Seminaari tarjosi näkökulmia kehittyvään kielitaitoon

18.10.2023
Iina-Ruusa Pyykkönen

7. lokakuuta 2023 järjestetty Luetaan yhdessä -seminaari kokosi Hotel Arthurin juhlasaliin yli sata vapaaehtoista ohjaajaa. Tänä vuonna esitykset käsittelivät erityisesti alkuvaiheen kielen oppimista. Vierailijapuhujien lisäksi kuultiin niin verkoston työntekijöitä kuin vapaaehtoisiakin. Saatavilla olevat videotallennelinkit ovat tämän artikkelin lopussa.

kuva seminaariyleisöstä.
Hotel Arthurin kaunis juhlatila täynnä Luetaan yhdessä -väkeä.

Kielitaidon tasot ja oppimistaitojen opetus ykkösaiheina

Runsaan aamiaisen ja toiminnanjohtaja Henna-Maija Syrjälän avaussanojen jälkeen ääneen pääsi kouluttaja Elina Stordell Testipisteestä. Esityksessään hän esitteli ja havainnollisti eurooppalaisen viitekehyksen kielitaidon tasoasteikkoa. Diaesitystä pääsee tutkimaan tästä linkistä.

Kielitaitotasoista erityisesti alkeistaso nollasta tasoon A2 kiinnosti vapaaehtoisia, sillä kielen oppimisen alkuvaiheeseen samaistuminen on usein vaikeaa. Lisäksi Stordell esitteli tasoja B1 ja B2 ja kertoi eri koulutusten ja töiden kielitaitovaatimuksista ja YKI-testistä. Luetaan yhdessä -verkoston oppimistuokioiden ryhmäjaot on tehty pääpiirteittäin tasoille 0 – B1. Helpoimmat tuokiosuunnitelmat on suunnattu aivan aloittelijasta tasoon A1, perustason suunnitelmat tasolle A2 – B1 ja edistyneempien suunnitelmat noin tasolta B1 eteenpäin.

Elina Stordelin osuus oli ihan loistava ja puhuja hyvä. Olin kaivannut täsmentävää tietoa tasoista ja testeistä. — Erityisesti tason soveltuminen eri töihin oli hyvä. / seminaariosallistuja

Verkostossa on ollut viimeisen parin vuoden aikana runsaasti puhetta aikuisten perustaidoista, erityisesti lukutaidosta. Perustaidot olivat esillä myös seminaarissa, kun suomen kielen ja kirjallisuuden sekä historian opettaja Piia Pulkkinen avasi yleisölle oppimistaitojen sekä digitaitojen tukemista kielen oppimisen alkuvaiheessa. Esityksen diat ovat katsottavissa tästä linkistä.

Pidin kovasti myös seuraavasta ( Piia Pulkkisen) esityksestä. Digitaidot on osattava, on tunnistettava muunkin avun tarve. Pidän näitä itse myös hirmu tärkeinä opettajan taitoina. / seminaariosallistuja
Piia Pulkkinen korosti oppimis- ja digitaitojen merkitystä jo alkuvaiheessa.

Vapaaehtoiset seminaarilavalla demonstroimassa ja panelisteina

Seminaarin tärkeintä antia on monelle tutustuminen muihin vapaaehtoisiin, kokemusten vaihto sekä tunne yhteenkuuluvuudesta. Tämän vuoden seminaarissa vapaaehtoiset ja opiskelijat saivat tilaa estradilta paitsi paneelikeskustelussa, myös Toisto-demonstraatiossa. Paneelissa kuultiin sydämellisiä tarinoita Iisalmen, Vantaan Tikkurilan, Espoon Matinkylän sekä Espoonlahden sekä Helsingin Kallion ryhmistämme.

Paneelissa verkoston toimijoita (alkaen vasemmalta): Henna-Maija Syrjälä, Leena Mikkola, Marja Taskinen, Lucas Kim, Mui Hong ja Hans-Christian Daniel.

Toistetaan yhdessä -hankkeen kouluttajan Niina Rönnyn esitys ”Rajaa ja rohkaise” näytti konkreettisin esimerkein, kuinka erilaisten kielenkäyttötilanteiden ydin saadaan kuorittua esiin. Sairaustapauksen vuoksi esitystä ei kuultu sen alkuperäiseltä suunnittelijalta, vaan lavalla Niina Röntyä paikkasi Ruusa Pyykkönen. Esityksen diat ovat tässä linkissä. Esityksen kruunasi Toistetaan yhdessä -hankkeen Minna Savolaisen vetämä hulvaton Toisto-demo italiaksi: kielellä, joka oli uusi niin osallistujille kuin vetäjälle itselleenkin. Demonstraation mahdollistivat rohkeat Luetaan yhdessä -vapaaehtoiset Helsingistä, Kauhajoelta ja Riihimäeltä.

Toistotuokio italiaksi varmaan sulatti viimeisenkin menetelmää epäilevän! / seminaariosallistuja

Paneelikeskustelu oli myös mukava juttu ja erityisen hienoa oli nähdä entisen oppilaan – nykyisen opettajan puheenvuorot. / seminaariosallistuja

Seminaarin odotetuin hetki?

Seminaarin kruunasi tietenkin vuoden vapaaehtoisen ja vuoden opiskelijan palkitseminen. Luetaan yhdessä -verkoston toimijoiden ehdotuksista ja perusteluista valinnan teki tuttuun tapaan ohjausryhmä. Ohjausryhmää palkitsemisessa edusti puheenjohtaja Maritta Tammio. Hän korosti puheessaan sitä, kuinka tärkeää toiminnalle ovat sitoutuneet vapaaehtoiset ja kiitti jokaista mukana olijaa.

Palkitsemisseremonialaisia: vas.toiminnanjohtaja Henna-Maija syrjälä, etäryhmän vapaaehtoiset Marjaana Lipsonen sekä Eveliina Immonen, palkittu Lena Sokka, etäryhmän vapaaehtoinen Saara Tuomikoski sekä Luetaan yhdessä -ohjausryhmän puheenjohtaja Maritta Tammio.

Vuoden vapaaehtoisena palkittiin Lena Sokka Vantaalta. Lena Sokan vapaaehtoistoverit kuvasivat häntä poikkeuksellisen sitoutuneeksi ja ryhmän yhteishenkeä ylläpitäväksi voimaksi. Onnea Lena! Vuoden opiskelija, Fiorella Dalla Riva, tuli tänä vuonna etäryhmästä. Dalla Rivaa ehdottaneet vapaaehtoiset kertoivat, että palkittu Dalla Riva oli sinnikäs ja motivoitunut osallistuja tiistaisin kokoontuvassa Kuunnellaan ja keskustellaan -ryhmässä. Fiorella Dalla Riva ei valitettavasti päässyt tilaisuuteen, joten palkinnon vastaanottivat ryhmän vapaaehtoiset.

Sofiia Yakovyshyna ja Maria Kramarenko esittivät yleisölle ukrainalaisia rakkauslauluja.

Kuin onnitteluna palkituille, ja kiitoksena kaikille osallistujille etänä ja läsnä, seminaaripäivä huipentui vielä musiikkiesitykseen. Ukrainasta Suomeen muuttaneet laulaja Sofiia Yakovyshyna ja pianisti Marina Kramarenko esittivät seminaariyleisölle kolme upeaa ukrainalaista laulua. Esityksen lataus vaikutti kuulijat. Voi olla, että useampi lähti tilaisuudesta liikutuksen kyyneleitä pyyhkien.

Saatavilla olevat tallenteet seminaarista:

Piia Pulkkinen
Iina-Ruusa Pyykkönen (Niina Rönnyn esitys)
Hanna-Leena Saavalainen: Auroras-verkoston esittely
Paneelikeskustelu
Palkitsemisseremonia


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: