Verkoston uuden asiantuntijan terveiset

29.04.2022
Salla Tieva

Huhtikuun lähestyessä loppuaan ja ensimmäisen työkuukauteni verkostolla tullessa täyteen, on aika esitellä itseni myös täällä. Tervehdys, olen Salla, verkoston uusi asiantuntija!

Tuoreesta nimityksestäni huolimatta Luetaan yhdessä -toiminta on minulle tuttu jo vuosien ajalta. Edellisessä työssäni maahanmuuttajanaistyön koordinaattorina tein pitkään yhteistyötä verkoston kanssa ja olin taustajoukoissa toteuttamassa muutamaa Luetaan yhdessä -ryhmää Helsingissä ja verkossa. Tätä kautta olin saanut jo melko hyvän käsityksen verkoston toiminnasta sekä siitä todella tärkeästä kotouttavasta työstä, jota Luetaan yhdessä -ryhmissä ympäri Suomea tehdään. Lukuisia maahan muuttaneita naisia ja miehiä työssäni kohdanneena tiesin myös varsin kirkkaasti, kuinka suuri tarve matalan kynnyksen maksuttomalle suomen kielen opetukselle maassamme on. Näin siis tässä toimenkuvassa loistavan mahdollisuuden päästä tekemään hyvin merkityksellistä työtä osana hienoa, samanhenkistä porukkaa. Onnekseni minut valittiin mukaan!

Suomen kielen oppimisella on usein hyvin keskeinen rooli onnistuneessa yhteiskuntaamme integroitumisessa. Uskon, että integroitumisen näkökulmasta vähintään yhtä tärkeitä ovat kuitenkin ne ihmisten väliset kohtaamiset ja epäviralliset keskustelut, joita Luetaan yhdessä -ryhmissä käydään. Monet asiakastyössä tapaamani maahan muuttaneet ovat valitelleet sitä, kuinka vaikeaa suomalaisiin on luoda kontakteja ja kuinka etäisiksi me siksi herkästi jäämme. Luetaan yhdessä -toiminta paikkaa tätä aukkoa erinomaisesti, sillä ryhmissä kiire, tiukat tulos- ja oppimistavoitteet sekä jähmeät työntekijäroolit loistavat poissaolollaan, eivätkä siten estä luonnollisen ja aidosti ymmärrystä lisäävän kanssakäymisen syntymistä. Kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi, jota verkoston toiminta tukee mitä parhaimmin. Kaikki osalliset oppivat tapaamisissa toisiltaan.

Olin aikeissa esitellä tässä artikkelissa hiukan itseäni, mutta hairahduin heti sivupoluille! Muutama sananen siis minusta: Olen toiminut kymmenisen vuotta kotoutumista tukevan työn parissa niin asiakas-, kehittämis- kuin vapaaehtoistoiminnankin rajapinnoilla. Olen kiinnostunut ihmisistä, heidän tarinoistaan ja eri kulttuureista. Nautin lenkkeilystä, koripallosta, hyvästä ruoasta, ystävien seurasta, matkustamisesta, lukemisesta ja luonnossa oleilusta. Olen kahden lapsen äiti, ja perhe-elämä haukkaa ison osan vapaa-ajastani ja sydämestäni. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja lisäksi olen opiskellut ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

Verkoston asiantuntijan työhön olen tarttunut innolla ja onnellisena. Vapaaehtoisillemme ja yhteistyökumppaneillemme haluan lähettää ihailevat terveiset: kiitos, teette tosi tärkeää työtä. Kuullaan ja nähdään, on kiva olla mukana!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: