Monilukutaito, mitä ja miksi?

17.05.2021
Iina-Ruusa Pyykkönen
Kuvalukua, liikenteen lukua, merkkien ja symbolien lukua…

22. huhtikuuta verkoston toisessa kevätkoulutuksessa tutkittiin monilukutaidon käsitettä. Koulutukseen osallistuneet vapaaehtoiset kuulivat kouluttajan ajatuksia siitä, millainen yläkäsite monilukutaito on ja miten erilaisia lukutaitoja voi vahvistaa aikuisena. Yhdessä käsittelyyn otettiin media- ja digilukutaito Luetaan yhdessä -ryhmissä.

Monilukutaito on yläkäsite erilaisille tavoille hahmottaa, tuottaa ja arvioida tietoa ja sen esitystapoja. Luemme viestejä, tutkimme kuvia, kuuntelemme podcasteja ja katsomme somessa lyhyitä videoita. Käytämme nettiä, navigoimme erilaisilla www-sivuilla, täytämme lomakkeita ja etsimme tietoa hakukoneesta. Ostoksilla vertailemme hintoja, laskemme alennuksia sekä olemme vuorovaikutuksessa tuttuihin ja tuntemattomiin ihmisiin. Kaikki tämä vaatii monipuolista lukutaitopalettia.

Monilukutaitoon kasvetaan yleensä lapsuudesta alkaen. Lukutaidon kehittyminen alkaa merkkien, kuvien ja symbolien tunnistamisesta. Kouluissa monilukutaitoon kasvamista tuetaan esimerkiksi kielitietoisella kasvatuksella. Aikuisten kielenoppijoiden monilukutaito vahvistuu, kun he altistuvat mahdollisimman monipuolisille, aidoille teksteille jo kielenoppimisen alkuvaiheesta asti. Ohjaajan rooli on valita oppimista ja arkikielen vahvistumista tukevia, oikeita tekstejä tutkittavaksi. Lisäksi ymmärtämistä voidaan helpottaa etsimällä ja nimeämällä tekstielementtejä ja opiskelemalla hyviä ymmärtämisstrategioita. Teksti voi tässä yhteydessä tarkoittaa monia asioita: erilaisia mediatekstejä, infografiikoita, taulukoita, kaavioita, kuvia, ääniohjelmia, videoita, lyriikoita, uutisia, mainoksia…

Koulutuksessa käsiteltiin osana monilukutaitoa myös aikuisten perustaitoja. Aikuisten perustaidot ovat arkiseen elämään liittyviä ymmärtämistaitoja, joiden avulla asioiden hoitaminen helpottuu kummasti. Niihin lukeutuvat perusdigitaidot, matemaattiset taidot ja luetunymmärtäminen. Lisää aikuisten perustaidoista voi lukea esimerkiksi tästä Kieliverkoston artikkelista. Perustaidoissa on aukkoja yllättävän monilla, mutta yleisintä perustaitojen heikkous on henkilöillä, joiden koulutausta on vähäinen tai repaleinen.

Koulutus on kokonaisuudessaan pienryhmäkeskusteluja lukuun ottamatta Youtubessa. Koulutuksen voi katsoa tästä linkistä.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: