Luetaan yhdessä -verkosto 20 vuotta: esittelyssä verkoston yhteistyökumppani Jade yhteisö ry

31.05.2024
Salla Tieva

Luetaan yhdessä -verkoston toimintamalli perustuu vahvaan toimijoiden väliseen yhteistyöhön, sillä verkosto ei itse pysty tarjoamaan kokoontumistiloja ryhmille. Tässä apuun tulevat verkostolle tärkeät yhteistyökumppanit, joiden tiloissa ryhmät saavat kokoontua maksutta. Usein tilan lisäksi yhteistyökumppanuus antaa paljon muutakin, parhaimmassa tapauksessa kokonaisen yhteisön ryhmän ympärille. Näin on esimerkiksi Jadessa, Helsingin Taka-Töölössä sijaitsevassa toimintakeskuksessa, jota ylläpitää Jade yhteisö ry. 

Jaden suomen kielen kerhon vapaaehtoiset Kauko ja Tuija kahvitauolla.

Matalan kynnyksen toimintaa osallisuutta tukien

Jade yhteisö on ikääntyvien vieraskielisten oma yhdistys, johon kuuluu noin 300 jäsentä. Jadessa toteutetaan vertaisuuteen perustuvaa ryhmätoimintaa ja tehdään yhteiskunnallista vaikuttamistyötä, joiden tarkoituksena on edistää vieraskielisten ikääntyvien hyvinvointia, osallisuutta ja toimijuutta. Toimintakeskuksessa järjestetään erityisesti omakielistä, matalan kynnyksen ryhmätoimintaa yli 50-vuotiaille, jonka sisältöihin yhteisön jäsenet ja ryhmien kävijät pääsevät vaikuttamaan vahvasti itse. Tällä hetkellä vertaisryhmätoimintaa toteutetaan Jadessa somalin-, arabian-, mandariinikiinan-, vietnamin-, kurdin-, farsin- ja darin kielillä sekä selkeällä suomen kielellä. Helsingin lisäksi vertaisryhmiä on myös Espoossa ja Vantaalla. 

Työntekijöiden ohjaamien vertaisryhmien lisäksi Jaden toimintaa rikastuttavat erilaiset vierailut, rakastetut jäsenretket sekä vapaaehtoisten ohjaamat harrastekerhot. Näiden joukkoon sisältyy myös Luetaan yhdessä -verkostoon kuuluva suomen kielen kerho, joka kokoontuu Töölössä torstaiaamupäivisin. Kerhoa vetää taitava kaksikko, Tuija Halmari ja Kauko Lehtinen lempein ottein. Kotoisassa tilassa kokoontuvassa kerhossa keskitytään ennen kaikkea puhumiseen ja arjessa tarvittavan suomen kielen taidon vaalimiseen: muun muassa ajankohtaiset vuodenajat ja niihin liittyvät muutokset luonnossa ja elämässä näkyvät usein opetuksessa. Suosittu kerho on vakiinnuttanut paikkansa Jaden toiminnassa ja oppimassa käykin varsin sitoutuneita eri kielten taitajia. Turvallisessa ilmapiirissä kaikki oppijat uskaltavat olla äänessä, vaikka tasoeroja onkin. Pidemmälle suomen kielessä ennättäneet tukevat ohjaajien ohella alkeita opettelevia alkuun.

Tuija ja Kauko kehuvat Jaden tunnelmaa, oppijoita ja henkilökuntaa. Kivaan kerhoon on mukava tulla viikoittain ja suomen kielen opettaminen sekä ihmisten kohtaaminen tuovat molempien mielestä merkityksellistä sisältöä omaan elämään. Yhteistyö sujuu mutkattomasti myös Tuijan ja Kaukon välillä, kummallakin on oma tärkeä roolinsa kerhossa. Näin kesätauon kynnyksellä molemmilla onkin katse jo hieman alkusyksyssä — syyskuun taitteessa jatketaan.

Keraaminen logo kodikkaan
JADE-toimintakeskuksen seinällä.

Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: