Toisto-materiaali

Tältä sivulta löydät Toisto-tuokioihin opastavat käsikirjoitukset ja muun Toisto-ohjauksessa tarvittavan materiaalin: voit katsoa tuokioiden näytevideoita, tulostaa käyttöösi opetuskuvat ja oppijoille jaettavat sanastomonisteet. Tutustu myös Toisto-ohjaajan oppaaseen, joka on julkaistu selkosuomeksi. Lisäksi sivulta löytyy vinkkejä oman Toisto-tuokion suunnitteluun ja toteutukseen sekä ilmoituspohjia Toisto-ryhmistä tiedottamiseen yli 40 kielellä.

Toisto-ohjaajan opas selkokielellä (sisältää oppaan ja tuokioiden 00-010 käsikirjoitukset selkokielellä)

Nollalla alkavat tuokiot ovat sellaisia, jotka nimensä mukaisesti alkavat nollasta, eivätkä vaadi aikaisempaa suomen kielen osaamista. Ne voi käydä läpi missä tahansa järjestyksestä.

Ykkösellä alkavat tuokiot, “ykköstuokiot”, ovat jatkoa nollatuokioille eli vaativat hieman pohjaosaamista. Aikaisempi, pohjana oleva tuokio ilmenee ykkösen perässä olevasta numerosta.

TOISTO-ILMOITUKSIA YLI 40 KIELELLÄ:

Toisto-tuokioista tai -ryhmistä voi nyt tiedottaa monella eri kielellä. Monikielisillä ilmoituksilla lisätään saavutettavuutta. Lataa alta tulostettavaksi ja täytettäväksi ilmoituksia Toisto-ryhmistä. Tulosta ilmoitus kaksipuolisena ja täytä molemmat. Ilmoituksia voi jakaa myös somessa ja sähköpostin liitteenä.

Albania Amhara Arabia Bosnia Bulgaria Englanti Filippiino Fulani Hausa Hindi Igbo Kurdi (Kurmandzi) Persia Dari Portugali Ranska Romania Serbia Somalia Swahili Tigrinja Turkki Ukraina Urdu Venäjä Vietnam Wolof

OMA TOISTO-TUOKIO?

Voit myös itse suunnitella Toisto-tuokion jostain oppijoita kiinnostavasta tai hyödyllisestä aiheesta. Noudata Toisto-tuokioiden tuttua kaavaa, jotta traumatietoisuus, saavutettavuus ja turvallisuus tukevat koko ryhmän kielen oppimista yhdenvertaisesti. Hyödynnä vain kuvia joiden käyttöön on lupa.

Alussa pohdi sopivaa teemaa ja kavenna aihe tuokioksi, luonnostele tuokion käsikirjoitus:

 • Otsikko ja alaotsikko
 • Opiskeltava sanasto ja rakenteet
 • Tarvikkeet
 • Tuokion kulku:
  1. Tervehdykset ja esittäytyminen
  2. Tavoitteet
  3. Sanaston mallinnus
  4. Apuohjaajan (eli ”puhuvan sanakirjan”) mallinnus
  5. Dialogin harjoittelu
  6. Lisätehtävä
  7. Dialogin laajennus
  8. Tuokion lopetus
  9. Kiitokset, kehut, hyvästelyt

Kannattaa kiinnittää huomiota tuokion selkeään kieleen ja tarvittaessa puhekielisiin ratkaisuihin. Tuokion suunnittelu on luovaa ja hauskaa puuhaa! Sen voi suunnitella muutamassa erässä ja antaa aikaa rauhalliselle pohdinnalle. Aiheiden valinnassa on hyvä tiedostaa oppijoiden moninaiset lähtökohdat ja taustat ja valita neutraali aihe tai jokin arjen tilanne, jota on mahdollista käsitellä sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisesti eli kaikkia kunnioittaen. Ota talteen tarkastuslista:

Tee se itse -tuokion ohjeistus

Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: