Seminaari kokosi vapaaehtoiset Oodiin

13.10.2022
Iina-Ruusa Pyykkönen
Seminaari järjestettiin tänä vuonna Oodi-kirjastossa.

Vuotuinen Luetaan yhdessä -seminaari järjestettiin lauantaina 8.10. Oodi-kirjastossa, Helsingissä. Koko päivän kestänyt ohjelma kantoi tänä vuonna nimeä ”Uuden suomalaisen polkuja”.

Yleisöä paikalla ja etänä

Seminaaripaikalla kävi heti lauantaiaamupäivällä kuhina, kun sata vapaaehtoista opettajaa ympäri Suomen saapui paikalle Oodin Maijansaliin. Paikallaolijoita hemmoteltiin päivän aikana myös hyvällä ruualla. Ruokailujen aikana oli mukava vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa ja tutustua uusiin vapaaehtoiskollegoihin.

Seminaaria pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä verkoston nettisivujen kautta. Etäseuraajia oli päivän aikana 53: mukana oli varmasti toiminnasta kiinnostuneita, vapaaehtoisia, yhteistyökumppaneita ja suomea oppivia. Hybridiseminaarin henkeen kuului myös chat-osallistuminen: kotoa käsin osallistuvat pystyivät kommentoida ja kysyä kysymyksiä siinä, missä läsnäolijatkin.

Wiam Alrubaie oli päivän ensimmäinen puhuja. (Kuva: Leeamaria Välitalo)

Millaista on muuttaa uuteen maahan?

Aamupäivän tarkoituksena oli tutkailla Suomeen muuttaneiden polkuja. Eri näkökulmia tarjosivat huikeat asiantuntijat, joista kahdella oli myös omakohtainen kokemus Suomeen kotoutumisesta. Seminaarin avasi espoolainen Wiam Alrubaie, joka kertoi taipaleestaan sydämellisesti ja hauskasti. Espoon Entressen ryhmässä aikoinaan suomea opiskellut Alrubaie työskentelee nykyään kirjastossa.

Toisena puhujana kuultiin Työväen sivistysliiton suunnittelijaa, Leeamaria Välitaloa, joka avasi seikkaperäisesti ja ymmärrettävästi maahan tulleiden monenlaisia koulutuspolkuja. Esityksessä havainnollistuivat hyvin ne koulutuspolkujen kuopat ja odotusvaiheet, joissa toimintaamme erityisesti tarvitaan.

Bahar Mozaffari puhui kestävän kotoutumisen käsitteestä. (Kuva: Leeamaria Välitalo)

Välitalon jälkeen seminaariosallistujat pääsivät tutustumaan kestävän kotoutumisen käsitteeseen Bahar Mozaffarin johdolla. Kotoutumisasiantuntija Mozaffari avasi koskettavasti, kuinka tärkeää ihmisen omien voimavarojen valjastaminen ja omien valintojen tukeminen on kotoutuvalle yksilölle. Voimaantunut kotoutuja on yhteiskunnan etu, sillä vain täysivaltaisena yhteiskunnan jäsenenä hän voi kasvaa täyteen potentiaaliinsa uudessa maassa.

Aamupäivän päätti psykologi Sanna Korpela toivepuheenvuorossa ”Traumasensitiivisyys vapaaehtoistyössä”. Ajankohtainen ja tärkeä puheenvuoro esitteli traumaa ja sen vaikutuksia käytännönläheisesti ja antoi työkaluja vaikeista olosuhteista tulleiden kohtaamiseen ryhmissä.

Iltapäivän kruunasi palkintoseremonia

Seminaarin iltapäivä keskittyi verkoston sisäiseen ohjelmaan. Lounaan jälkeen ohjelman aloitti Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n puheenjohtaja Paula Hiidenuhma-Valtonen tietoiskullaan. Tukiyhdistyksen Opehuone-toiminnasta voit lukea lisää täältä.

Toistetaan yhdessä -hankkeen esitteli seminaari-iltapäivässä Silja Vuorikuru, joka kouluttaa myös Luetaan yhdessä -ryhmiä käyttämään menetelmää. Toisto-menetelmä on 2015 Helsingin yliopistossa alkunsa saanut alkuvaiheen kielen opetuksen työkalu. Useamman hankkeen ajan kehitetty metodi on nyt saanut kouluttajan sanoin ”loppuelämänsä kodin Luetaan yhdessä -verkostosta”.

Kuvassa vuoden vapaaehtoiset Ulla-Maija Koskimies (vas.) ja Hilkka Autio-Ikkala.

Seminaarin kohokohta oli myös tänä vuonna juhlallinen palkintoseremonia, jossa kukitettiin vuoden vapaaehtoiset ja vuoden opiskelija. Tänä vuonna vuoden vapaaehtoisiksi valittiin Hilkka Autio-Ikkala Espoosta ja Ulla-Maija Koskimies Kaarinasta. Palkittuja yhdistää pitkä ura verkoston vapaaehtoisena, kannustava ja heittäytyvä opetustyyli ja se, kuinka valtava merkitys heidän sitoutuneella toiminnallaan on ollut ryhmille. Vuoden opiskelijana palkittiin Wilhelmus Bedem Kuopiosta. Bedem on oppinut suomen yli 70-vuotiaana ja luo ryhmässään positiivista yhteishenkeä. Onnea palkituille!

Seminaariyleisöä ilahdutti sanojen alkuperästä kuorosovituksia tekevä Kärhämä-yhtye.

Kiinnostuitko aiheista? Katso puheenvuoroja alla olevista linkeistä:

Wiam Alrubaie

Leeamaria Välitalo: Suomeen muuttaneen polkuja

Bahar Mozaffari: Kestävä kotoutuminen

Sanna Korpela: Traumasensitiivisyys vapaaehtoistyössä

Paula Hiidenuhma-Valtonen: Tukiyhdistyksen tietoisku

Silja Vuorikuru: Toistetaan yhdessä -hanke ja Toisto-metodi Luetaan yhdessä -toiminnassa


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: