Luetaan yhdessä -verkosto 20 vuotta: esittelyssä verkoston aktiivi Tarja Hailikari

12.04.2024
Salla Tieva

Tarja Hailikari on Luetaan ja keskustellaan suomeksi -etäryhmän yhteyshenkilö, Jätkäsaari kielikerhon perustaja ja ohjaaja sekä verkoston ohjausryhmän jäsen. Joululoman ajaksi hän kehitti Harjoittele kirjoittamista -etäkurssin, joka toteutetaan uudestaan kesäkuussa. Lisäksi Tarja hyödyntää Toisto-menetelmää Monika-Naiset liiton Opi suomea -ryhmässä.

Tarja Hailikari

Merkityksellistä vapaaehtoistyötä aitiopaikalla

Helsinkiläinen Tarja Hailikari on mukana Luetaan yhdessä -verkoston toiminnassa poikkeuksellisen aktiivisesti ja ohjaa tämän lisäksi suomen kielen ryhmää myös Kotoutumiskeskus Monikassa. Kysyimme Tarjalta, mitkä seikat motivoivat häntä tekemään vapaaehtoistyötä useamman kerran viikossa suomen kielen opetuksen parissa. Tarja vastasi meille seuraavasti:

”Teen Luetaan yhdessä -vapaaehtoistyötä itsekkäistä syistä: haluan kokea elämäni merkitykselliseksi vielä näin seniori-iässä, pysyä mukana yhteiskunnan kehityksessä ja saada siihen uusia näkökulmia, jakaa osaamistani ja tavata eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista tulleita ihmisiä. 

Maahanmuutto on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen vaikuttavista ilmiöistä. Onko Suomi jatkossakin maailman onnellisin maa riippuu siitä, osaammeko oikealla tavalla kotouttaa maahanmuuttajat suomalaiseen yhteiskuntaan. Tätä työtä tehdessäni koen olevani aitiopaikalla!

Mielikirjojani ovat jo ihan nuoresta asti olleet eri puolilla maailmaa eläneiden ihmisten elämäntarinat. Niiden kautta olen jo vuosikymmeniä sitten ymmärtänyt olevani etuoikeutettu, kun olen saanut käydä kouluja, tehdä aiemmin töitä, jotka ovat opettaneet minulle monenlaisia taitoja, talouteni on eläkkeen kautta turvattu ja olen hyvässä kunnossa. Niinpä haluan jakaa taitojani ja aikaani muille. Suomen kielen opettaminen on hauskaa ja palkitsevaa, mutta mitään sankarityötä se ei ole, sillä se on paljon helpompaa kuin moni muu vapaaehtoistyö, jossa asiakkaiden ongelmat saattavat olla henkisesti kuormittavia. Sellaisia töitä tekeviä arvostan kovasti!

Tunteja valmistellessani ja niiden jälkeen olen yleensä todella iloisella mielellä, sillä työ on luovaa ja yhteisöllistä. Ryhmissä jokainen ohjaaja ja opiskelija on mukana omasta halustaan ja osaltaan vaikuttaa siihen, miten kieltä opiskellaan ja mistä suomalaiseen elämänmenoon liittyvistä aiheista luetaan ja keskustellaan.”

Verkosto kiittää lämpimästi Tarjaa hänen merkittävästä panoksestaan Luetaan yhdessä -toiminnassa! Tarjan ideoimasta ja toteuttamasta Harjoittele kirjoittamista -etäkurssista pääset lukemaan lisää täällä.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: