja tarvitaan myös työelämässä.
Toiva kertoo kahden etäryhmän olleen hieman erilaisia. Molemmissa näkyi kuitenkin se, että opiskelijat kaipaavat myös pandemian aikana mahdollisuuksia suomen kielen oppimiseen. Intoa opiskeluun ja oppimiseen on paljon.
– Tiedän omasta kokemuksestani sen tuskan, mikä syntyy, kun on uudessa maassa ilman 100 %:sta kielitaitoa. On hienoa, jos voin Luetaan yhdessä -toiminnan kautta helpottaa jonkun toisen elämää vieraassa maassa. Minulle itselleni tämä on puolestaan mahdollistanut uusiin ihmisiin ja kulttureihin tutustumisen. Pidän tosi tärkeänä myös sitä, että voin olla omalta osaltani luomassa positiivista suomalaisuuskuvaa.
Toiva kertoo, että vaikka ryhmä on tavannut Zoomin välityksellä, on siellä käsitelty isojakin teemoja. Mielenkiintoisimpina mieleen ovat jääneen keskustelut tasa-arvosta ja rasismin kohtaamisesta Suomessa.
– Kaiken kaikkiaan olen tosi iloinen, että lähdin mukaan toimintaan. Voin suositella tätä kaikille muillekin, joille viikoittain tapaavan ryhmän aikataulut vain sopivat omaan kalenteriin!
Luetaan yhdessä -verkostossa on yli 500 vapaaehtoista suomen kielen opettajaa. Syksyllä uusia opettajia tarvitaan erityisesti kontaktiryhmiin. Ryhmien paikkakunnat löydät täältä: https://luetaanyhdessa.fi/tule-mukaan/opetusryhmat/. Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena, voit ottaa yhteyttä Luetaan yhdessä -verkoston työntekijöihin ja keskustella sinulle sopivasta tavasta osallistua.
”Tavutus on tehokkain lukemaan opettamisen menetelmä”, uskoo lukutaito-opettaja Auli Halenius
15.6.2021

Luetaan yhdessä -verkosto on jo vuosien ajan tehnyt yhteistyötä Auli Haleniuksen kanssa. Halenius on filosofian maisteri, äidinkieleen erikoistunut luokanopettaja ja Lukutaito kaikille -kirjan kirjoittaja. Lukutaito kaikille on kaikkien Luetaan yhdessä -ryhmien tilattavissa. Halenius on ollut mukana myös Luetaan yhdessä -verkoston valtakunnallisessa seminaarissa ja kiertänyt ryhmissä kertomassa oppikirjasta ja tukemassa oman vahvan osaamisensa kautta Suomeen muuttaneiden ihmisten lukutaidon kehittymistä.
Haleniuksen mukaan tavu on taikasana, jonka kautta luki-oppijoiden tie lukutaidon maailmaan aukeaa.
– Kun osaa palastella sanan tavuiksi niin pitkäkin sana muuttuu helpoksi lukea ja kirjoittaa. Tavut kun ovat aina sanoja helpompia. Tätä tekniikkaa opettaa myös Lukutaito kaikille -kirja. Se on tutkittu ja tehokas, maassamme yleisimmin käytössä oleva lukemisen opetusmenetelmä.
Lukutaito kaikille -kirja on suuren kysyntänsä vuoksi ollut välillä lopussa. Siitä on kuitenkin tulossa uusi painos ja elokuun alussa se on taas saatavilla myös kaikille Luetaan yhdessä -ryhmille. Lukutaito kaikille sisältää opettajan oppaan sekä lyhyet sanelut edistymisen varmistamiseksi. Verkosto tilaa kirjaa jatkossa suoraan Karhukustannukselta.
Luetaan yhdessä -verkosto kiittää Auli Haleniusta vuosia kestäneestä ansiokkaasta yhteistyöstä ja asiantuntijaroolista valtakunnallisessa Luetaan yhdessä -toiminnassa!
Lukutaito kaikille -kirjan lisäksi Luetaan yhdessä -verkostossa käytetään Opetushallituksen alkuvaiheen opetukseen sopivia kirjoja. Näitä ovat Aamu – Suomen kielen kuvasanakirja, Aasta se alkaa – Aikuisten aapinen luku- ja kirjoitustaidottomille maahanmuuttajille sekä Moi! Luku- ja kirjoitustaidon oppikirja. Ryhmät voivat tilata kaikista kirjoita näytekappaleita ja valita niiden perusteella omaan opetukseen sopivimmat kirjat.
Luetaan yhdessä -ryhmät lomailevat kesällä
1.6.2021

Suurin osa Luetaan yhdessä -lähiryhmistä on ollut kevään tauolla koronapandemian ja siitä seuranneiden rajoitusten vuoksi. Lähiryhmien tilalle on kehitetty valtakunnallista etätoimintaa. Etäryhmistä tiistain Keskustellaan suomeksi -ryhmän tapaamiset jatkuvat 15.6. saakka, mutta muut ryhmät ovat nyt siirtyneet ansaitulle kesätauolle.
Toimistolla katseet ja ajatukset ovat jo kääntyneet syksyyn. Syksyllä on tarkoitus päästä käynnistämään lähiryhmien toimintaa. Myös etäryhmistä osa jatkaa tapaamisia syksyllä. Kaikki toiminta käynnistyy virallisesti syyskuun alussa.
Olemme kesän aikana yhteyksissä kaikkien ryhmien yhteyshenkilöihin ja keskustelemme syyskauden aloituksesta. Jos ryhmäsi kaipaa yhteistä keskustelua pikaisesti, voit jättää soittopyynnön asiantuntija Tanja Aakolle: tanja.aakko@luetaanyhdessa.fi.
Päivitämme lähiryhmien tietoja osoitteeseen https://luetaanyhdessa.fi/tule-mukaan/opetusryhmat/ ja etäryhmät osoitteeseen https://luetaanyhdessa.fi/tule-mukaan/etaopetusryhmat/. Kaikkien ryhmien tiedot päivitetään nettisivuille 1.9. mennessä.
Toivotamme ryhmien opiskelijoille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille rentouttavaa ja kaunista kesää!
Luetaan yhdessä -verkosto Maailma kylässä -virtuaalifestivaaleilla 29.-30.5.2021
28.5.2021

Luetaan yhdessä -verkosto osallistuu Maailma kylässä -virtuaalifestivaaleille 29.-30.5.2021. Voit tutustua meihin tekstin, kuvien ja pienen videon kautta. Meillä on tapahtumassa myös virtuaalinen Zoom-ständi, jossa verkoston vapaaehtoiset ja työntekijät esittelevät Luetaan yhdessä -toimintaa.
Maailma kylässä -virtuaalitapahtumaan pääset kirjautumaan osoitteessa https://event.prospectumlive.com/maailma-kylassa-festivaali/.
Suora linkki virtuaalitapahtuman Luetaan yhdessä -sivulle (kirjautumisen jälkeen) https://event.prospectumlive.com/…/exhibition/partner/1647.
Zoomissa olemme tavattavissa lauantaina klo 11-17, uusi info alkaa aina tasatunnein ja kestää n. 15 minuuttia. Infon jälkeen voit jutella vapaamuotoisesti verkoston työntekijöiden ja vapaaehtoisen kanssa. Linkki Zoomiin: https://us02web.zoom.us/j/87046788696 (Meeting ID: 870 4678 8696).
Tervetuloa tutustumaan meihin!
Tekstitaidot kielen oppimisen alkuvaiheessa
21.5.2021

Kevään viimeinen koulutus kokosi 20 kiinnostunutta vapaaehtoista tutkimaan teksti- ja ymmärtämistaitoja 29. huhtikuuta 2021. Koulutusilta oli itsenäinen jatko-osa viikkoa aiemmin pidetylle, monilukutaidon käsitettä avanneelle koulutukselle. Vuorovaikutteisessa koulutuksessa tarkasteltiin erilaisia tekstejä opiskelijan näkökulmasta ja mukana olivat etäryhmissämme aktiivisesti käynyt opiskelija Jelena Sprintsanu sekä konkarivapaaehtoinen ja suomen kielen opettaja Virve Vainio.
(lisää…)Monilukutaito, mitä ja miksi?
17.5.2021

22. huhtikuuta verkoston toisessa kevätkoulutuksessa tutkittiin monilukutaidon käsitettä. Koulutukseen osallistuneet vapaaehtoiset kuulivat kouluttajan ajatuksia siitä, millainen yläkäsite monilukutaito on ja miten erilaisia lukutaitoja voi vahvistaa aikuisena. Yhdessä käsittelyyn otettiin media- ja digilukutaito Luetaan yhdessä -ryhmissä.
(lisää…)Uutiskirje 3/2021
14.5.2021
Vuoden kolmas uutiskirjeemme ilmestyi hiljattain. Siinä:
- muistutellaan kevään ryhmien raportoinnista
- kerrotaan toukokuun yhteisistä etätapaamisista eli koronanurkkauksesta, kevätjuhlasta ja Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n Opehuoneesta
- tiedotetaan virtuaalisista Maailma kylässä -festivaaleista
- kutsutaan mukaan uusien vapaaehtoisten iltaan
- muistutellaan ryhmiä mahdollisuudesta tilata Toiminnallinen kielenoppiminen -teosta
- kurkistetaan syksyn koulutuksiin
Uutiskirje on luettavissa täältä.

Etäkohtaaminen – uhka vai mahdollisuus?
4.5.2021
Kevään kolmen webinaarin sarja käynnistyi 15. huhtikuuta Luetaan yhdessä -verkoston asiantuntija Tanja Aakon vetämällä kokonaisuudella ”Etäkohtaaminen – uhka vai mahdollisuus?”. Webinaarin paneeliosiossa olivat mukana myös Kalliola Setlementin vapaaehtoistoiminnan ohjaava koordinaattori Eveliina Pasanen ja harjoittelija Saara Olsbo sekä Luetaan yhdessä -etäryhmien vapaaehtoiset Paula Hiidenuhma, Pirkko Kyttälä ja Ulla-Maija Keränen.
(lisää…)Kolme kiinnostavaa koulutusta huhtikuussa
1.4.2021

Kevään koulutukset järjestetään kolmena perättäisenä torstai-iltana 15. huhtikuuta alkaen. Koulutukset ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, joten osallistua voi jokaiseen tai vain itseä kiinnostaviin osiin. Sisällöt tallennetaan myöhemmin katsottaviksi. Puolentoista tunnin työpajoissa käsitellään kohtaamista ja yhteyttä vahvistavia keinoja etäopetuksessa sekä sitä, miten laaja teksti- ja lukutaitokäsitys voisi olla läsnä myös kielitaidon alkuvaiheen opiskelijoiden ohjauksessa. Ohjelmassa on myös webinaari, jossa tutkitaan monilukutaidon käsitettä.
(lisää…)”Mitä kuuluu Porvoon Luetaan yhdessä -alumnit?”
30.3.2021
Meillä oli ilo päästä kuulemaan Porvoossa kokoontuvan Luetaan yhdessä -ryhmän kolmen entisen opiskelijan, Merel Baeyensin, Josefa Ivorran ja Bilge Ünerin, kuulumisia ja ajatuksia Luetaan yhdessä -toiminnasta. Entiset opiskelijat lähettivät myös terveisensä toisille suomen kielen oppijoille.

Uutiskirje 2/2021
25.3.2021
Vuoden toinen uutiskirjeemme ilmestyi tänään. Siinä:
- kerrotaan Luetaan yhdessä -tiimin henkilöstömuutoksista
- esitellään vuoden 2020 toimintakertomus
- julkaistaan kevään webinaarit
- puhutaan etäryhmistä ja rohkaistaan lähtemään mukaan niiden toimintaan
- annetaan tietoa Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:stä ja sen perustamasta Opehuoneesta
- muistutellaan Yle-kielikoulusta
Uutiskirje on luettavissa täältä.

Vuoden 2020 toimintakertomus on nyt julkaistu
Koronapandemia siivitti vahvasti Luetaan yhdessä -verkoston vuotta 2020. Vuoden aikana verkostossa järjestäydyttiin uudelleen digiajassa, pilotoitiin opetusta erilaisilla metodeilla ja sovelluksilla sekä koottiin yhteen kokemuksia. Yhteisen tekemisen ja kehittämisen seurauksena syntyi jo kevätpuolella etätyöhön sovellettava Luetaan yhdessä -konsepti. Heti syksyn käynnistyessä päästiin organisoimaan ryhmiä, luomaan oppimateriaaleja ja kouluttamaan vapaaehtoisia etäopetuksen saloihin.

Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n Opehuone on paikka vapaaehtoisten vertaistuelle
24.3.2021
– Paula Hiidenuhma, vastaa ääni puhelimen toisesta päästä.
Olemme sopineet Paulan kanssa puhelinpalaverin, jossa haastattelen häntä sekä hänen omasta suomen kielen opettamisen historiastaan että helmikuussa perustetusta Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:ksi nimetystä Luetaan yhdessä -verkoston kannatusyhdistyksestä. Paulan tarinaan on vaikea olla tempautumatta mukaan.

Yhteisön voima kannattelee poikkeusoloissa
15.3.2021
Kontaktimuotoisia ryhmiä järjestävä vapaaehtoisten verkosto tuntuu äkkisilmäyksellä olevan herkkä maailman mullistuksille. Vuosi 2020 oli moni tavoin opettelun ja sopeutumisen aikaa, mutta myös tilaisuus oppia uutta ja tulla yhteen uusin tavoin. Mitkä olivat valttikortit, joilla selvisimme viime vuodesta? Mitä opimme ja miten opit vaikuttavat toimintaamme tulevaisuudessa?

Henkilöstövaihdoksia: toiminnanjohtaja perhevapaille
5.3.2021
Luetaan yhdessä -verkoston toiminnanjohtaja Henna-Maija Syrjälä jää perhevapaille 17.3.2021 alkaen. ”Hieman toisenlaiset työtehtävät kutsuvat loppuvuoden ajaksi”, Henna-Maija iloitsee. ”Töistä pois jääminen tuntuu vähän oudolta ja jännittävältä: jatkuvasti uutta suunnitellessamme työtiimin kanssa joudun muistuttamaan itseäni siitä, että en ole tätä hommaa loppukeväällä enää hoitamassa. Samalla kuitenkin odotan tätä uutta elämänvaihetta suurella innolla. Esikoisen myötä elämä muuttuu varmasti täysin, vaikka en vielä lainkaan tiedä miten”, toteaa Henna-Maija nauraen. Perhe odottaa pientä tytärtä syntyväksi huhtikuun lopulla: ”Edellisessä kokouksessa yksi vapaaehtoisistamme kysyi minulta, kasvaako tyttärestäni feministi. Vastasin, että ei kai hänellä ole vaihtoehtoa, kun on jo kohdussa ollut mukana tällaisten voimanaisten kanssa päätöksenteossa”, Henna-Maija muistelee.

Luetaan yhdessä -verkoston koronatiedote opetusryhmille
26.2.2021
Koronatautitilanne on huonontunut Suomessa viime viikkoina huolestuttavasti. Hallitus on 24.2.2021 linjannut koronapandemian torjunnan tiukemmista toimista ja toimenpidetason kaksi käyttöönotosta. Tavoitteena on estää erityisesti virusmuunnoksen leviämisen aiheuttamaa
epidemian kiihtymistä. Muutosten piiriin kuuluu tällä hetkellä Helsinki ja Uusimaa, Varsinais- Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi. Lisäksi suositellaan, että toimet otetaan käyttöön kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla eli Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Päijät-
Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Itä-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjassa.

Yle kielikoulu -työpaja johdatti oppimissovelluksen käyttöön
24.2.2021

Kokoonnuimme maanantaina 22. helmikuuta yhteiseen Zoom-työpajaan kuulemaan, miten uusi kielenoppimissovellus Yle kielikoulu – Yle språksskolan voi auttaa omaksumaan kieltä. Ruotsalaisen, voittoa tavoittelemattoman Språkkraft-organisaation luoma konsepti kopioitiin Suomeen yhteistyössä Yleisradion kanssa syksyllä 2020. Luetaan yhdessä -verkostolla on ollut Suomeen tuonnissa neuvoa-antava rooli. Työpajan veti Startup refugeesin kehityspäällikkö Ahed Hussein Oulusta.
(lisää…)Motivaatio, missä olet?
28.1.2021
Miten oppimisen iloa ja imua voi tukea? Miten opiskelijat saisi sitoutumaan toimintaan säännöllisesti? Näitä kysymyksiä vapaaehtoiset nostavat usein esille verkostomme tapaamisissa. Motivaatioon liittyvä pohdinta onkin hurjan kiinnostava ja monitahoinen aihe. Mistä kaikesta siinä oikeastaan onkaan kyse?
(lisää…)Vuoden ensimmäinen uutiskirje
22.1.2021
Uusi toimintavuosi on käynnistynyt poikkeuksellisissa oloissa. Vielä hetken joudumme useimmilla paikkakunnilla odottamaan kontaktiopetuksen alkamista, mutta toivottavasti rokotukset mahdollistavat taas pian pääsyn tositoimiin! Sillä välin olemme järjestäneet mahdollisuuksia monenlaisiin muihin puuhiin, lue niistä lisää uutiskirjeestämme täältä.

Tule mukaan kannatusyhdistykseen!
Perustimme vuonna 2014 yhdistyksen tukemaan Luetaan yhdessä -verkoston toimintaa. Tuolloin perustamisen tarkoituksena oli varmistaa Luetaan yhdessä -verkoston rahoitus, mikäli Suomen Akateemisten Naisten Liitto ei olisi kelpoinen vastaanottamaan rahoitusta RAY:ltä. Liitto katsottiin hakukelpoiseksi ja perustamamme yhdistys unohtui sen jälkeen pöytälaatikkoon. Nyt on aika aktivoida yhdistys uudelleen!
(lisää…)Uusi vuosi, uudet opiskelijat
11.1.2021
Yksi toimintamme suurimpia vahvuuksia on se, että ryhmiin voi tulla mukaan ilman ilmoittautumista milloin vain. Vapaaehtoisille tämä tarkoittaa sitä, että ryhmähenkeä ja myönteistä, turvallista ilmapiiriä rakennetaan ja vaalitaan viikoittain.

Uuden opiskelijan kohtaaminen
Jokainen uuteen paikkaan ja uuteen ryhmään tuleva haluaa tuntea olonsa tervetulleeksi, sekä tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi osaksi joukkoa. Hyvä kohtaaminen on ennen kaikkea puhumista, kuuntelemista, läsnäoloa ja kiinnostuksen osoittamista.
(lisää…)Vuoden viimeinen uutiskirje
16.12.2020

Vuoden loppusuora häämöttää jo ja vähitellen on aika hiljentyä joulun ja uuden vuoden viettoon. Tähän vuoden viimeiseen uutiskirjeeseen olemme koonneet vielä viimeiset tärkeät tiedonmuruset. Kuluneen vuoden numerot ja kokemukset on tarpeen vielä kirjata raporttipohjaan muistiin. Luettehan myös toiminnallisen kielenoppimisen kirjalahjasta ja verkostomme yhteydestä Ylen uuteen Kielikouluun? Ensi vuodesta jo haaveileville uutiskirjeestä löytyy myös tuleva toimintasuunnitelmamme ja sisarverkostomme Auroraksen viesti. Erityisesti toivomme näkevämme teidät vielä ennen joulua yhteisissä pikkujouluissamme. Sydämellinen kiitos tästä kuluneesta vuodesta!
Lue lisää: https://mailchi.mp/d7190f…/luetaan-yhdess-uutiskirje-6464016
Kohdataan jälleen tammikuussa,
Henna-Maija, Ruusa ja Sanna
Luetaan yhdessä -fiilis elää myös etänä
20.11.2020

Syksyn mittaan Luetaan yhdessä -verkosto on käynnistänyt kuusi etäryhmää ja kaksi lyhytkurssia. Lisäksi maanantaina 30. marraskuuta aloittaa toimintansa kielioppitreenailuun keskittyvä Opitaan kielioppia -ryhmä, joka toteutetaan yhdessä vantaalaisen Hakunilan kirjaston kanssa.
Viikko-ohjelmassa on monenlaista etätoimintaa, jossa keskitytään tekstitaitoihin, keskusteluun, kuullunymmärtämiseen ja vuorovaikutukseen suomeksi. Tiistaisin kokoontuvat Koivukylän ja Martinlaakson kirjastojen ylläpitämä kielikahvila sekä iltaisin Luetaan ja keskustellaan tekstitaitoryhmä. Keskiviikkoaamupäivissä toimii viikottainen alkeisryhmä ja illoissa ”Suomessa nyt” -työnimellä kulkeva ajankohtaisasioiden keskusteluryhmä. Torstaisin opiskelijat voivat osallistua niin ikään Koivukylän kirjaston etäkielikahvilaan.
Viikkoryhmiin opiskelijat voivat tulla matalan kynnyksen periaatteella omien aikataulujensa mukaan. Paikalla kannattaa kuitenkin olla ajoissa, sillä vain 12 ensimmäistä tulijaa pääsee sisään. Koska kokoonpano vaihtelee jonkin verran, voi kaikkiin ryhmiin rohkaista uusia opiskelijoita. Sopiva ryhmä löytyy varmasti, sillä apua kielen oppimiseen on tarjolla monella eri tasolla.
Verkosto tekee tällä hetkellä yhteistyötä Oulun yliopiston suomi toisena kielenä -oppiaineen ja Helsingin yliopiston suomen kielen ainedidaktiikan opiskelijoiden kanssa. Näistä yhteistöistä syntyivät kymmenen viikon alkeiskurssi ja Luetaan yhdessä muumeja -lyhytkurssi. Kurssit ovat olleet erittäin suosittuja ja niiden ilmoittautumislomakkeet täyttyivät ennätysajassa. Molemmat kurssit ovat lukujärjestyksessä torstai-iltaisin.
Hyviä opetuskäytäntöjä
Mikä on onnistuneen etäopetustuokion salaisuus? Keräsimme etäryhmien vapaaehtoisten parhaat vinkit hyödynnettäviksi yhdessä. Monista ryhmistä nousi esiin hyviä käytäntöjä, joilla kielenoppijat rohkaistaan osallistumaan keskusteluun.
Luetaan yhdessä -konseptin mukaisesti monet ryhmät hyödyntävät toiminnassa pienryhmiä, kuten kontaktiryhmissämmekin tehdään. Pienissä ryhmissä osallistumisen kynnys on matalampi, ja vapaaehtoinen ohjaaja voi tukea opiskelijoiden kielitaitoa täsmällisemmin. Oppimista tukevat myös ryhmissä toistuvat rutiinit ja työtavat, yhteinen aloitus, pienryhmät ja lopussa jälleen kokoontuminen yhteen. Lisäksi puheenvuorojen jakaminen suoraan nimellä kysymällä on käytössä useimmissa etäryhmissä. Näissä ryhmissä opiskelijat myös osallistuvat selvästi eniten.
Tiistai-illan Luetaan ja keskustellaan -ryhmässä on käytössä hauska kysy ja vastaa -pallottelu. Jokainen vastaa esitettyyn kysymykseen vuorollaan, mutta kysyy sitten seuraavalta saman kysymyksen kohdentaen sen suoraan nimellä toiselle osallistujalle. Ohjaajien mukaan tapa on vaatinut hiukan harjoittelua, mutta vaikuttanut positiivisesti opiskelijoiden keskinäiseen vuorovaikutukseen.
Monissa ryhmissä suositaan käytetyn sanaston kirjaamista chattiin. Osa myös selittää sanoja synonyymien tai yksinkertaistavien selitysten avulla suomeksi chatissa. Englannin käyttö apukielenä on mahdollista vain, jos kaikki ryhmässä osaavat sitä. Muuten apukielen käyttö tuntuu poissulkevalta. Apukielen käyttöä tulee vähentää heti, kun yhteinen toiminta sujuu opittavalla kielellä.
Ryhmän vapaaehtoisten keskinäinen suunnittelu ja vastuunjako nousi myös esiin keskustelussa hyvistä käytännöistä. Opiskelijoille suunnatun materiaalin tulee olla mahdollisimman selkeää ja riisuttua varsinkin, jos ryhmässä on paljon alkeistason oppijoita. Omia suunnittelupapereitaan ei kannata jakaa opiskelijoiden nähtäville, vaan keskittyä heille tarkoitettuun materiaaliin.
Lämpöä ja kohtaamisia
Luetaan yhdessä -verkoston voima on aina ollut lämminhenkinen yhteisö, johon vapaaehtoiset ja opiskelijat ovat kokeneet kuuluvansa. Mukana toiminnassa on uusia ja vanhoja aktiiveja ja jokaisen panos on yhtä tärkeä ja merkittävä.
Kaiken kaikkiaan kuluva syksy on opettanut, että vaikka oikeaa ihmiskontaktia ei korvaa mikään laite, on kielen oppiminen ja kielen äärellä kohtaaminen mahdollista verkkoyhteyksinkin. Ryhmissä nauretaan, vitsaillaan ja uskalletaan heittäytyä ja mokatakin. Sen kertoo niiden suosiokin: opiskelijat ja vapaaehtoiset viihtyvät.
Into näkyy opiskelijoiden silmissä
12.11.2020
– Kolme vuotta sitten löysin sattumoisin netistä Luetaan yhdessä -verkoston ja kiinnostuin. Ajattelin, että tässä voisi olla uusi harrastus, jossa voin olla hyödyksi, Mui Hong kertoo.
Innostus suomen kielen opetukseen ja vapaaehtoistyöhön lähti liikkeelle Muin omasta taustasta.

Uutiskirjeessä tuhti paketti ajankohtaisia asioita
21.10.2020
Kotitoimistoilla on jälleen naputeltu näppäimistöt kuumina kokoon verkostomme päivän polttavimmat uutiset ja ajankohtaisimmat aiheet.

Tämän uutiskirjeen myötä kutsumme uudet vapaaehtoisemme uusien iltaan, muistutamme toimintarahasta, tarjoamme maistiaiset tämän syksyn festarien ohjelmasta, juhlimme vuoden opiskelijaa ja vapaaehtoista ja toivotamme kaikki teidät mukaan etäopetukseen, ilman tekniikkastressiä. Suunnittelemme parhaillaan myös lisää yhteisiä kohtaamisen mahdollisuuksia vapaaehtoisillemme, jotta voimme olla toinen toisillemme läsnä, edes ruudun välityksellä. Niistä lisää seuraavassa uutiskirjeessämme!
Olette kaikki kovasti ajatuksissamme,
Henna-Maija, Ruusa ja Sanna
Lue lisää:
https://mailchi.mp/b35f14032024/luetaan-yhdess-uutiskirje-6454648
Vuoden opiskelija Valentina inspiroi aktiivisuudellaan
Valentina Lavonen on elävä, innostava esimerkki siitä, että jatkuva opiskelu pitää vireänä ja että uutta voi oppia vielä ikääntyessäänkin. Tärkeintä on innostunut asenne ja oma-aloitteisuus. Tänä vuonna Valentina valittiin Luetaan yhdessä -verkoston vuoden 2020 opiskelijaksi.

Nyt 75-vuotias Valentina on syntynyt Karjalassa ja ollut jo nuorena aktiivinen opiskelija: hän on aikoinaan valmistunut sekä kasvattajaksi, opettajaksi että psykologiksi. Tampereelle Valentina muutti miehensä kanssa yhdeksän vuotta sitten. Myös heidän 2 lastaan, 4 lastenlastaan ja ensimmäinen lapsenlapsenlapsensa asuvat Suomessa inkerinsuomalaisten paluumuuton myötä.
– Kun tulin Tampereelle en osannut puhua suomea. En päässyt viralliselle kielikurssille, koska olin eläkeläinen. Minua alkoi itkettää, kun minä en ymmärtänyt ihmisiä. Se oli tosi vaikeaa ja surullista. Sain lopulta apua ja neuvoja Tampereen Monitoimitalolta, jossa myös Luetaan yhdessä -ryhmä aikaisemmin kokoontui, Valentina kertoo.
Luetaan yhdessä -koronatiedote opetusryhmille
15.10.2020
Koronatautitilanne on huonontunut Suomessa viime viikkoina huolestuttavasti. Hallitus on 15.10. linjannut valtakunnallisista ja alueellisista suosituksista epidemian leviämisen estämiseksi. Hallituksen suositukset alueille on jaettu epidemiatilanteen mukaan siten, että alueet on jaettu epidemian perustasoon, kiihtymistasoon ja leviämistasoon. Kiihtymis- ja leviämistason alueilla hallitus suosittaa aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean tartuntariskin tilanteissa.
Luetaan yhdessä -opetus ei toimintansa puolesta lukeudu korkean tartuntariskin tilanteisiin, mutta ryhmissämme on mukana runsaasti riskiryhmäläisiä. Tästä syystä suositamme, että kiihtymis- ja leviämistason alueiden opetusryhmät jäävät tauolle tai jatkavat etäopetuksena loppu syyskauden ajan, tai kunnes alueen tautitilanne on laantunut takaisin perustasolle. Tällä hetkellä kiihtymis- tai leviämistaso on käynnissä Uudellamaalla (Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Keravan, Porvoon ja Vantaan Luetaan yhdessä -ryhmät), Kanta-Hämeessä (Hämeenlinnan ja Riihimäen ryhmät), Varsinais-Suomessa (Kaarinan ja Turun ryhmät), Pirkanmaalla (Tampereen ja Ylöjärven ryhmät), Etelä-Pohjanmaalla (Seinäjoen ryhmä) sekä Pohjanmaalla (Pietarsaaren ja Vaasan ryhmät).
Muilla alueilla Luetaan yhdessä -kontaktiopetus voi jatkua normaalisti, kuitenkin huolehtien tarvittavista turvaväleistä, hygieniasta ja turvavälineistä kuten maskeista, sekä muistuttaen kaikkia osallistujia siitä, että pienilläkin oireilla tulee jäädä kotiin. On mahdollista, että syksyn edetessä alueiden epidemiatasot muuttuvat, ja etäopetussuositus laajenee tai muuttuu alueittain. Näistä muutoksista löytyy jatkossa ajantasainen listaus nettisivuillamme.
Jos sinulla herää kysymyksiä koronaviruksen vaikuttamisesta Luetaan yhdessä -toimintaan, voit olla yhteydessä joko toiminnanjohtaja Henna-Maija Syrjälään (henna-maija.syrjala@luetaanyhdessa.fi, 0451174282) tai asiantuntija Sanna Laukkaseen (sanna.laukkanen@luetaanyhdessa.fi, 0458723929).
Vapaaehtoistyöstä elinikäisiä ystäviä
– Luulen, että olen saanut vapaaehtoistyön mallin jo äidiltäni, kuvaa vapaaehtoistyötä eri tavoin jo 1960-luvulta lähtien tehnyt Arja Saunamäki. Tänä vuonna Arja valittiin Luetaan yhdessä -verkoston vuoden 2020 vapaaehtoiseksi.

Aktiivinen Arja on tehnyt työuransa kriminologian opettajana ja toiminut sen ohessa vapaaehtoisena mm. läksyhelpissä sekä vantaalaisessa vastaanottokeskuksessa opettaen suomen kieltä ja suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviä asioita.
– Jo ennen eläkkeelle jäämistäni olin tehnyt suunnitelman, millä täytän sen ajan, joka jää, kun jään palkkatyöstä pois. Minulle oli itsestään selvää, että jatkan opettamista jossain muodossa ja lisään vapaaehtoistyötäni, Arja kertoo.
Tuumasta toimeen! Syksyllä 2017 Arja tuli mukaan Luetaan yhdessä -toimintaan ystävänsä Eija Merikoski-Järvisen houkuttelemana.
Tasoasteikko auttaa ymmärtämään kielitaidon karttumista
12.10.2020
Kielitaidon tasoasteikko eli niin kutsuttu eurooppalainen viitekehys kiinnosti vapaaehtoisia Luetaan yhdessä -festarien perjantaina 2.10.2020. Työpajassa pohdittiin monenlaisia keinoja auttaa oppijoita vahvistamaan taitojaan eri kielenoppimisen vaiheissa ja kulkemaan kohti itsenäisempää, monipuolisempaa kielitaitoa.
Eurooppalainen viitekehys (Common European Framework of Reference for Languages) on yleiseurooppalainen tasoasteikko, jossa kuvataan kielitaidon kehittymistä kielen eri osa-alueilla. Viitekehys huomioi kielenoppijan taidot puhumisessa, kuuntelemisessa, lukemisessa ja kirjoittamisessa. Tasoja on kolme: perustaso (A), itsenäisen kielenkäyttäjän taso (B) ja taitajan taso (C). Viitekehyksen taustana on funktionaalinen kielenoppimiskäsitys, eli siinä kuvataan, mitä kielenoppija voi tehdä uudella kielellä. Tasoja avataan tarkemmin työpajan materiaalissa.
(lisää…)Toivon ja merkityksellisyyden äärellä
9.10.2020

Kuluvan vuoden keskellä omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on entistä tärkeämpi ja ajankohtainen aihe. Koronatilanne on koetellut myös vapaaehtoisiamme ja vaatinut heiltä mukautumista nopeasti muuttuviin tilanteisiin, uusien työtapojen opettelua ja jatkuvan epävarmuuden sietämistä. Osa heistä toteuttaa tällä hetkellä etäopetusta netin välityksellä, osa on mukana kontaktiopetuksessa ja osa on joutunut koronatilanteen rajoitusten vuoksi jäämään toiminnastamme tauolle.
Yhdessä tämän syksyn työpajoistamme sukellettiin hyvinvoinnin ja jaksamisen teeman syvään päätyyn ja pohdittiin niitä asioita, jotka siihen liittyen ovat tämän vuoden keskellä nousseet erityisen arvokkaiksi. Mistä merkityksellisyyden kokemus vapaaehtoistyössä syntyy ja miksi se on tärkeää? Miten toivoa voi vaalia? Miten me-henkeä voidaan vahvistaa, vaikka ei kohdattaisikaan nenätysten?
Luetaan yhdessä -festarit kokosivat verkoston yhteen
17.9.2020
Valtakunnallinen seminaarimme korvattiin tänä vuonna ajan hengen mukaisesti Zoom-festareilla. Ohjelmaa oli keskiviikosta lauantaihin 30. 9. – 3.10. Arki-iltoina tarjosimme työpajoja ja lauantaina huippupuhujia. Tästä artikkelista pääset tutkimaan webinaarin materiaaleja ja katsomaan lauantain tallenteen.
Webinaaripuhujinamme on tänä vuonna senioripalvelujen asiantuntijoita Jade-toimintakeskuksesta sekä pitkän linjan suomen kielen opettaja, toiminnallisesta opetuksesta hiljattain kirjankin julkaissut espoolainen Nina Maunu.
Webinaari lauantaina 3.10.2020
12.00 Webinaarin avaussanat, Henna-Maija Syrjälä
12.15 Seniorit suomea oppimassa, puhujana Jade-toimintakeskuksen Anita Rautamäki ja Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n Tuulikki Hakala
13.15 Toiminnallisuus ja draamamenetelmät kielenopetuksessa, puhujana suomen kielen opettaja Nina Maunu
14.15 Lavarunoutta: Veera Milja ja Diliana Stoyanova
14.40 Vuoden vapaaehtoisen ja opiskelijan palkitseminen
Uutiskirjeessä tärkeää tietoa syyslukukaudelle!
9.9.2020

Syksymme on käynnistynyt aurinkoisissa säissä ja poikkeuksellisissa tunnelmissa. Tässä uutiskirjeessä annamme ryhmien käyttöön muistilistan turvallisten opetustuntien toteuttamiseen ja kerromme lisää tulevista etäopetusryhmistämme. Julkaisemme myös Luetaan yhdessä -festareiden ohjelman sekä toivomme, että ryhmäsi ehdottaisi meille jälleen vuoden opiskelija- ja/tai vapaaehtoisehdokasta.
Voit lukea uutiskirjeen täällä: https://mailchi.mp/141bc8e7e49b/luetaan-yhdess-uutiskirje-6447996
Lämpimin ajatuksin,
Henna-Maija, Ruusa ja Sanna
Syksyn koronatiedote
14.8.2020
Verkostomme, kuten koko yhteiskunta, varautuu nyt poikkeukselliseen syksyyn. Syksyn osalta olemme linjanneet, että kontaktiopetusta voidaan toteuttaa niillä paikkakunnilla, joilla ei ole valtionhallinnon antamaa etätyösuositusta. Hallitus on 13.8. linjannut, että etätyösuositus palautetaan alueellisesti ja suositus olisi tartuntojen perusteella voimassa tällä hetkellä Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä. (Hallituksen suositus etätyön käytöstä.) Suositamme, että näiden alueiden opetusryhmät jatkavat kevätkauden taukoa vielä syksyn ajan tai kunnes etätyösuositus on alueella purettu. Kannustamme näiden ryhmien vapaaehtoisia tulemaan mukaan ohjaamaan etäryhmiämme. On mahdollista, että syksyllä etätyösuositus laajenee muillekin alueille, näistä muutoksista löytyy jatkossa ajantasainen listaus nettisivuillamme.
Jos sinulla herää kysymyksiä koronaviruksen vaikuttamisesta Luetaan yhdessä -toimintaan, voit olla yhteydessä joko toiminnanjohtaja Henna-Maija Syrjälään (henna-maija.syrjala@luetaanyhdessa.fi, 0451174282) tai asiantuntija Sanna Laukkaseen (sanna.laukkanen@luetaanyhdessa.fi, 0458723929).
Syksyn ensimmäinen uutiskirje
13.8.2020
Syksyn ensimmäinen uutiskirjeemme on juuri lähtenyt matkaan! Mukana on tärkeää tietoa lähestyvästä syyslukukaudesta, siihen liittyvistä käytännön asioista, tulevista etäryhmistä ja vuoden 2020 vapaaehtoisen ja opiskelijan palkitsemisesta. Ja mikä onkaan tuleva Luetaan yhdessä -festari?
Lue lisää: https://mailchi.mp/5c1ca4235893/luetaan-yhdess-uutiskirje-6442640

Zoom-tutustumismateriaalia vapaaehtoisille
27.7.2020
Toimistolla valmistaudutaan jo tulevaan syksyyn. Olemme lisänneet nettisivuille Zoom-ohjevideot, joiden avulla voi tutustua ohjelman käyttöön vaikkapa mökin terassilta. Suosimme tätä helppokäyttöistä ohjelmaa webinaareissa sekä syksyllä alkavissa etäkielikahviloissa. Etäohjauksesta kiinnostuneet voivat edelleen ilmoittautua täällä.
Zoom-ohjevideoita pääset katsomaan näistä linkeistä:
Jos syvällisempi tutustuminen etäneuvotteluohjelman käyttöön kiinnostaa, ilmoittaudu erityisesti meidän vapaaehtoistemme tarpeisiin räätälöidylle Zoom-kurssille täällä. Kyseessä on tietotekniikkakurssi, jossa harjoitellaan Zoomin käyttöä itsenäisesti, kokouksen koolle kutsumista ja nk. hostina toimimista. Kouluttaja on Ritva Kämäri, joka on kouluttanut mm. Enter ry:n jäsenistöä. Ensimmäinen ryhmä tuli täyteen, mutta 13.8. alkaa toinen, kolme viikkoa kestävä kurssikokonaisuus. Kurssi kokoontuu torstai-iltaisin klo 18 etänä, tietysti Zoomissa.
Toinenkin Zoom-koulutus elokuussa
14.7.2020

Hyviä uutisia! Ensimmäinen, 5. elokuuta alkava, Zoom-koulutuksemme täyttyi viikossa. Ilmoittautuminen on nyt auki toiseen ryhmään. Se alkaa 13.8. ja jatkuu kolmen viikon ajan samaan aikaan torstai-iltaisin. Osallistuaksesi tarvitset Google-tunnuksen, jonka hankkimisessa autamme mielellämme.
Kouluttaja Ritva Kämäri auttaa Luetaan yhdessä -vapaaehtoisia ottamaan haltuun suositun Zoom-sovelluksen, jonka avulla voi etäohjata kielenoppijoita mistä vain. Kyseessä on videoneuvotteluohjelma, jota olemme käyttäneet mm. webinaareissamme ja etäkielikahviloissa. Kurssi etenee rauhallisesti ja aikaa harjoittelulle on varattu runsaasti.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. Otamme ryhmään 20 osallistujaa.
Uutiskirje on ilmestynyt
2.7.2020
Toimiston naiset ovat viettäneet helteiset kesäkuun työpäivät edelleen etätoimistoilla, jokainen omasta kodistaan etäyhteyksillä syksyä suunnitellen. Ennen kesälomille kirmaamista suosittelemme vielä kurkkaamaan uusimman uutiskirjeemme sisältöä. Siitä löytyy iloisia uutisia syyslukukauden suhteen, tiukkaa faktaa viime vuoden upeista tuloksistamme ja tietoa elokuun ensimmäisestä koulutuksesta.
Uutiskirjeen voit lukea täällä: https://mailchi.mp/8b63355551c6/luetaan-yhdess-uutiskirje-6435388
Mitä tahansa tapahtuukaan, toimintamme jatkuu
1.7.2020

Tänä keväänä korona pysäytti verkostomme isojen kysymysten äärelle. Erityisen suuri huoli meillä on ollut erityistä tukea tarvitsevien oppijoidemme jaksamisesta ja tavoittamisesta. Miten kotivanhemmat, seniorit ja luku- ja kirjoitustaidon alkutaipaleella ovat ryhmäläisemme selvinneet?
Myös iso osa vapaaehtoisistamme kuuluu riskiryhmään ja on joutunut koronakevään myötä kaikkein suurimpien rajoitustoimenpiteiden kohteeksi. Kontaktiopetuksen keskeytyminen toi tullessaan digitaitojen yhtaikaisen pituus- & korkeushypyn, joka on ollut kasvokkaisista kohtaamisista syttyvälle verkostollemme iso muutos. Syksyä silmällä pitäen haluamme säilyttää vapaaehtoistemme valtavan voimavaran, mutta samalla huomioida sen, että etäohjaus ei ole, eikä sen tarvitsekaan olla, kaikkien juttu.
(lisää…)Kuopiossa yhteishenki kannattelee myös koronan keskellä
17.6.2020

Vapaaehtoistyö alkoi hyvin luontevasti ja tuntui heti omalta. Kaisa kuvaa Kuopion ryhmän yhteishenkeä lämmöllä:
– Joka tiistai ennen opetusta vapaaehtoiset kokoontuvat puoleksi tunniksi yhteen. Siinä keskustellaan opetuksesta, ajankohtaisista asioista, mutta myös rupatellaan vapaasti. Yhteisten kohtaamisten kautta on tultu tutuiksi ja vapaaehtoiset viettävät aikaa yhdessä myös ryhmän ulkopuolella, esimerkiksi yhteisen ruokapöydän ääressä. Yhteishenkeä rakennetaan ja vaalitaan näin aktiivisesti.
Tänä keväänä korona pysäytti toiminnan kertaheitolla. Kaisan mukaan se ei kuitenkaan estänyt vapaaehtoisia pitämästä yhtä:
– On erinomaista, että meillä on whatsappiryhmä! Pian koronan alkamisen jälkeen siellä alkoi tapahtua. Oli mukavaa saada kannustavia, hauskoja viestejä ryhmäläisiltämme. Viestit olivat positiivisia, ei mitään surkutteluja. Ladyt halusivat ilmoitella, että täällä ollaan. Mukavat videoviestit ilahduttivat ja nyt tavoitteenamme on tavata vapaaehtoisten kesken elokuussa ihan oikeasti. Toivottavasti se on mahdollista.
Vapaaehtoistyön Kaisa kokee antoisaksi. Hänestä tärkeää on opiskelijan kohtaaminen. Opettamisen ohessa merkittävää on sosiaalinen kanssakäyminen.
Vastoinkäymisetkin kuuluvat elämään, niin myös vapaaehtoistyöhön. Niiden kohdalla Kaisa muistuttaa keskustelun tärkeydestä. Keskinäinen tuki ja yhteen hiileen puhaltaminen on vapaaehtoisten kesken tärkeää.
Kesän kynnyksellä Kaisa haluaa lähettää iloiset terveiset kaikille Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisille.
– Olemme löytäneet jotakin arvokasta. Toivottavasti koronan keskelläkin löydämme mahdollisuuksia toiminnallemme. Innostusta ja onnea jatkoon!
Kevään uutisia
5.6.2020

Historiallisen kevään jälkeen ja räntäsateista huolimatta lähestyvän kesän kynnyksellä on hyvä ottaa hetki kiitoksille. Uuden, muuttuneen arjen keskellä me täällä toimistolla olemme iloinneet kovasti siitä, että olemme saaneet kohdata teitä vapaaehtoisiamme webinaarien, etäohjauksien, puhelinsoittojen ja sähköpostien merkeissä. Vaikka ikävä onkin kova, on ollut hienoa huomata, miten monet vapaaehtoisistamme ovat pitäneet myös keskenään yhteyttä koronakevään keskellä. Tällainen yhteishenki on kullan arvoista: kiitos, että olet mukana.
(lisää…)Hauskuus ja ryhmässä innostuminen vetävät mukaan toimintaan
3.6.2020

Helsinkiläinen Jenni Turunen on ollut Luetaan yhdessä -toiminnassa mukana aktiivisesti vuodesta 2016. Alakoulussa työskentelevä S2-opettaja oli aiemminkin tehnyt vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden parissa, ja erään projektin loputtua hän päätyi tutustumaan Kalliolan Luetaan yhdessä -ryhmään. Lyhyen tutustumisjakson jälkeen hän alkoi ohjata omaa ryhmää maanantaisin.
(lisää…)Positiivisen pedagogiikan asiantuntija: ”Onnistumaan oppii onnistumalla!”
25.5.2020

Mitä positiivinen pedagogiikka on ja mitä tekemistä sillä on kielenoppijoiden motivaation kanssa? Muun muassa näihin kysymyksiin saimme vastauksia, kun tapasimme tohtoritutkija Kaisa Vuorisen Helsingin yliopistosta kevään viimeisessä webinaarissa 12. toukokuuta.
(lisää…)Kielen omaksuminen ja ymmärtämisstrategiat nousivat esiin kevään toisessa webinaarissa
20.5.2020
Tapasimme 5. toukokuuta Maria Ahlholmin puhekielen omaksumista käsittelevässä webinaarissa. Maria Ahlholm on soveltavan kielentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistosta. Tallenne webinaarista on katsottavissa tämän uutisen alla olevasta linkistä elokuun 15. päivään saakka. Webinaarin viesti on selkeä: alkuvaiheessa kannattaa keskittyä kuullunvaraiseen kielenoppimiseen. Jotta tämä onnistuisi, tarvitaan sosiaalisesti turvallinen ympäristö.
(lisää…)Etäohjausta ja webinaareja – poikkeuskevään kiireitä verkostossa
15.5.2020

Epidemiatilanne pakotti verkostomme pysäyttämään kaiken ryhmätoiminnan maaliskuussa. Digitaalisen kielenopetuksen pilotit alkoivat jo huhtikuun alussa: yhdistimme onnistuneesti 15 vapaaehtoisohjaaja–opiskelijaparia ja he aloittivat yhteistyön videopuheluina Skypen kautta. Maaliskuussa aloitimme myös ryhmämuotoisen ohjauksen kokeilut Zoomilla. Olemme tarjonneet etäohjaukseen monenlaista apua vapaaehtoisille. Tekniikkaa harjoiteltiin yhdessä ennen ohjauksen aloittamista ja mukaan lähteneille tarjottiin kattava lista ideoita ohjaustuokioiden sisällöstä. Myös vertaistukea oli saatavilla vapaaehtoisten yhteisen kahvihetken muodossa, etäyhteyksien avulla sekin.
(lisää…)