Luetaan yhdessä -verkosto 20 vuotta: esittelyssä verkoston perustaja, opetusneuvos ja järjestöaktiivi Marja Liisa Toivanen

20.03.2024
Susanna Sulkunen

Sanotaan, että yksikin ihminen voi saada aikaan paljon ja erityisesti silloin, jos hän saa innostettua muut
mukaan. Opetusneuvos, FM Marja Liisa Toivasen elämäntyö on tästä vahva todiste. Suomen Akateemisten
Naisten Liiton Luetaan yhdessä -verkosto viettää 20-vuotisjuhlaansa vuonna 2024. Suomeen muuttaneille arkisuomea opettava vapaaehtoisten verkosto sai alkunsa vantaalaisen Marja Liisa Toivasen ideasta ja kasvoi nopeasti valtakunnalliseksi, valtiorahoitteiseksi toiminnaksi.

Marja Liisa Toivanen. Kuva: Mari Waegelein

Vaikuttaja-ainesta läpi elämän

Marja Liisa syntyi pian talvisodan jälkeen Aurassa 4.4.1940. Alkutaival ei ollut ruusuinen. Hänen isänsä oli menehtynyt rauhan aattona sotilasjunan onnettomuudessa Turengissa, ja hänen äitinsä oli jäänyt leskeksi raskautensa viime metreillä. Kasvettuaan Marja Liisa jatkoi kansakoulun jälkeen opintojaan lukioon ja kirjoitti laudaturin paperit vuonna 1959. Äiti myötävaikutti Marja Liisan jatko-opintoihin, ja Marja Liisa päätyi opiskelemaan kieliä äitinsä kannustamana. Filosofian maisteriksi hän valmistui vuonna 1966 Helsingin yliopistosta.

Opinjanon lisäksi Marja Liisa peri kotoaan kipinän yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Marja Liisa päätyi Liberaaliseen Kansanpuolueeseen. Seurasi pitkä kausi kaupunginvaltuustossa, -hallituksessa ja ennen kaikkea koululautakunnassa. Työuransa hän puolestaan toimi opettajana, Opetushallituksessa ja rehtorina Jokelan yläasteella ja lukiossa.

Marja Liisa jäi eläkkeelle Jokelan koulun rehtorin virasta keväällä 2000. Kuitenkin heti eläköitymisen jälkeen Marja Liisalle avautui tehtävä opetusalan konsulttina Sri Lankassa vuosina 2001–2003. Siellä hän sai kokea, millaista oli olla ummikko, kielitaidoton vieraassa maassa. Työkieli oli englanti, mutta kaupungin torilla se ei aina toiminut. 

Suomeen palattuaan ensimmäiset somalit olivat tulleet Suomeen ja myös Marja Liisan kotikaupunginosaan Myyrmäkeen. Marja Liisa päätti ystävänsä Pirjo-Riitta Frankenhaeuserin kanssa alkaa opettaa arkisuomea iäkkäille somalinaisille, jotka olivat jääneet virallisen koulutuksen ulkopuolelle eivätkä vielä puhuneet suomea. Pian kävi selväksi, että opetus oli aloitettava aakkosista.

Kun opetus jatkui, kävi selväksi, että lukutaidottomia oli huomattavasti enemmän kuin mitä viranomaiset vapaaehtoisista puhumattakaan olivat luulleet. Marja Liisa alkoi suunnitella Unifemin vapaaehtoisten kanssa pilottiprojektia lukutaidottomien maahanmuuttajien kartoittamiseksi sekä vapaaehtoisten lukutaito-opettajien kouluttamiseksi. Tässä Marja Liisan laajat järjestöverkostot tulivat avuksi.

Projekti sai tukea Opetushallitukselta, ja sitä lähti toteuttamaan Suomen Unifemin Vantaan paikallisosasto. Apuun tuli myös Zonta-järjestö, jonka Keltainen Ruusu -kampanjan tuotto ohjattiin vuosina 2008–2010 toiminnan laajentamiseen eri puolille maata ja Vantaa malli sai nimekseen Luetaan yhdessä -verkosto. Suomen Akateemisten Naisten Liitolle toiminta siirtyi vuonna 2011.

Toiminnan laajentuessa verkosto sai rahoitusta Suomen Kulttuurirahastolta ja Opetushallitukselta sekä useilta säätiöiltä ja järjestöiltä. Nykyisin Luetaan yhdessä -verkostoa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, ja verkostolla on nyt vuonna 2024 80 opetusryhmää ja 565 vapaaehtoista opettajaa. Opiskelijoita on yli 4400.

Susanna Sulkunen
Suomen Akateemisten Naisten Liiton toimitusjohtaja

Artikkeli on lyhennelmä aiemmin julkaistusta Suomen Akateemisten Naisten Liiton blogikirjoituksesta. Lue Marja Liisan koko tarina täällä.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: