Toisto-tuokion tunnelmia Jyväskylästä

07.03.2023
Henna-Maija Syrjälä

Toistetaan yhdessä -hanke kävi vierailemassa Jyväskylän Monikulttuurikeskus Gloriassa helmikuisena keskiviikkona. Jyväskylän Toisto-opetus on kenties Suomen pitkäikäisintä Toisto-toimintaa. Toisto on rantautunut Jyväskylään vuonna 2016, kun Toistoa kehitettiin Kirkon ulkomaanavun Suomen kieli sanoo tervetuloa -hankkeissa. Vuodet ovat vierineet, mutta kielen alkeisopetuksen tarve säilyy.

Kaikki on valmista, suomen oppiminen voi pian alkaa!

Pitkän linjan vapaaehtoiset ovat vetäneet Toistoa suurella sydämellä jo seitsemän vuoden ajan. Koronarajoitusten aikana Toistonkin toteuttamista testattiin etäopetuksena. Kokemus opetti, että Toisto toimii parhaiten paikan päällä, kun ihmiset pääsevät todella kohtaamaan toisiaan ja Toiston yhteisöllinen puoli korostuu.

Tule mukaan mielikuvamatkalle Toisto-tuokioon!

Talven pakkasennätyksestä huolimatta tupa on täynnä iloista ja energistä puheensorinaa, kun saavun paikalle hieman ennen kello kymmentä aamulla. Ja tupa siis on kirjaimellisesti täynnä – Gloriassa toteutetaan Toiston kanssa yhtäaikaisesti muutakin suomen kielen opetusta, ja oppijoita on paikalla useita kymmeniä. Tuokion ohjaajat Hanna-Kaisa Malkavaara ja Leena Kantonen toivottavat minutkin lämpimästi tervetulleeksi.

Istun piiriin 25 muun Toisto-oppijan kanssa. Tuokion aiheena ovat tällä kertaa numerot ja ruokasanat. Esittäytymiskierroksen jälkeen päästään tutustumaan ruokasanoihin. ”Jäätelöä” osoittautuu tapaamisen haastavimmaksi sanaksi. Oppijoita naurattaa, kun vokaalit pyörivät suussa koittaen löytää puheessa oikeille paikoilleen. Toinen päänvaivaa tuottava sana on tee ja sen taivutus, joka poikkeaa muista opeteltavista sanoista: ”Otan yhden omenan. Otan kaksi omenaa. Otan yhden jäätelön. Otan kaksi jäätelöä. Otan yhden teen. Otan kaksi teetä.” Toistojen kautta poikkeuksetkin alkavat jäädä mieleen.

Vaikka oppijoita on paikalla paljon ja omaa puheenvuoroa pitää odotella, ohjaajien mukaansatempaava ote pitää koukussaan. Toistoja tulee automaattisesti kymmeniä, kun parikymmentä oppijaa sanoo vuorollaan numeroita ja ruokien nimiä. Toistoa vedetään täysillä: hyvällä energialla ja kohtaamisia luoden. Välillä ohjaaja muistuttaa oppijoita: ”Nyt kuunnellaan ja puhutaan!”, kun oppijat kaivavat esiin muistiinpanovälineitä. Ensin toistetaan, myöhemmin on yhteistä aikaa myös muistiinpanojen tekemiselle.

Kieliopetus kestää kaksi tuntia. Puolivälissä pidämme kahvitauon, jonka aikana Toisto-oppijat ja muut suomen kielen oppijat saavat pulista hetken keskenään. Tauon lopuksi tehdään taukojumppa ja katsotaan yhteinen video, jossa tapaamiskerran teemat käydään läpi. Sen jälkeen on vielä puolisen tuntia aikaa jatkaa Toiston parissa. Ennen taukoa opittujen asioiden toistamista jatketaan pienemmissä ryhmissä.

Tapaaminen päättyy yhteisiin aplodeihin. ”Täällä on ihan parhaat opettajat”, yksi osallistuja mainitsee minulle poistuessaan tuokion lopuksi tilasta. Kun kerron haluavani ottaa tuokiosta kuvia, oppijat tulevat tuokion jälkeen pyytämään yhteiskuvaa ohjaajien kanssa.

Toiston taika – mitä se on?

Toisto on siis osoittanut tehonsa Jyväskylässä, ja Malkavaara on ollut mukana sen seitsemänvuotisen taipaleen alusta asti todistamassa Toiston taikaa. Malkavaara ajattelee, että Toistossa erityisen toimivaa on se, että puhuttu kieli laitetaan etusijalle – onhan puhuttu kieli ihan oma juttunsa suomen kielessä. Sosiaalinen ulottuvuus on monelle Suomeen muuttaneelle tärkeä motivaatiotekijä kielenoppimisessa, joten myös Toiston ryhmämuotoisuus innostaa oppimaan. Toistossa ei selitetä kielioppiasioita, vaan oppijalle jää tilaa tehdä omia päätelmiä kielen rakentumisesta. ”Miksi on epärelevantti kysymys Toistossa. Tärkeämpää on oppia miten”, Malkavaara summaa. Toistamiselle on jätettävä tilaa, mikä saattaa vaatia ohjaajalta kärsivällisyyttä. Malkavaaran filosofia onkin, että kun alkaa tuntua, että nyt on toistettu tarpeeksi monta kertaa, niin toistetaan vielä kerran.

Seuraavana päivänä Gloriassa vedetään uudelleen sama Toisto-tuokio. Oppijoita on paljon, joten tapaamisia pitää hajauttaa usealle päivälle. Oppijat voivat halutessaan tulla seuraavana päivänä kertaamaan tänään opittua. Kevään aikana suunnitteilla on samalle viikolle vielä kolmaskin Toisto-ryhmä. Saisinpa itsekin oppia jotain uutta kieltä näin mukaansatempaavalla ja yhteisöllisellä tavalla!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: