Vuoden opiskelija harjoittelee taitoja toisensa perään

04.06.2019
Henna-Maija Syrjälä

Luetaan yhdessä -verkoston vuoden opiskelijaksi valittu Jeannete Uwizeyimana avaa hymyillen kotinsa oven Pirkkalassa. Tervehtimään tulee myös Uwizeyimanan aviomies ja kolme lasta, jotka lähtevät miehen mukana toiseen huoneeseen leikkimään. Nyt on Jeanneten aika loistaa ja kertoa tarinansa – tai ainakin osan siitä.

Uwizeyimana vietti lapsuudestaan kuusi ensimmäistä vuotta Ruandassa, mutta sen jälkeen perhe jätti maan taakseen. Useiden Afrikan maiden jälkeen Uwizeyimana päätyi perheensä kanssa Suomeen kaksi ja puoli vuotta sitten. Hän kävi ensimmäiset neljä kuukautta suomen kielen kurssilla Tampereella ja tuli sen jälkeen Pirkkalan Luetaan yhdessä -ryhmään.

– Ryhmässä on hyviä opettajia, paljon keskustelua ja naurua. On vaikea istua kotona, kun sinne ei voi nyt mennä, Uwizeyimana toteaa, viitaten ryhmän juuri alkaneeseen kesätaukoon.

Kirjasto tullut tutuksi

Pirkkalan Luetaan yhdessä -ryhmän lähettämissä perusteluissakin mainitaan, että Uwizeyimana on todella motivoitunut oppimaan suomea ja opiskelee sitä ahkerasti. Uwizeyimana etsii itsenäisesti kirjastosta sopivia oppikirjoja, opiskelee itsenäisesti kotona ja hakee myös netistä tietoa esimerkiksi opiskelumahdollisuuksista. Äitiyslomallakaan hän ei halunnut istua vain kotona, vaan kävi aktiivisesti muun muassa kirjastossa.

– Nyt luen ja kirjoitan paremmin kuin puhun, mutta silti täytyy vain puhua, Uwizeyimana arvioi taitojaan.

Kielen opiskelun lisäksi Uwizeyimana on myös kehittänyt ompelutaitojaan, opetellut ajamaan polkupyörällä ja on ehtinyt suorittaa ajokortinkin. Se antaa paljon vapautta; laina-autolla voi käydä esimerkiksi Hervannassa tapaamassa tuttuja.

Lisää suomen kielen opiskelua ja sitten lähihoitajaksi

Syksyllä Uwizeyimanan nuorin ja Luetaan yhdessä -ryhmässä mukana kulkenut lapsi pääsee päiväkotiin ja äiti toivoo, että hän voisi jatkaa silloin suomen kielen opiskelua jatkokurssilla. Myöhemmin tulevaisuuden haaveissa siintää lähihoitajaopinnot.

Sitä ennen on edessä kesäloma, jonka Uwizeyimana haluaa viettää tiiviisti perheensä kanssa ja siihen keskittyen. Lapset pitävät siitä varmasti huolen.

– He vaativat huomiota ja haluavat joka päivä uimaan, Uwizeyimana kertoo nauraen.

Hän itse on ajatellut mennä aikuisten uimakouluun, vaikka osaakin uida. Tämä 31-vuotias tehonainen tahtoo oppia uimaan vielä paremmin.

Luetaan yhdessä -verkoston vuoden vapaaehtoinen ja opiskelija valittiin vuonna nyt toista kertaa. Palkitsemisella haluamme antaa tunnustusta ja tuoda näkyväksi sekä vapaaehtoistemme että opiskelijoidemme merkityksellistä ja ansioitunutta toimintaa.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: