Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n Opehuone on paikka vapaaehtoisten vertaistuelle
– Paula Hiidenuhma, vastaa ääni puhelimen toisesta päästä.
Olemme sopineet Paulan kanssa puhelinpalaverin, jossa haastattelen häntä sekä hänen omasta suomen kielen opettamisen historiastaan että helmikuussa perustetusta Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:ksi nimetystä Luetaan yhdessä -verkoston kannatusyhdistyksestä. Paulan tarinaan on vaikea olla tempautumatta mukaan.
– Olen koulutukseltani lennonjohtaja ja tehnyt sitä työtä 20 vuotta. Äitini on ollut pitkään vapaaehtoisena kielenopettajana Helsingin Kalliolan Luetaan yhdessä -ryhmässä ja sai lopulta houkuteltua minutkin mukaansa. Aluksi opettajan rooli jännitti, sillä oma työkokemukseni oli aivan toisenlaiselta alalta. Hyvin pian sain kuitenkin lisää vastuuta ryhmässä.
Paula on kiitollinen siitä, että lähti mukaan Luetaan yhdessä -verkoston toimintaan. Kielen opettaminen vei nopeasti mennessään ja jo puoli vuotta vapaaehtoistehtävän aloittamisen jälkeen Paula löysi itsensä suomen kielen ja kirjallisuuden luennoilta Helsingin avoimesta yliopistosta. Vuosi vapaaehtoistehtävän aloittamisen jälkeen, syksyllä 2019 Paula pääsi sisään Helsingin yliopistoon. Hänestä tulisi suomen kielen opettaja!
Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n toimintaa käynnisteltiin alun alkaen jo vuonna 2014. Yhdistys jäi kuitenkin pöytälaatikkoon, kunnes uusi tarve toiminnan käynnistämiseen syntyi loppusyksystä 2020. Paulalla yhdistyksen puheenjohtajuus tuli yllätyksenä.
– Minulla oli kyllä ajatuksena, että voisin lähteä mukaan hallituksen toimintaan. Emmin kuitenkin aluksi puheenjohtajuuden suhteen, sillä teen parhaillani kandin työtäni yliopistolla.
Tuoreen Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n tarkoituksena on edistää Luetaan yhdessä -verkoston toimintaa ja tukea sen vapaaehtoisia arvokkaassa tehtävässään. Yhdistys on myös yhteiskunnallinen toimija, joka ajaa erityisesti maahanmuuttajataustaisten naisten koulutusta ja aseman vahvistumista tämän päivän Suomessa.
– Meillä on yhdityksen hallituksessa hyvin monialaista osaamista ja tavoitteenamme on kasvattaa verkostoja entisestään. Yhdistyksenä olemme kiinnostuneita jäsentemme tarpeista ja toiveista.
Vaikka yhdistys on vielä nuori, on sillä jo suunnitelmat pitkällä.
– Toukokuussa pääsemme aloittamaan Opehuoneeksi nimetyn toiminnan, joka mahdollistaa Luetaan yhdessä -ryhmien vapaaehtoisille avointa keskustelua vapaaehtoisuudesta, omien ryhmien toiminnasta ja suomen kielen opettamisesta. Toivomme, että mahdollisimman monet Luetaan yhdessä -ryhmien opettajista innostuisivat mukaan jakamaan kokemuksiaan ja saamaan vertaistukea toinen toisiltaan.
Lopuksi kysyn, mitä Paula haluaisi sanoa muille Luetaan yhdessä -ryhmien opettajille.
– Haluaisin kannustaa tulemaan heti alkuvaiheessa mukaan yhdistyksen toimintaan. Näin saa parhaiten oman äänensä kuuluville. Yhdistyksen yhtenä tarkoituksena on vapaaehtoisten potentiaalin, tietojen ja taitojen entistä parempi huomioiminen ja käyttäminen. Tuoreen yhdistyksen tarkoituksena on antaa lisää arvoa vapaaehtoisena toimimiseen.
Meidän puhelumme Paulan kanssa päättyy reilun tunnin vilkkaan keskustelun jälkeen. Huomaan Paulan inspiroineen minua ja vakuuttaneen minut kannatusyhdistyksen merkityksestä.
Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n jäseneksi on mahdollista liittyä tästä linkistä. Opehuone kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 20.5. klo 17.30-19 Zoomissa. Linkin Zoomiin saa ilmoittumalla tapahtumaan täällä. Opehuone on suunnattu Luetaan yhdessä -verkoston tuki ry:n jäsenille.
Kirjoittaja: Tanja Aakko, Luetaan yhdessä -verkoston vt. asiantuntija