Wim van den Bedem on vuoden 2022 opiskelija

11.11.2022
Salla Tieva

Luetaan yhdessä -verkoston vuoden opiskelijaksi on valittu Wim van den Bedem. Valinnan tehneen Luetaan yhdessä -verkoston ohjausryhmän mukaan Wim on malliesimerkki henkilöstä, joka toiminnallaan toteuttaa jatkuvan oppimisen periaatetta. Jatkuva oppiminen on yksi Luetaan yhdessä -verkoston strategian kolmesta tärkeimmästä arvosta.

Kuvassa Wim van den Bedem.
Kuva: Tiina Luukkanen

Wim on 76-vuotias omaishoitaja, joka vastuistaan ja iästään huolimatta on mukana lähes jokaisella opetuskerralla. Wim on paitsi motivoitunut opiskelija, myös aina ystävällinen ja hyväntuulinen muita ryhmän jäseniä kohtaan. Hän pitää omalla toiminnallaan yllä positiivista ilmapiiriä, Wimin ryhmästä Kuopiosta kerrotaan.

Hollannista kotoisin olevan Wimin matka suomen kielen oppijaksi sai alkunsa jo 70-luvulla, kun Wim ystävineen vieraili moottoripyöräkilpailuissa Imatralla. Seuraavana vuonna hän saapui kilpailuissa tavanneensa motoristin mökkivieraaksi Kuopioon englanti-suomi matkasanakirja taskussaan. Suomesta löytyikin vaimo ja kielen omaksuminen jatkui erityisesti lomareissujen aikana, kunnes Wim ja hänen vaimonsa muuttivat maailmalta Kuopioon joitakin vuosia sitten. 

Suomen kielen harjoittelu ei ole Wimin mukaan aina ollut helppoa, sillä kotikielenä on toiminut hollanti eikä suomea päässyt käyttämään jatkuvasti. Wimillä on kuitenkin antaa useita hyväksi havaitsemiaan vinkkejä suomen kielen opiskeluun, joista tässä muutama:

  • Tarkkaile kaupoissa sinulle tuttuja tuotteita ja niiden nimiä suomeksi tai bongaa vastaavia tuotteita teksteineen mainoslehtisistä.
  • Seuraa Ylen uutisia selkosuomeksi.
  • Lataa puhelimeesi sopiva käännössovellus.
  • Tutustu yleisimpiin arkikielen ilmauksiin esimerkiksi leikkisän Toisto -kieliryhmän avulla.
  • Tarkkaile ja bongaa sanoja ja niiden perusmuotoja TV:n tekstityksistä.
  • Osallistu Luetaan yhdessä -ryhmään, jossa pääset lukemaan ja keskustelemaan yhdessä muiden kanssa.

Wim painottaa, että Suomen kielen oppiminen on helpottanut esimerkiksi virastoissa, kaupassa ja lääkärissä asiointia ja että kielen harjoittelusta yllä mainituin tavoin tulee lisäksi hyvä mieli. 

Luetaan yhdessä -verkosto kiittää Wim van den Bedemiä paitsi erinomaisista vinkeistä, myös toimintaan osallistumisesta ja mukavan ilmapiirin ylläpitämisestä ryhmässä. Lisäksi verkosto onnittelee Wimiä lämpimästi valinnasta vuoden opiskelijaksi!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: