Suomen kielen opetusta Meksikosta käsin

21.06.2021
Henna-Maija Syrjälä
Kuva: Anna Toiva

Anna Toiva on kauppatieteiden maisteri ja henkilöstöhallinnon asiantuntija. Hänen tarinansa ei ole kuitenkaan se perinteisin, sillä Toiva on tehnyt tähänastisen työuransa Suomen lisäksi Australiassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Arabiemiraateissa. Tällä hetkellä hän on asettunut asumaan Meksikoon ja odottaa meksikolaisen kumppaninsa kanssa elokuussa syntyvää perheen esikoista.

Toiva on myös yksi Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisista suomen kielen opettajista. Vapaaehtoistyö kulkee suvussa, sillä Annan äiti Leena Juntunen-Toiva on toiminut jo seitsemän vuoden ajan verkoston vapaaehtoisena Tampereella.

– Äitini on eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja. Hänen kautta olen kuullut paljon tarinoita Luetaan yhdessä -ryhmistä ja nähnyt, mitä tämä toiminta voi antaa. Opiskelijoiden kohtaamiset ovat olleet äidilleni todella merkityksellisiä. Luetaan yhdessä -verkoston kautta hän on kohdannut eri kulttuureista tulevia ihmisiä ja osallistunut esimerkiksi somalialaisiin häihin.

Haave vapaaehtoisena toimimisesta oli kytenyt myös Toivan mielessä pitkään. Hän on kuitenkin ollut suurimmaksi osaksi poissa Suomesta, eikä kontaktiryhmiin osallistuminen ole ollut hänelle mahdollista. Korona ja Luetaan yhdessä -etäryhmät muuttivat kuitenkin kaiken.

– Näin verkoston Facebook-sivuilla ilmoituksen, jossa kerrottiin etäryhmistä ja etsittiin niihin lisää vapaaehtoisia. Lähetin työntekijöille viestin, jossa kysyin, voisinko tulla vapaaehtoiseksi, vaikka en asu Suomessa. Kun tälle näytettiin vihreää valoa, huomasinkin pian olevani mukana infotilaisuudessa ja etäryhmän suunnittelussa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Toiva on ollut kevään aikana mukana kahdessa etäryhmässä: Suomea aloittelijoille ja Keskustellaan suomeksi. Hän on kokenut etätoiminnan mielekkääksi ja omaan elämäntilanteeseen hyvin sopivaksi.

– En ole kokenut vapaaehtoisena toimimista mitenkään erityisen kuormittavana. Kun olen nyt vauvan takia väliaikaisesti työelämän ulkopuolella, opettajana toimiminen on antanut minulle mahdollisuuden ylläpitää ja myös kehittää työelämässä tarvittavia taitoja. Olen ollut mukana suunnittelemassa etäopetusta ja materiaaleja, valmistellut esityksiä Zoomiin, opetellut viestimään selkeästi ja myös ylläpitämään omalta osaltani hyvää henkeä ryhmissä. Näitä kaikkia taitoja tarvitaan myös työelämässä.

Toiva kertoo kahden etäryhmän olleen hieman erilaisia. Molemmissa näkyi kuitenkin se, että opiskelijat kaipaavat myös pandemian aikana mahdollisuuksia suomen kielen oppimiseen. Intoa opiskeluun ja oppimiseen on paljon.

– Tiedän omasta kokemuksestani sen tuskan, mikä syntyy, kun on uudessa maassa ilman 100 %:sta kielitaitoa. On hienoa, jos voin Luetaan yhdessä -toiminnan kautta helpottaa jonkun toisen elämää vieraassa maassa. Minulle itselleni tämä on puolestaan mahdollistanut uusiin ihmisiin ja kulttureihin tutustumisen. Pidän tosi tärkeänä myös sitä, että voin olla omalta osaltani luomassa positiivista suomalaisuuskuvaa.

Toiva kertoo, että vaikka ryhmä on tavannut Zoomin välityksellä, on siellä käsitelty isojakin teemoja. Mielenkiintoisimpina mieleen ovat jääneen keskustelut tasa-arvosta ja rasismin kohtaamisesta Suomessa.

– Kaiken kaikkiaan olen tosi iloinen, että lähdin mukaan toimintaan. Voin suositella tätä kaikille muillekin, joille viikoittain tapaavan ryhmän aikataulut vain sopivat omaan kalenteriin!

Luetaan yhdessä -verkostossa on yli 500 vapaaehtoista suomen kielen opettajaa. Syksyllä uusia opettajia tarvitaan erityisesti kontaktiryhmiin. Ryhmien paikkakunnat löydät täältä: https://data/www/customers/p.serverside.fi/ly/tule-mukaan/opetusryhmat/. Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena, voit ottaa yhteyttä Luetaan yhdessä -verkoston työntekijöihin ja keskustella sinulle sopivasta tavasta osallistua.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: