Uudistettu Luetaan yhdessä -tuokiosuunnitelma on julkaistu

14.09.2022
Iina-Ruusa Pyykkönen

Hiljattain julkaistu uusi tuokiosuunnitelma kiinnosti vapaaehtoisia 29.8. järjestetyssä työpajassa. Tuokiosuunnitelma on aiemmin suosittujen tuntisuunnitelmaesimerkkien jatkojaloste – avuksi, tueksi ja ”kättäpidemmäksi” Luetaan yhdessä -toiminnan suunnitteluun.

Tuokiosuunnitelman kansikuva.

Miksi uudistustyötä?

Tuokiosuunnitelman uudistuksessa haluttiin ennen kaikkea selkeyttää toimintaa ja rajata eri teemoihin sopivia materiaaleja. Uudistus on eräänlainen kuratoitu versio aiemmasta tuntisuunnitelmaesimerkistä. Paljon kiitosta saaneet tehtävien tasojaottelut on säilytetty. Uutta on se, että jokaisen tuokion keskeinen sisältö on avattu. Suunnitelma helpottaa vapaaehtoisten työtä antamalla sellaisenaan toimivan tuokiomallin eri aiheista eri tasoille.

Toiminnassamme on alusta saakka ollut vahva kansalaistoiminnan henki. Siksi suunnitelmien soveltaminen on aina sallittua oman ryhmän toimintakulttuurin ja osallistujien tarpeiden mukaan. Toivomme kuitenkin, että ryhmät omaksuvat samankaltaisen tuokiorakenteen yhteisine aloituksineen ja lopetuksineen. Isommissa ryhmissä pienryhmiin tai opiskelupareihin jakaantuminen on järkevää.

Millaisia materiaaleja tuokiossa käytetään?

Tuokioissa on edelleen mukana kirjaviitteet. Lisäksi netissä selailtavassa suunnitelmassa on paljon materiaalilinkkejä. Otamme lehdestä pienen painoksen selailukappaleita ryhmiin, mutta suosittelemme ehdottomasti käyttämään tuokiosuunnitelmaa selaimella tai kännykällä. Linkeistä on helppo etsiä ja tulostaa kokoontumispaikassa sopivat tehtävät omalle pienryhmälle.

Pienryhmien toiminta jakautuu tuokiosuunnitelmassa vuorovaikutteisempaan, keskustelevampaan osaan ja lyhyempään, kirjallisten tehtävien osaan. Lisäksi jokaiseen tuokioon on lisätty digivinkki, jota voi halutessaan hyödyntää esimerkiksi osallistujien omilla laitteilla.

Työpajatallenne katsottavissa

Jotta perehtyminen uuteen suunnitelmaan olisi mahdollisimman vaivatonta, koostimme työpajasta noin puolen tunnin mittaisen videon, jossa esittelemme tuokiosuunnitelman sisältöä ja käyttöä. Videotallenteen pääsee katsomaan täältä.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: