Kuopiossa yhteishenki kannattelee myös koronan keskellä

17.06.2020
Henna-Maija Syrjälä

Kaisa Klemola oli juuri jäänyt eläkkeelle. Elämään oli vapautunut aikaa ja hänellä oli halu tehdä jotakin muille hyödyllistä ja tarpeellista. Kiinnostus kansainvälistä toimintaa, naisten asemaa ja oppimisprosessia kohtaan johdatti hänet Kuopion Luetaan yhdessä -ryhmään, josta hän ei tuntenut ketään entuudestaan.
– Ajattelin, että olisi hienoa päästä opettamaan ja auttamaan muualta tulevia ihmisiä, Kaisa kertoo.

Kuopion Luetaan yhdessä -ryhmän vapaaehtoisia ruokailemassa, pöydän päässä isäntänä ravintolan omistajan poika.

Vapaaehtoistyö alkoi hyvin luontevasti ja tuntui heti omalta. Kaisa kuvaa Kuopion ryhmän yhteishenkeä lämmöllä:
– Joka tiistai ennen opetusta vapaaehtoiset kokoontuvat puoleksi tunniksi yhteen. Siinä keskustellaan opetuksesta, ajankohtaisista asioista, mutta myös rupatellaan vapaasti.  Yhteisten kohtaamisten kautta on tultu tutuiksi ja vapaaehtoiset viettävät aikaa yhdessä myös ryhmän ulkopuolella, esimerkiksi yhteisen ruokapöydän ääressä. Yhteishenkeä rakennetaan ja vaalitaan näin aktiivisesti. 

Tänä keväänä korona pysäytti toiminnan kertaheitolla. Kaisan mukaan se ei kuitenkaan estänyt vapaaehtoisia pitämästä yhtä:

– On erinomaista, että meillä on whatsappiryhmä! Pian koronan alkamisen jälkeen siellä alkoi tapahtua. Oli mukavaa saada kannustavia, hauskoja viestejä ryhmäläisiltämme. Viestit olivat positiivisia, ei mitään surkutteluja. Ladyt halusivat ilmoitella, että täällä ollaan. Mukavat videoviestit ilahduttivat ja nyt tavoitteenamme on tavata vapaaehtoisten kesken elokuussa ihan oikeasti. Toivottavasti se on mahdollista.

Vapaaehtoistyön Kaisa kokee antoisaksi. Hänestä tärkeää on opiskelijan kohtaaminen. Opettamisen ohessa merkittävää on sosiaalinen kanssakäyminen.

Vastoinkäymisetkin kuuluvat elämään, niin myös vapaaehtoistyöhön. Niiden kohdalla Kaisa muistuttaa keskustelun tärkeydestä. Keskinäinen tuki ja yhteen hiileen puhaltaminen on vapaaehtoisten kesken tärkeää.

Kesän kynnyksellä Kaisa haluaa lähettää iloiset terveiset kaikille Luetaan yhdessä -verkoston vapaaehtoisille.
– Olemme löytäneet jotakin arvokasta. Toivottavasti koronan keskelläkin löydämme mahdollisuuksia toiminnallemme. Innostusta ja onnea jatkoon!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: