Toiston vuosi 2022 - innostuneita oppijoita ja merkityksellisiä hetkiä

21.12.2022
Henna-Maija Syrjälä

Toiston vuosi 2022 alkaa olla taputeltu. Vuoteen on mahtunut monenlaista vilinää liittyen uuden hankkeen käynnistämiseen. Tässäpä numeroihin paketoituna kohokohtiamme kuluneelta vuodelta, joiden myötä Toisto toivottaa rauhallista joulun aikaa kaikille!

1 uusi hanke. Toistoa on kehitetty aiemmin Helsingin yliopiston ja Kirkon ulkomaanavun Suomen kieli sanoo tervetuloa -hankkeissa. Tänä vuonna aloitimme Luetaan yhdessä -verkostossa Toistetaan yhdessä -nimisen hankkeen, jossa fokuksessa on mm. Toiston tuominen tiiviimmin osaksi Luetaan yhdessä -toimintaa ja Toiston jalkauttaminen myös laajemmin järjestökentälle, erityisesti maahan muuttaneiden perustamien järjestöjen käyttöön. Jos haluat ottaa haltuun tarkemmat faktat hankkeesta, suunnista tänne.

1 muutto. Kirkon Ulkomaanavun toimisto jäi taakse, ja Toisto suuntasi Luetaan yhdessä -verkoston toimistolle Töölöön. Laatikoittain Toisto-materiaaleja muutti mukana, ja hankkeen uudet työntekijät pääsivät tutustumaan Toistoon toden teolla materiaali-inventaarion myötä.

17 Toisto-koulutusta, joissa yhteensä yli 170 osallistujaa. Koulutusten myötä on perustettu useita uusia Toisto-ryhmiä. Toisto herätti mielenkiintoa erityisesti ukrainalaisten kielenopetuksessa. Toisto on alun perin kehitetty vuonna 2015 vastaavanlaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa Suomeen tuli lyhyessä ajassa paljon turvapaikanhakijoita. Hienoa, että alkuvaiheen kielenoppimisen työkalu oli nopeasti aktivoitavissa käyttöön, kun tarve heräsi.

3 uutta termiä. Uuden hankkeen myötä olemme päivittäneet Toistoon liittyvää sanastoa. Kielioppaan sijaan puhumme nykyään Toisto-ohjaajasta, opiskelijan sijaan puhumme oppijasta ja Facebookin Toisto-kielioppaat ryhmä sai nimekseen Toisto-verkosto.

Kauppa-aiheinen Toisto-tuokio käynnissä espoolaisessa Toisto-ryhmässä.

Satoja Toisto-oppijoita ja vähintään toista sataa pidettyä Toisto-tuokiota. Emme pidä osallistujista ja ryhmätapaamisista tarkkaa kirjaa, mutta arviot huitelevat sadoissa sekä oppijoiden että pidettyjen tuokioiden osalta. Jos ohjaat Toistoa mutta emme ole vielä olleet yhteyksissä, ota toki yhteyttä! Pysymme mielellämme kärryillä Toiston menemisistä.

Tuhansia toistoja. Toisto-tuokioissa keskiössä on nimensä mukaan toistaminen. Toistojen kautta oppijat herkistyvät kuulemaan suomen kielen äänteitä ja äänenpainoja sekä saavat rohkeutta puhua suomea.

13 Luetaan yhdessä -verkoston tuokiota, joiden osaksi Toisto on tuotu. Toistoa hyödynnetään Luetaan yhdessä -ryhmissä erityisesti aloittelevien kielenoppijoiden kanssa. Toisto antaa paljon eväitä arkisista tilanteista selviämiseen suomen kielellä. Olethan jo tutustunut uudistettuun Luetaan yhdessä -tuokiosuunnitelmaan? Jos et, tee se täällä. Ensi vuonna Toisto tulee osaksi yhä useampaa Luetaan yhdessä -tuokiota.

100 uutta ideaa tulevalle vuodelle. Uusia yhteistyökuvioita, uusia materiaali-ideoita, uusia koulutuksia, uusia ryhmiä ja paljon muita uusia kujeita!

Rusettina paketin päälle vielä erään Toisto-ohjaajan ajatus tältä vuodelta:

Kun sota alkoi, ajattelin, että olisi hienoa, jos voisin opettaa suomea tänne tulijoille. Olen asunut ulkomailla ja muistan, miten alussa jokainen uusi sana vei eteenpäin. Sanat auttavat ymmärtämään, mitä ympärillä tapahtuu. Muuten asiat tuntuvat kaaokselta. Mitä enemmän ymmärtää, sitä aktiivisempi voi olla itsekin. Vaikka asuisi maassa vain vähän aikaa, auttaa kielitaito ihan valtavasti. Kun sitten kuulin tästä Toisto-opetuksesta, se oli kuin vastaus ajatuksiini.

Kiitämme lämpimästi kaikkia vapaaehtoisia, osallistujia ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Toivotamme levollista loppuvuotta, ja iloa uuteen vuoteen jokaiselle!

Toistetaan yhdessä -hankkeen väki


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: