"Mitä kuuluu Porvoon Luetaan yhdessä -alumnit?"

30.03.2021
Henna-Maija Syrjälä

Meillä oli ilo päästä kuulemaan Porvoossa kokoontuvan Luetaan yhdessä -ryhmän kolmen entisen opiskelijan, Merel Baeyensin, Josefa Ivorran ja Bilge Ünerin, kuulumisia ja ajatuksia Luetaan yhdessä -toiminnasta. Entiset opiskelijat lähettivät myös terveisensä toisille suomen kielen oppijoille.

Kuva: Merel Baeyens

Merel Baeyens muutti Suomeen vuonna 2018. Hänen ensikosketuksesta nykyiseen kotimaahan tapahtui kuitenkin jo hänen ollessa vaihto-opiskelijana Lahdessa vuonna 2014. Merel kertoo vaihto-oppilasreissullaan ihastuneensa Suomeen ja myös erääseen suomalaiseen. Merel on opiskellut kotimaassaan Belgiassa taideterapiaa. Tällä hetkellä hän opiskelee lähihoitajaksi Careerialla ja työskentelee oppisopimuksella helsinkiläisessä päiväkodissa.

Merel tuli aikanaan mukaan Porvoon Luetaan yhdessä -ryhmään ystävänsä kutsumana. Hän oli työskennellyt tuolloin jo vuoden lastenhoitajana ja oppinut puhumaan suomea suhteellisen sujuvasti. Merel kaipasikin apua erityisesti kirjoittamisessa. Parasta Luetaan yhdessä -ryhmässä oli Merelin mielestä henkilökohtainen lähestymistapa. Hänestä oli mukava tavata naisia, jotka kuuntelivat ja valmistivat juuri sopivia harjoituksia.

Suomen kielen opiskelijoita Merel kannustaa armollisuuteen.

– Ota välillä taukoa. Minulla suomi sujui usein paremmin tauon jälkeen, kun aivoillani oli ollut aikaa käsitellä informaatiota. Jos pelottaa aloittaa puhumaan, sen voi sanoa ääneen. Silloin keskustelupari tietää olla kärsivällinen ja voi auttaa tarvittaessa. Yritä sanoa asioita suomeksi, vaikka se tuntuisi aluksi kömpelömmältä kuin vaikkapa englanti.

Kuva: Josefa Ivorra

Josefa Ivorra muutti Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Hän tapasi suomalaisen miehensä Espanjassa tämän opiskellessa siellä. Mies palasi kuitenkin Suomeen päättämään opintonsa ja myös työllistyi Suomessa. Lopulta pari päätti aloittaa Suomessa yhteisen elämänsä. Josefa on ammatiltaan tietokoneinsinööri, mutta alkoi Prahassa opiskellessaan antaa myös espanjan tunteja ja tykästyi siihen. Tällä hetkellä hän opiskelee espanjaa Helsingin yliopistossa ja opettaa sitä Porvoon kansalaisopistossa ja Askolan lukiossa.

Porvoon Luetaan yhdessä -ryhmän Josefa löysi törmättyään sattumalta pitämällään espanjan kurssilla yhteen ryhmän opettajista. Hänellä ei ollut Porvoossa kavereita ja olo tuntui yksinäiseltä. Oli tärkeää päästä puhumaan muiden kanssa ja oppimaan samalla suomea. Joulun aikaan Josefa kyseli opettajilta jouluruokien valmistamisesta ja ryhmä saikin kutsun yhden opettajan kotiin opettelemaan jouluruokien ja -leivonnaisten tekemistä!

Myös Josefa kertoo omat vinkkinsä suomen kielen opiskeluun.

– Älä kuuntele ihmisiä, jotka sanovat, että kielen oppiminen on liian vaikeaa. Puhu aina, kun mahdollista. Kielen opiskelu on kuin uima-allas: kun haluat oppia, sinun pitää hypätä. Kuuntele telkkaria ja radiota, puhu ihmisten kanssa, lue kiinnostavia kirjoja ja lehtiä. Anoppi suositteli minua katsomaan Salatut elämät -sarjaa. Aluksi luin kirjastossa paljon lastenkirjoja, myöhemmin esimerkiksi Kari Hotakaisen ja Kimi Räikkösen elämäkertoja.

Kuva: Bilge Üner

Kolmas Porvoon Luetaan yhdessä -ryhmän alumneista, Bilge Üner muutti Turkista Suomeen elokuun 2018 lopulla. Hän kertoo olevansa tutkijaluonne, aktiivinen, sosiaalinen ja avulias. Bilgellä on paljon harrastuksia, sillä hän lukee, kävelee, ui, valokuvaa, ratsastaa, matkustaa ja opiskelee uusia kulttuureja. Myös Bilge työskentelee Porvoon kansalaisopistossa, jossa hän on turkin kielen opettaja. Bilgen kotoutumiskoulutus on juuri loppunut ja hän hakee parhaillaan aktiivisesti koulu- ja työpaikkoja. Suomen kielen opiskelua Bilge jatkaa erilaisten verkkokurssien kautta.

Bilgeä jännitti mennä ensimmäistä kertaa mukaan Luetaan yhdessä -ryhmään:

– Koska olen aktiviinen ja sosiaalinen ihminen, etsin Internetistä keinoja parantaa suomen kielen taitoani uudessa kotikaupungissani Porvoossa. Kun menin ensimmäistä kertaa Luetaan yhdessä -ryhmään, minua kuitenkin jännitti, koska en osannut puhua suomea. Minun helpotuksekseni ryhmän opettajat olivat ystävällisiä, ymmärtäväisiä ja avuliaita. Haluankin kiittää kaikkia Luetaan yhdessä -ryhmän opettajia. Toivon joskus itsekin voivani toimia opettajana tuossa ryhmässä.

Bilgellä on hyviä keinoja suomen kielen oppimiseen.

– Jatka suomen kielen oppimista ja älä lopeta. Vietä aikaa suomalaisten kanssa ja tutustu heihin. Suomalaiset ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Yritä puhua suomea kirjastossa, torilla, kaupassa, sairaalassa ja puhelimitse. Jos et ymmärrä, mitä sinulle sanotaan, voit pahoitella ja kertoa sen. Näin saat apua. Jos minä tein sen, kuka tahansa voi tehdä sen. Aluksi olin hyvin ujo ja peloissani, mutta suomalaisten asenne helpotti minua.

Luetaan yhdessä -ryhmät kokoontuvat tällä hetkellä vain Zoomin välityksellä. Löydät kaikki ryhmät osoitteesta https://data/www/customers/p.serverside.fi/ly/tule-mukaan/etaopetusryhmat/

If you want to join our online study groups, you can find them here.

 


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: