Puhutaan suomea etänä!

20.04.2020
Henna-Maija Syrjälä

Poikkeuksellisen kevään myötä myös Luetaan yhdessä -ryhmämme ovat joutuneet jäämään tauolle. Vantaalla Koivukylän kirjasto näki tilanteessa kuitenkin myös mahdollisuuden jonkin uuden kokeilemiselle. Syntyi idea etäyhteyksillä toteutettavasta kielikahvilasta. Kirjastolla ja heidän tiloissaan kokoontuneella ryhmällämme on aina ollut hyvä yhteistyö ja nytkin tuumasta ryhdyttiin toimeen vauhdilla. Luetaan yhdessä-ryhmän opettajilta tuli pedagoginen osaaminen ja kirjasto loi puitteet etätapaamisille Zoom-alustalla. Kuudessa päivässä kahvila oli jo auki ja toiminnassa joka arkipäivä klo 13-14.

Toiminnan tehonaiset, vapaaehtoisemme Arja Saunamäki ja Eija Merikoski- Järvinen kertoivat aluksi arvioineensa, että kielikahvilan pyöritys kerran viikossa olisi sopiva tahti, mutta nyt kun aloituksesta on kulunut lähes kolme viikkoa, he ovat huomanneet olleensa mukana miltei joka kerta. Mukana linjoilla on ollut heille jo sekä entuudestaan tuttuja, että uusia opiskelijoita. Yksi opiskelija jopa osallistuu kielikahvilaan joka kerta Moskovasta käsin.

Etäopetus on haasteellista, eikä ainakaan helpompaa kuin live-opettaminen. Alku oli opettelua puolin ja toisin. Ryhmässä on monenlaisia opiskelijoita ja oli tärkeää miettiä, miten jokainen saisi ryhmästä jotain irti.
– Pitkään opettajana työskennelleenä kokemukseni on, että opettajan fyysinen läsnäolo auttaa ryhmän haltuunottamisessa ja myös sanattoman viestinnän tulkinnassa, Arja Saunamäki kertoo.

Laadukkaan toiminnan tarjoaminen on vapaaehtoisillemme selvästi sydämen asia, sillä aiheita ja niiden käsittelytapoja pohditaan, kokeillaan ja kehitellään jatkuvasti. Samalla Arja ja Eija kokevat, että uusien opetusmenetelmien oppiminen on mielenkiintoista. He uskovat, että nyt opituista kokemuksista on hyötyä varmasti myös jatkossa.

Etäryhmässä oppilaat ovat oppineet nopeasti kommunikoimaan keskenään, välillä jopa väittelemään. Suurin onnistumisen kokemus on ollut se, että oppilaat haluavat tulla kahvilaan keskustelemaan aina uudestaan.
– Uskon, että tällainen toiminta auttaa näitä meidänkin maahanmuuttajia jaksamaan tämän epämääräisen korona-ajan. Esimerkiksi Moskovassa asuva oppilaamme ei ole liikkunut asunnostaan minnekään moneen viikkoon. Tekisi niin mieli tavata nämä kaikki oppilaat livenä, Arja pohtii.

Keskusteluissa osallistujat, niin vapaaehtoiset kuin opiskelijatkin, tutustuvat uusiin ihmisiin ja erilaisiin tapoihin. Päivittäin toistuva tapahtuma tuo mukanaan säännöllisyyttä tämän hetken elämään. Ja tämän lisäksi, kielikahvilassa tietysti opitaan suomea! 

– Ilahduttaa, kun opiskelijat selittävät uusia sanoja ja asioita toisilleen suomeksi, Eija kertoo. Muita etäopetusta miettiville Koivukylän vapaaehtoisemme haluaisivat välittää viestin Eijan sanoin:
– Lähde rohkeasti mukaan! Oppilaat kuulevat suomalaisten keskuudessa puhekieltä. Sitä on hyvä käyttää mahdollisimman paljon. Vaali keskustelussa tasapuolisuutta, kuuntele ja rohkaise hiljaisia vaikka pyytämällä lukemaan tekstiä. On tärkeää, että jokainen opiskelija rohkaistuu ja saa mahdollisuuden osallistua keskusteluun ja puhumisen oppimiseen.Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: