Luetaan yhdessä -verkosto 20 vuotta: Pienen paikkakunnan eduista kaikki irti - Iisalmen ryhmä
Iisalmen Luetaan yhdessä -verkoston toiminnassa näkyy usean järjestön kädenjälki. Yhteistyötä tehdään tekemisen ilolla yhteistä hyvää vaalien.
Tietokoneeni näytölle ilmestyy kolme hymyilevää kasvoa: Iisalmen Luetaan yhdessä -vapaaehtoinen Leena Mikkola, MML:n perheentalo yhteistyönjohtaja Sinikka Roth sekä SPR:n vapaaehtoinen Riitta Topelius. Olen Luetaan yhdessä -verkoston toiminnanjohtajana jo vuosien ajan pistänyt merkille, että Iisalmen ryhmän toiminta on upean monipuolista ja sitä toteutetaan yhteistyössä useamman järjestötoimijan kanssa valtakunnallisestikin varsin poikkeuksellisella tavalla. Halusin kuulla lisää siitä, miten toimintamalliin on päädytty ja mitä kaikkea se pitää sisällään, joten pyysin saada haastatella iisalmelaisia aktiiveja.
”Kaikki alkoi hieman yli 10 vuotta sitten, kun Iisalmeen saapuivat kaupungin ensimmäiset kiintiöpakolaiset ja SPR:n paikallisosasto ryhtyi kotouttavaan toimintaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Paikkakunnalla kehitettiin mm. perheystävämalli tukemaan uusien kuntalaisten asettautumista uuteen kotiin”, kertoo Riitta Topelius.
”Pian kuitenkin huomattiin, että yhteisöllisten toimijoiden rinnalle kaivataan myös kielenopetusta vahvistamaan kotoutumista”, Leena Mikkola jatkaa. ”Niinpä vuonna 2017 kaupungin järjestöjä tukeva hanke halusi tuoda Luetaan yhdessä -mallin osaksi kaupungin järjestölähtöistä kotouttavaa palvelutarjontaa. Sain tiedon perustamiskokouksesta, ja innostuin vapaaehtoisena toimimisesta Luetaan yhdessä -ryhmässä heti”, Leena kertoo ja jatkaa: ”Ryhmän perustamistilaisuudessa keksittiin, että paras paikka ryhmälle olisi Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä perheentalo Onni ja Ilona.”
Perheentalo on useamman järjestön verkostomainen yhteisötalo ja kumppanuusmalli, ja sen toimintaa toteutetaan yhdessä perheiden, järjestöjen, Iisalmen kaupungin, Pohjois-Savon hyvinvointialueen, oppilaitosten, seurakuntien kanssa. Toimintaa hallinnoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Iisalmen yhdistys. ”Perheentalo Onni ja Ilona perustettiin vuonna 2004 lastensuojelujärjestöjen yhteistyönä. Talo oli siten jo vuonna 2017 vakiinnuttanut paikkansa iisalmelaisten toisena olohuoneena, mutta suomen kielen tukeen suunnattua ohjelmaa kohtaamispaikassa ei vielä ollut. Niinpä kiinnostuimme heti yhteistyöehdotuksesta Luetaan yhdessä -toiminnan aloittamiseksi talollamme”, Sinikka Roth kertoo.
Seitsemän vuotta myöhemmin Luetaan yhdessä -toiminta on osa Iisalmen monipuolista kotouttavaa järjestötoimintaa, jossa järjestöt toimivat yhteistyössä ennakkoluulottoman tiiviisti ja toisilleen lisäarvoa tuoden. ”Täydennämme toistemme toimintoja hedelmällisellä tavalla”, Sinikka Roth toteaa ja jatkaa: ”SPR:n perheryhmämallin osallistujat tuovat uusia perheitä saattaen Luetaan yhdessä -toimintaan, jolloin lasketaan mukaan tulemisen kynnystä.”
Myös Leena Mikkola kiittelee yhteistyön monipuolisuutta: ”Toteutamme tapahtumia kiinnostuksen ja innostuksen pohjalta, emme mieti onko tämä nyt teidän vai meidän toimintaa, vaan jokainen toimija tuo niihin oman panoksensa. Jos joku opiskelija haikailee pääsevänsä joskus sienimetsään, järjestämme retken ja menemme kaikki yhdessä.” Luetaan yhdessä -toiminnan ympärille onkin muodostunut Iisalmessa lämminhenkinen yhteisö, jossa pidetään toisista huolta pitkäjänteisesti: ”Joskus entinen opiskelija voi tulla käymään tunnilla pyytämässä apua johonkin ongelmaan, ja me sitten yhdessä asiaa selvitämme. Monista osallistujista tulee oikeita ystäviämme ja kaikkien kanssa tervehditään, kun kadulla vastaan tullaan. Usein yhteiset teehetkemme Onni ja Ilonassa jatkuvat myöhälle iltapäivään”.
Yhteistyön sujuvuudesta huolehditaan myös järjestöjen välillä yhteistyöpalavereilla kerran kuukaudessa. ”Meille on syntynyt Iisalmeen toimiva yhteistyön rakenne. Kielenopiskelu on Luetaan yhdessä -toiminnan myötä siellä ytimessä, mutta huolehdimme, että kotoutumisprosessi kaupunkiin muuttaville sisältää kokonaisvaltaisesti arjen asioita, kuten ystäväiltoja, tervetulo-tapahtumia tai vaikka pyörän korjausta tai hiihdon opettelua, jos halukkaita löytyy. Ja niitä aina löytyy”, naiset tuumivat toistensa puheita iloisesti täydentäen. Iisalmen järjestöjen yhteistyöstä huokuu luottamus toinen toisiinsa ja siihen, että jokainen toimija tuo yhteistyöhön oman asiantuntijuutensa ja panoksensa. ”Kyllä meidän toiminnassa on elementtejä, jotka pitäisi saada kotoutumistyöhön käyttöön yleisemminkin”, Sinikka Roth toteaa lopuksi. Tähän toteamukseen on haastattelijankin helppo yhtyä.