"Tavutus on tehokkain lukemaan opettamisen menetelmä", uskoo lukutaito-opettaja Auli Halenius

15.06.2021
Henna-Maija Syrjälä

Luetaan yhdessä -verkosto on jo vuosien ajan tehnyt yhteistyötä Auli Haleniuksen kanssa. Halenius on filosofian maisteri, äidinkieleen erikoistunut luokanopettaja ja Lukutaito kaikille -kirjan kirjoittaja. Lukutaito kaikille on kaikkien Luetaan yhdessä -ryhmien tilattavissa. Halenius on ollut mukana myös Luetaan yhdessä -verkoston valtakunnallisessa seminaarissa ja kiertänyt ryhmissä kertomassa oppikirjasta ja tukemassa oman vahvan osaamisensa kautta Suomeen muuttaneiden ihmisten lukutaidon kehittymistä.

Haleniuksen mukaan tavu on taikasana, jonka kautta luki-oppijoiden tie lukutaidon maailmaan aukeaa.

– Kun osaa palastella sanan tavuiksi niin pitkäkin sana muuttuu helpoksi lukea ja kirjoittaa. Tavut kun ovat aina sanoja helpompia. Tätä tekniikkaa opettaa myös Lukutaito kaikille -kirja. Se on tutkittu ja tehokas, maassamme yleisimmin käytössä oleva lukemisen opetusmenetelmä.

Lukutaito kaikille -kirja on suuren kysyntänsä vuoksi ollut välillä lopussa. Siitä on kuitenkin tulossa uusi painos ja elokuun alussa se on taas saatavilla myös kaikille Luetaan yhdessä -ryhmille. Lukutaito kaikille sisältää opettajan oppaan sekä lyhyet sanelut edistymisen varmistamiseksi. Verkosto tilaa kirjaa jatkossa suoraan Karhukustannukselta.

Luetaan yhdessä -verkosto kiittää Auli Haleniusta vuosia kestäneestä ansiokkaasta yhteistyöstä ja asiantuntijaroolista valtakunnallisessa Luetaan yhdessä -toiminnassa!

Lukutaito kaikille -kirjan lisäksi Luetaan yhdessä -verkostossa käytetään Opetushallituksen alkuvaiheen opetukseen sopivia kirjoja. Näitä ovat Aamu – Suomen kielen kuvasanakirja, Aasta se alkaa – Aikuisten aapinen luku- ja kirjoitustaidottomille maahanmuuttajille sekä Moi! Luku- ja kirjoitustaidon oppikirja. Ryhmät voivat tilata kaikista kirjoita näytekappaleita ja valita niiden perusteella omaan opetukseen sopivimmat kirjat.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: