Tehtäväpaketti suomalaisesta kulttuurista

21.04.2022
Iina-Ruusa Pyykkönen

Luetaan yhdessä -verkoston ja Turun yliopiston äidinkielen opetusharjoittelijoiden yhteistyö jatkuu! Julkaisemme koko joukon uusia tehtäväpaketteja ryhmiemme käyttöön huhtikuun aikana. Näistä tulostettavista materiaaleista löytyy varmasti ryhmillenne sopivaa puuhaa kevään tuokioihin.

Muun muassa tämä suosittu harrastus vilahtaa tehtäväpaketissa. (Kuva: pixabay)

Turun yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden opetusharjoittelijat Ainoliina Leskelä, Janina Korkalainen, Pauliina Lampimäki ja Vilma Rossi laativat osana didaktiikan opintojaan materiaalipaketin kulttuuriin ja vapaa-ajanviettoon liittyvistä asioista. Pakettiin on koottu tehtäviä harrastuksista, ruoasta, juhlista ja suomalaisesta luonnosta. Kaikkien tehtävien lopussa on myös vastaukset vapaaehtoisten ohjaajien käyttöön. Tehtäväpaketteja pääsee tarkastelemaan alta:

Harrastuksiin, ruokaan ja juhliin liittyvät tehtävät
Luontoon liittyvät tehtävät

Miksi valitsitte juuri tämän aiheen?

Valitsimme suomalaisen kulttuurin aiheeksemme, koska halusimme pitää kielen ja kulttuurin yhdessä. Kieli ja kulttuuri ovat toisistaan erottamattomia. Materiaalipaketissamme suomalaista kulttuuria käsitellään tietyistä näkökulmista, mikä avartaa näkemyksiä kulttuurin eri osa-alueista. Kulttuuri lähestymistapana edistää tehtäväpakettimme osalta eniten sanaston kehittymistä, vaikka kielioppiakin olemme pyrkineet pienissä määrin materiaaleihin sisällyttämään.

Kenelle tehtävät sopivat?

Materiaalimme on suunnattu enimmäkseen alkeistason oppijoille, vaikkakin materiaalien vaikeusastetta voi oman luovuuden nimissä myös muokata. Tällöin materiaaleja voi hyödyntää myös edistyneemmillä oppijoilla.

Mikä on paras opetusvinkkinne aiheen käsittelyyn Luetaan yhdessä -ryhmissä?

Opetusvinkkimme materiaalien käyttöön on keskusteleminen ja tehtävien soveltaminen ryhmän mukaan. Monia tehtäviä materiaalipaketissamme voi pitää ikään kuin johdattelu-/herättelytehtävänä keskustellen joko yhteisesti tai ryhmissä. Materiaalit soveltuvat käytettäväksi yhdessä ja erikseen. Niitä voi siis hyödyntää ja soveltaa monella tavalla, eikä käsittelyjärjestyksellä ole merkitystä oppimisen kannalta.

Kiitos vastauksistanne ja panoksestanne, Ainoliina, Janina, Pauliina ja Vilma!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: