Vuoden opiskelija Valentina inspiroi aktiivisuudellaan

21.10.2020
Henna-Maija Syrjälä

Valentina Lavonen on elävä, innostava esimerkki siitä, että jatkuva opiskelu pitää vireänä ja että uutta voi oppia vielä ikääntyessäänkin. Tärkeintä on innostunut asenne ja oma-aloitteisuus. Tänä vuonna Valentina valittiin Luetaan yhdessä -verkoston vuoden 2020 opiskelijaksi.


Nyt 75-vuotias Valentina on syntynyt Karjalassa ja ollut jo nuorena aktiivinen opiskelija: hän on aikoinaan valmistunut sekä kasvattajaksi, opettajaksi että psykologiksi. Tampereelle Valentina muutti miehensä kanssa yhdeksän vuotta sitten. Myös heidän 2 lastaan, 4 lastenlastaan ja ensimmäinen lapsenlapsenlapsensa asuvat Suomessa inkerinsuomalaisten paluumuuton myötä.

– Kun tulin Tampereelle en osannut puhua suomea. En päässyt viralliselle kielikurssille, koska olin eläkeläinen. Minua alkoi itkettää, kun minä en ymmärtänyt ihmisiä. Se oli tosi vaikeaa ja surullista. Sain lopulta apua ja neuvoja Tampereen Monitoimitalolta, jossa myös Luetaan yhdessä -ryhmä aikaisemmin kokoontui, Valentina kertoo.


Valentinalla on alusta alkaen ollut korkea motivaatio suomen kielen oppimiseen. Hän lainasi kirjastosta selkokielisiä kirjoja ja lastenkirjoja ja etsi erilaisia paikkoja missä voisi opiskella suomea. Oma-aloitteisuudensa avulla hän löysi Luetaan yhdessä -verkoston ja muita pieniä, ilmaisia kursseja, erilaisissa kielikahviloissa ja kerhoissa. Opiskelua oli kuitenkin tarjolla Tampereella monissa paikoissa vain kerran viikossa parin tunnin ajan.
– Se ei ollut riittävästi minulle. Aloin etsiä tietoa netistä ja YouTubesta ja oppia sieltä, Valentina toteaa. 

Esimerkkejä Valentinan lempioppimateriaaleista ovat Hauska tavata ja Oikeesti aikuisten 2.
– Niissä on hyvä systeemi ja mielenkiintoisia harjoituksia. Mietin, kuka keksi nämä materiaalit, niissä on juuri se, mitä minä tarvitsen! hän pohtii.
Oppikirjojen ja muiden materiaalien lisäksi Valentina painottaa keskusteluharjoituksen tärkeyttä ja harjoittelee puhumista yhdessä kaverinsa kanssa.

Tampereen Luetaan yhdessä -ryhmän vapaaehtoiset kuvaavat Valentinaa aloitteelliseksi, aktiiviseksi ja positiiviseksi opiskelijaksi, joka osaa kannustaa ja tukea muita. Heidän mukaan Valentina jakaa mielellään löytämäänsä opiskelumateriaalia ja on tarvittaessa käytettävissä vaikka apuopettajana.

Nyt Valentina on saavuttanut kielitaidossaan tason B1. Katse on kuitenkin edelleen eteenpäin:
– Jatkan oppimista. Jos minulla on vaikeaa, sanon itselleni ”suoraan eteenpäin, pikkuhiljaa eteenpäin”. Näin saan uusia voimia, uusi yhteyksiä ja tapaan uusia ihmisiä, Valentina kertoo.

Tulevaisuudessa Valentina haaveilee senioreille suunnatusta projektista, jossa opiskellaan suomea Skypessä. Muita suomen kielen opiskelijoita Valentina haluaa kannustaa:
– Kaikki riippuu sinusta. Opettaja vain auttaa sinua, sinun täytyy opiskella itse, se on sinun elämäsi. Mä tiedän sen.

Luetaan yhdessä -verkosto onnittelee Valentina Lavosta ansaitusta Vuoden opiskelijan palkinnosta ja toivottaa elinikäisen oppimisen iloa!


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: