Toisto-menetelmä kouluihin - Uusi hanke tukee peruskouluja ja vastasaapuneita perheitä

24.03.2025
Minna Savolainen

Suomen Akateemisten Naisten Liitto sai yli 400000 euron rahoituksen Euroopan unionin Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta uuteen hankkeeseen ajalle 17.2.2025-16.2.2028. Hankkeen nimi on Sosiaalista suomea – Toisto-menetelmä kouluihin (englanniksi Friendly Finnish – Toisto Method in Schools Project). 

Suomeen muuttaneiden perheiden kotoutuminen ja lasten koulumenestys ovat tärkeitä asioita – niin yksilöllisesti kuin koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. Juuri käynnistynyt Sosiaalista suomea -hanke tuo Toisto-menetelmän peruskoulujen valmistavaan opetukseen ja edistää kotoutumista perhelähtöisesti huomioimalla myös huoltajat. 

Toisto kodin ja koulun yhteistyön tukena  

Toisto on suullinen opetusmenetelmä, joka sopii hyvin suomen kielen opettelun alkuvaiheeseen. Toisto-menetelmä ja sen alkuperäiset materiaalit on kehitetty Helsingin yliopistossa 2015 alkaen aikuisten oppijoiden suomen kielen opetukseen. Menetelmä kuitenkin sopii erinomaisesti myös lapsille ja nuorille. Toisto-menetelmän avulla suomea opitaan kuuntelemalla, toistamalla ja puhumalla.

Toisto-menetelmällä oppii puhumaan suomea, mutta oppiminen se ei edellytä kirjoitus- tai lukutaitoa eikä ryhmässä tarvita yhteistä kieltä. Näin ollen Toisto taipuu hyvin monikieliseen koulumaailmaan. Opetus tapahtuu opetuskuvien, sanattoman viestinnän (eleiden, ilmeiden, ym.) avulla ja apuohjaajan kanssa mallia näyttämällä. Keskeinen elementti Toisto-menetelmässä on “puhuva sanakirja” mikä tuo turvallisuutta ja traumatietoisuutta tuokioon sekä rauhoittaa keskittymään. “Puhuva sanakirja” toteutetaan parhaiten apuohjaajan avulla. Monissa peruskouluissa on henkilöstössä opettajien lisäksi koulunkäynnin avustajia, monikielisiä ohjaajia, kuraattoreita, sosiaaliohjaajia ja kouluterveydenhoitajia, jotka voivat myös käyttää tukea suomen yhteisöllistä oppimista. Toisto-menetelmällä opetus ei edellytä pedagogista pätevyyttä eikä kielioppisääntöjä tarvitse muistaa. 

Tavoitteena pysyvät mallit peruskouluihin ja kuntiin

Hankkeessa kehitetään Kaverikieli-malli. Sen tiimoilta koulutetaan Toisto-menetelmän käytöstä peruskoulujen ammattilaisia ja tuetaan pitämään Toisto-tuokioita osana muuta valmistavaa opetusta. Kaverikieli-malliin kuuluu myös peruskoulujen ammattilaisille suunnattuja materiaaleja, jotka tukevat lasten ja nuorten Toisto-tuokioita.

Hankkeessa kehitetään myös huoltajille suunnattu, vertaiskohtaamiseen kannustava ja yhteisöllinen Huoltajien Toisto -malli. Sen tiimoilta koulutetaan peruskoulujen ammattilaisten ohella suomenkielisiä ja jo suomea osaavia oppilaiden huoltajia vapaaehtoisiksi Toisto-ohjaajiksi. Lisäksi heitä ja koulun ammattilaisia tuetaan Toisto-ryhmien järjestämisessä. Toisto-ryhmiin kutsutaan oppijoiksi niitä koululaisten huoltajia, jotka ovat vastikään saapuneet Suomeen eivätkä vielä osaa puhua suomea. Myös Huoltajien Toisto -malliin sisältyy materiaalit ryhmien ohjaajille. Materiaalit suunnitellaan erityisesti vanhemmuutta, kodin ja koulun yhteistyötä ja kotoutumista tukeviksi. 

Kaikki hankkeessa tuotetut Toisto-materiaalit ovat maksuttomia ja tarkoitettu ei-kaupalliseen käyttöön. Materiaalit julkaistaan verkkosivuilla valtakunnallisesti hyödynnettäviksi.

Kotoutumisen tukeminen on yhteistyötä

Hankkeen alkuvaiheessa Toisto-tuokioita lapsille toteutetaan yhteistyökoulujen kanssa Helsingissä ja Espoossa. Alkuvaiheen jälkeen tuetaan Toisto-menetelmän käyttöönotossa valtakunnallisesti lisäksi neljän muun kunnan peruskouluissa.

Euroopan unionin Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF) tukee nimenomaan kolmansista maista saapuneiden perheiden suomen oppimista ja kotoutumista. Näin ollen yhteistyön mahdollisuuksista voivat hyvin olla yhteydessä valmistavaa opetusta järjestävät peruskoulut sekä kotoutumis- ja maahanmuuttokoordinaattorit (mm. kiintiöpakolaisia vastaanottavista kunnista). Yhteydenotot toivotaan hankkeen asiantuntija Minna Savolaiselle sähköpostitse: minna.savolainen (a) toistomalli.fi tai puh. 050330 3132.

Lue lisää Sosiaalista suomea – Toisto-menetelmä kouluihin -hankkeesta TÄSTÄ.


Tilaa uutiskirje

Julkaisemme verkostomme vapaaehtoisille tarkoitettua uutiskirjettä viisi kertaa vuodessa.
Valitse uutiskirje:

Sähköpostiosoitteesi: