Mitä tahansa tapahtuukaan, toimintamme jatkuu

01.07.2020
Henna-Maija Syrjälä

Tänä keväänä korona pysäytti verkostomme isojen kysymysten äärelle. Erityisen suuri huoli meillä on ollut erityistä tukea tarvitsevien oppijoidemme jaksamisesta ja tavoittamisesta. Miten kotivanhemmat, seniorit ja luku- ja kirjoitustaidon alkutaipaleella ovat ryhmäläisemme selvinneet?

Myös iso osa vapaaehtoisistamme kuuluu riskiryhmään ja on joutunut koronakevään myötä kaikkein suurimpien rajoitustoimenpiteiden kohteeksi. Kontaktiopetuksen keskeytyminen toi tullessaan digitaitojen yhtaikaisen pituus- & korkeushypyn, joka on ollut kasvokkaisista kohtaamisista syttyvälle verkostollemme iso muutos. Syksyä silmällä pitäen haluamme säilyttää vapaaehtoistemme valtavan voimavaran, mutta samalla huomioida sen, että etäohjaus ei ole, eikä sen tarvitsekaan olla, kaikkien juttu.

Kevät on kuitenkin mahdollistanut myös uusien asioiden oppimisen ja muutoksia, jotka auttavat verkostoamme toimimaan jatkossa entistä tehokkaammin. Opimme reagoimaan paremmin nopeisiin toimintaympäristön muutoksiin, saatoimme kyseenalaistaa tekemisiämme uudella tavalla ja voimme muuttaa työtämme entistä positiivisempaan suuntaan. Selviämme tästä entistä sitkeämpinä!

Kesä tuo tullessaan tarpeellisen hengähdystauon, jonka aikana valmistaudumme syksyyn kolmen eri skenaarion kannalta:

1. Korona tukahtuu: syksyn toiminta voi jatkua lähes entisenlaisena
2. Korona-rajoitteet pysyvät nykyisenlaisena: osa ryhmistä voi aloittaa kontaktiopetuksen, lisäksi voidaan järjestää etäopetusta
3. Toinen korona-aalto estää myös syksyn kontaktiopetuksen järjestämisen

Näitä erilaisia vaihtoehtoja pohdimme toukokuussa yhdessä vapaaehtoistemme kahvihetkillä Zoomin välityksellä. Keskusteluissa nousi esille kaipuu kontaktiopetukseen, etäopetukseen liittyvän koulutuksen, jatkuvan tuen ja innostamisen tarve, huoli opiskelijoiden tavoittamisesta ja tiloihin liittyvät käytännön kysymykset. Näiden kohtaamisten lisäksi kartoitimme ryhmien tilanteita myös erillisen lomakkeen ja puhelinsoittojen avulla.

Tältä tilanne alustavasti näyttää tällä hetkellä saamiemme tietojen perusteella. Huomaathan, että emme ole saaneet kaikilta ryhmiltä vastauksia. Osalla tavoittamistamme ryhmistä on valmiuksia erilaisiin vaihtoehtoihin ja siksi ryhmän nimi saattaa olla mainittu useammassa kohdassa.

Ryhmämme ohjaajista osa kuuluu riskiryhmään, mutta osa ei, ja toimintaa voisi pienimuotoisesti toteuttaa heidän vetämänään, mikäli rajoitustoimenpiteet jatkuvat:

Espoo: Espoonlahti, Espoon keskus, Espoonlahden kirkko, Kilo, Sellon kirjasto, Tapiola.
Helsinki: Kalliola (maanantai-, keskiviikko-, perjantai ja lauantairyhmät), Oodi, Töölö, Vuosaari
Hämeenlinna: Kumppanuustalon maanantairyhmä ja Vanajan vankilan ryhmä
Iisalmi
Imatra
Jakobstad
Kerava
Kotkan ryhmät
Kuopio
Lahti (tiistai- ja keskiviikkoryhmä)
Lappeenranta
Lempäälä
Pirkkala
Porvoo
Tampere: Hervanta
Turku: Daisy Ladies ja Akateemisten Naisten ryhmät
Vaasa: Kotomajan ja SPR:n ryhmät
Vantaa: Koivukylä, Pähkinärinne, Tikkurila (tiistai- ja torstairyhmä)
Ylöjärvi

Ryhmämme kaikki ohjaajat kuuluvat riskiryhmään, eikä meillä ole mahdollisuutta kokoontua ensi syksynä, mikäli rajoitustoimenpiteet jatkuvat:

Espoo: Espoonlahti, Matinkylä-Olari
Heinola
Helsinki: Itäkeskus, Kinapori, Malminkartano, Pasilan asukastalo (maanantai- ja keskiviikkoryhmä), Pitäjänmäki
Hyvinkää
Hämeenlinna Kumppanuustalon maanantai- ja keskiviikkoryhmä
Kajaani
Sipoo
Tampere: keskustan ryhmä
Vantaa: Myyrmäki

Iloitsemme siitä, että kontaktiopetukseenkin olisi valmiuksia 45 ryhmässä rajoitustoimenpiteet huomioiden.  Lisäksi on upeaa huomata, että näiden lisäksi jopa 39 ryhmästä löytyy etäopetuksesta kiinnostuneita vapaaehtoisia, jos tehtävään tarjotaan koulutusta ja jatkuvaa tukea. Tämä on valtava määrä ja kertoo vapaaehtoistemme huikeasta joustavuudesta ja halusta olla avuksi. Etäopetuksesta kiinnostuneilta vapaaehtoisilta toivommekin vielä henkilökohtaista ilmoittautumista meille tämän lomakkeen kautta. Näin voimme olla teihin parhaiten yhteydessä.

Koska normaaliin tilaan palataan vai onko tämä uusi normaali? Mitä tahansa syksy tuokin tullessaan, toimintamme jatkuu. Elokuussa olemme jälleen hieman viisaampia koronan ja mahdollisten rajoitustoimenpiteiden sen hetkisestä tilanteesta ja olemme silloin uudelleen yhteydessä ryhmiimme. Jos koronatilanne ei pahene, vaikuttaa siltä että pääsemme toteuttamaan kontaktiopetusta melko monella paikkakunnalla.

Toiminnan jatkumisen varmistamiseksi varaudumme myös etäopetuksen mahdollistamiseen. Kehitämme toimistolla etäopetukseen sovellettavaa oppimateriaalia, siihen liittyviä koulutuksia ja jatkuvaa tukea. Kesän aikana olemme yhteydessä ryhmiemme yhteistyökumppaneihin ja kartoitamme heidän suunnitelmiaan tilojen käytön sekä mahdollisen etäohjauksen yhteistyön suhteen. Uusia ryhmiäkin on suunnitteilla Seinäjoelle ja Ouluun. Verkostollemme ja vapaaehtoistemme tekemälle työlle on edelleen tarvetta ja kysyntää.

Mitä tahansa syksy tuokin tullessaan, meidän toimintamme tulee jatkumaan. Yhdessä selviämme tästäkin!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: